USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

5 квітня: події, факти, дні народження

5 Квітня 2014 00:01
День народження 5 квітня святкують голова правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» Сергій Бондарук та політолог, журналіст, викладач СНУ імені Лесі Українки Тарас Літковець (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, оптимізму і достатку.

Іменини за православним календарем святкують Георгій, Олексій, Василь, Ілля, Макар, Степан, Сергій, Марія, Варвара, Анастасія, Феодосія та Лідія.

Наша хроніка:

Торік Микола Вересень у Луцьку стверджував, що краще матюкатися, але заасфальтувати дороги.

У 2011 році волинські комсомольці збирали гроші на встановлення пам’ятника Сталіну.

А в 2010 році дієтологи попереджали про небезпеку, яка може виникнути під час різкої зміни харчового раціону після завершення Великого посту.

5 квітня 2009 року ми повідомляли про перший театральний фестиваль аматорських колективів «Блакитна троянда».

Народилися:

Цього дня також з’явилися на світ папа римський Урбан III, англійський філософ-матеріаліст і математик Томас Гоббс, український історик і публіцист В’ячеслав Липинський, учений-енциклопедист, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець Дмитро Чижевський, український письменник Анатолій Шиян, міністр внутрішніх справ, голова Ради Міністрів Російської імперії Петро Столипін (за іншими даними – 2 квітня), американський письменник Артур Хейлі, інженер-хімік-технолог, винахідник, бандурист Богдан Жеплинський, американський державний і військовий діяч, державний секретар США в Адміністрації Джорджа Буша Колін Пауелл, український хокеїст Сергій Климентьєв.

Сталося:

1722голландський мореплавець Якоб Роггевен відкрив Острів Пасхи.

На узбережжі острова Пасхи знаходяться моаї — кам'яні статуї у вигляді людської голови висотою до 20 метрів. Всупереч поширеній думці, вони «дивляться» не в бік океану, а вглиб острова. Деякі моаї мають «шапки» з червоного каменю. Виготовлялися моаї в каменярнях в центрі острова. Яким чином вони доставлялися до узбережжя, невідомо. За легендою вони «йшли» самі. Останнім часом добровольці-ентузіасти знайшли кілька способів для транспортування кам'яних блоків. Але яким саме користувалися давні жителі (або якимось своїм), поки не визначено. Безліч недороблених бовванів досі лежать в каменярнях. При детальному вивченні острова складається враження, що роботи над статуями припинили раптово покинувши на півдорозі.

1896в Афінах почалися перші сучасні Олімпійські ігри.

Першою вагомою спробою наслідування Олімпійських ігор античності була L'Olympiade de la République, французький спортивний фестиваль, який проводився щорічно з 1796 по 1798 рік у революційній Франції. Конкурс включав в себе декілька дисциплін з давньогрецьких Олімпійських ігор. З ігор 1796 року почалося введення метричної системи в спорті. Від 1862 до 1867 року Ліверпуль проводив щорічний Grand Olympic Festival. Розроблені Джоном Галлі іЧарльзом Меллі, у співпраці з доктором Бруксом, ці ігри були елітарними за своєю природою, змагатися могли тільки «джентльмени». Програма Ігор в Афінах 1896 року була подібною до програма Ліверпульського фестивалю, що не дивно, оскільки Брукс включив дисципліни національних Олімпійських ігор. У 1866 році національні Олімпійські ігри Великобританії були організовані в Кришталевому палаці в Лондоні.

1980СРСР і Афганістан уклали договір про перебування в Афганістані контингенту радянських військ.

У 1979 році до Афганістану були введені радянські війська, які так і не змогли стабілізувати ситуацію в країні. У 1989 році відповідно до рішення радянського керівництва і Женевських угод контингент радянських був виведений з Афганістану. Громадянська війна, яка тривала в Афганістані з 1978 по 2001 рік, привела спочатку до створення в 1992 році Ісламської Держави Афганістан (яка була визнана переважним числом країн світу), а потім до її повалення і проголошення у вересні 1996 року прихильниками руху «Талібан» Ісламського Емірату Афганістан (був визнаний тільки Пакистаном, Саудівською Аравією і ОАЕ). В результаті інтервенції, здійсненої коаліцією на чолі з США, що почалася 17 листопада 2001 року нібито у відповідь на теракти 11 вересня, режим талібів, що правив в Афганістані з 1996 року, був повалений. Влада в країні з 21 грудня 2001 року здійснював перехідний уряд, призначений американцями.

1989уряд Польщі дозволив діяльність профспілкового об'єднання «Солідарність».

Незалежна професійна спілка робочих, створена у вересні 1980 року в Польщі, що згодом переросла у широкий суспільно-політичний рух і зробила значний внесок у боротьбу польського народу з комуністичним режимом. «Солідарність» стала першим у країнах радянського блоку незалежним громадським рухом у формі професійної спілки, який об'єднав під гаслом мирних змін представників усіх суспільних верств. До лав «Солідарності» вступило майже 10 мільйонів осіб, кожен третій дорослий поляк. Серед них були численні члени комуністичної партії (ПОРП). Вона швидко переросла у широкий громадський рух, що прагнув демократизації, реалізації соціальних гарантій та відміни цензури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus