USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

2 вересня: події, факти, дні народження

2 Вересня 2014 00:00
День народження 2 вересня відзначають головний бухгалтер управління охорони здоров'я Луцької міської ради Наталія Хомулко та екс-заступник прокурора Волинської області Вадим Веніславський (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає здоров'я, щастя і достатку. Миру і злагоди, добрих людей поряд і здійснення усіх бажань.

Іменини за православним календарем святкують Володимир, Іван, Федір, Тимофій та Віктор.

Окрім того, 2 вересня річницю заснування святкує Агентство нерухомості "Волинська міжрегіональна біржа", що розпочало свою діяльність у 1997 році.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція розповідала, що найбільше сподобалося чеченським бійцям у Луцьку. Тоді спортсмени, уродженці міста Грозний, що в Чечні, після виступу в Луцьку поділилися враженнями про обласний центр Волині.

Окрім того, видання розповідало про лучанина, який «збудував» помешкання на воді. Українець, який мешкає у США, переселився з квартири на яхту.

У 2012 році волинські археологи виявили скарб. Скарб срібних прикрас знайшли у Володимирі-Волинському.

2 вересня у 2011 році редакція повідомляла, що у списку найдорожчих вулиць світу - українська. У переліку «дорогих» вулиць столичний Хрещатик розташувався на 26-му місці.

Народилися:

2 вересня народилися український поет, філолог, фольклорист, етнограф, громадський діяч Іван Вагилевич, український поет і літературознавець, один із засновників українського літературознавства Павло Филипович, радянський вчений у галузі ракетно-космічної техніки Валентин Глушко, радянський кінорежисер Ілля Фрез, шотландський футболіст і тренер Білл (Уїльям) Шенклі, російський актор театру й кіно Євген Леонов, російський актор театру й кіно Валентин Гафт, російський актор театру і кіно Олександр Філіпенко, український поет, перекладач Роман Бабовал, український актор театру й кіно Володимир Абазопуло («Богдан-Зиновій Хмельницький», «Камінна душа», «Нам дзвони не грали, коли ми вмирали»), російська акторка театру й кіно Олена Проклова, український літературний критик, літературознавець, письменник, історик Володимир Панченко, американський кіноактор Кіану Рівз («Матриця», «Дракула», «Швидкість», «Адвокат диявола»), британсько-канадський боксер Леннокс Льюїс, французький автогонщик Олів'є Паніс, російський боксер Олександр Повєткін.

Сталося:

1794 — з ініціативи французького еміґранта, герцоґа Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.

До 1795 року населений пункт називався Кацюбіїв, пізніше — Хаджибей. Є припущення, що назва «Одеса» постала від санскритського «Godesha» (Godesa).

Вдало розташована географічно, Одеса швидко перетворилася з невеликого поселення в торговельний, промисловий і науковий центр європейського значення, а на початку 19 століття стала прихистком для багатьох греків, переслідуваних на батьківщині османською владою. 1814 року вони створили тут таємну організацію «Філікі Етерія», яка фактично підготувала Грецьку національно-визвольну війну.

До 100-ї річниці свого заснування (1894 р.) Одеса посідала 4-е місце в Російській імперії за кількістю населення та рівнем економічного розвитку після Санкт-Петербурга, Москви і Варшави.

1967 — відставний британський офіцер Падді Бейтс проголосив створення на морській платформі біля берегів Англії незалежного Князівства Сіландія, яке надає громадянство всім охочим.

У 1943 році, під час Другої світової війни Великобританією було зведено платформу Форт-Роуз, одну з платформ Маунсела, передовсім проти німецьких бомбардувальників для прикриття життєво важливих морських шляхів. Платформа складається із плавучої понтонної структури, з надбудованими двома порожнистими вежами, на яких у свою чергу, розташована палуба.

Вона була відбуксована та встановлена на піщаній мілині, у міжнародних водах, за межами тримильної зони територіальних вод Сполученого Королівства. Під час війни, гарнізон форту складав 150—300 персоналу військово-морських сил, які перебували тут аж до 1956 року.

Починаючи з 1969 року, запроваджені паспорти та поштові марки Сіландії.

25 вересня 1975 року було прийнято конституцію князівства, власні прапор, герб і гімн, а також створено уряд і відповідні урядові структури. Відтоді Сіландія стала конституційною монархією. Конституцію написав німецький правник Александер Ахенбах, який і став першим головою уряду Сіландії.

23 червня 2006 на платформі сталася сильна пожежа.

Напочатку 2007 року в електронних ЗМІ з'явилася інформація про придбання 10 січня 2007 Сіландії ученим-політологом із Казахстану Даніяром Ашимбаєвим. Щоправда пізніше виявилося, що ця інформація не відповідає дійсності та є звичайнісіньким жартом.

1985 — біля берегів Ньюфаундленду знайшли легендарний лайнер «Титанік».

Серйозно проблемою дослідження Титаніка зайнявся тільки керівник лабораторії глибоководних досліджень Вудс-Холського океанографічного інституту штату Массачусетс доктор Роберт Д. Баллард. Доктор Баллард не лише досконало вивчив усю історію, як лайнер затонув, але також отримав достатнє фінансування від Військово-Морських Сил США і побудував два міцних глибоководних батискафи для дослідження Титаніка на двокілометровій глибині.

Пошуки разом з французькою командою тривали два тижні і нарешті, наприкінці терміну перебування експедиції, вченим вдалося розгледіти один з великих котлів Титаніка на морському дні. Впродовж решти двох днів було знайдено інші частини корабля, що підтвердило теорію про його розлом навпіл. Було зроблено тисячі фотографій з дна океану, які стали насправді сенсаційними. Корабель хоч і розломився, але лежав на морському дні горизонтально. Пізніше Баллард повернувся ще декілька разів, кожного разу висвітлюючи обставини трагедії та стан уламків Титаніка на морському дні.

Декілька інших експедицій досліджували уламки корабля, додаючи нові факти і фотографії. Однак швидко стало зрозуміло, що підняти Титанік з морського дна було майже неможливо та й недоречно. Місце трагедії тепер вважається братською могилою сотень загиблих пасажирів і охороняється міжнародними законами. За словами науковців, в такому стані корабель перебуватиме ще близько 50 років, аж поки океан не поглине його остаточно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Таня Показати IP 2 Вересня 2014 00:23
може хтось має інформацію про Дем'яника Сергія з м.Ковеля, 1988 р.н, 51 бригада.3 28 серпня не виходить на зв'язок.тел. 0973699853
босяк Показати IP 2 Вересня 2014 06:28
а коли ми привітаємо прибиральницю автовокзала Надію? чи бомжа варшавки петюню?
Прок Показати IP 2 Вересня 2014 06:32
Вадим Веніславський вже давно не заступник прокурора області, він уже навіть не на Волині)))) так що оновлюйте періодично інформацію)))
Ще один до Прок Показати IP 2 Вересня 2014 06:35
Вказано ж екс заступник, але всеодно для чого вказувати Екс зама, він хіба щось корисне чи визначне зробив щоб до цих пір його згадувати?
Вікторія Показати IP 2 Вересня 2014 10:08
Змініть свій календар знаменних та памятних дат на більш сучасний і український. Чому постійно ми маємо читати про дні народжнння російських артистів та інших москалів? невже не можна обійтися без цього лайна хоч в цей важкий час? Доводжу до вашого відома, що 7 жовтня день народження святкує російський цар(щоб він не дожив). Не забудьте привітати. Модератор! Попробуйте видалити цей комент!!!
Анонім до Вікторія Показати IP 2 Вересня 2014 10:11
Він видилить, бо він не волиняка, а дончанин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus