USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

19 жовтня: події, факти, дні народження

19 Жовтня 2010 13:01
19 жовтня день народження святкує відповідальний секретар газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець.
«ВН» приєднуються до вітань рідних та близьких і бажають успіхів у роботі, натхнення та удачі.
Іменинниками цього дня є Архип, Іван, Макар, Никанор.
19 жовтня 1813 року позначене як кінець Битви народів – найбільшої битви світової історії до І Світової війни. 1860 року у Флоренції заснована перша компанія з виробництва двигунів внутрішнього згоряння.
1917 року цього дня в Чигирині з'їзд українського Вільного козацтва проголосив генерала Павла Скоропадського своїм військовим отаманом. 1918 року створена у Львові Українська національна рада на чолі з Євгеном Петрушевичем проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини.
У 1943 році учені університету Рутгерс, штат Нью-Джерсі, США, на чолі із Зельманом Ваксманом виділили стрептоміцин – перший антибіотик для лікування туберкульозу.
1944 року відбувся дебют актора Марлона Брандо на сцені Бродвею. У 2000 році в Нью-Йорку відкрився філіал знаменитого музею Мадам Тюссо. Нова експозиція складалася із 200 воскових фігур. У 2003 році Мати Тереза беатифікована Папою Римським Іваном Павлом ІІ.
19 жовтня народилися італійський гуманіст, філософ і астролог Марсіліо Фічіно, англійський топограф Френсіс Грегорі, український живописець, пейзажист Сергій Васильківський, французький кінематографіст і кінопромисловець Огюст Люм'єр, італійський живописець і скульптор Умберто Боччоні, гватемальський письменник, лауреат Нобелівської премії Мігель Астуріас («Пане президент», «Ураган»), радянський музикант, визначний піаніст Еміль Гілельс, радянський російський поет, кіносценарист Олександр Галич («Вас викликає Таймир», «Вірні друзі»), український економіст та громадський діяч Богдан Гаврилишин, англійський письменник детективного жанру Джон Ле Карре, радянська і російська кіноактриса Жанна Болотова(«Доля резидента», «Втеча містера Мак-Кінлі», «І життя, і сльози, і любов»), мексиканська кіноактриса й співачка Вероніка Кастро, що зіграла головні ролі у серіалах «Багаті теж плачуть» і «Дика Роза» (на фото), український юрист і держслужбовець Ігор Дріжчаний, футболісти Гуннар Нордаль та Олександр Хацкевич, хокеїст Ігор Дмитрієв, боксери Евандер Холіфілд, Руслан Чагаєв та Георгій Чигаєв, український політик і громадський діяч Володимир Чемерис, головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх, фінський гонщик, пілот «Формули-1» Хейккі Ковалайнен.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus