USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Чому 21 лютого - Міжнародний день рідної мови

16 Лютого 2015 13:05
Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено під час ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

ПОЛОВИНІ МОВ СВІТУ ЗАГРОЖУЄ ЗНИКНЕННЯ

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, котрі активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

ПОХОДЖЕННЯ ДАТИ

1952 року тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, рідною вона була лише для 3% населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході, де майже виключно розмовляли бенґальською мовою. 21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту в Дацці, поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Банґладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників. За пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 вперше міжнародний день рідної мови.

ЯК ВІДЗНАЧАТИМУТЬ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ У ЛУЦЬКУ

Як повідомили у прес-службі міської ради, у закладах культури Луцька відбудеться низка заходів, відвідати які запрошуються лучани та гостей нашого міста.

Зокрема, відбудуться тематичні уроки, літературно-поетичні дійства, тематичні виставки, літературні зустрічі тощо.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 16 Лютого 2015 13:12
Мовою ситий не будеш.
Вова до Анонім Показати IP 16 Лютого 2015 13:41
Говори украинскою-будешь сыт!
Володимир Віхляєв Показати IP 1 Березня 2015 20:27
* * * Там, де ми цілувались в березах, - де зливались тіла і сліди – вже ламає сусід нетверезий наші долі і наші світи. Де віночок тобі із калини я сплітав, - він терновий вінець одягав на чоло України і на кожне із наших сердець. Вавилонської вежі уламки він на місці любові лишав… Та не знав – з без’язикої ранки українською ллється душа. автор – Володимир Віхляєв

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus