USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Доля авторинку в Луцьку: заслухають дві пропозиції

24 Лютого 2015 12:06
У місті досі тривають дискусії щодо того, де має бути розташований авторинок. Робоча група, яку було створено задля вирішення цього питання, вже збирається не вперше, однак досі не напрацювала конкретного рішення.

Ринок біля небезпечних об’єктів

Нагадаємо, на вулиці Єршова та прилеглих дорогах щотижня створюється небезпечна ситуація. Власники автомобілів, які хочуть продати свого «залізного коня», паркуються на тротуарах, на кільці, блокують рух.

Місця для паркування зайняті на дорозі ще за день до роботи авторинку. А поруч перебувають потенційно небезпечні об’єкти – нафтобаза, трансформаторна підстанція, кілька великих будівельних фірм. У разі виникнення НП, у день роботи авторинку туди не зможуть дістатися рятувальники. Саме так свого часу було, коли працівники ДСНС приїхали на відпрацювання навчань.

Державтоінспекція теж розводить руками: варто водієві зупинити автомобіль і вийти з нього – його вже не покарати. Тим паче, евакуатори, згідно з чинним законодавством, ДАІ й міськрада застосовувати не може.
Власне, статус ринку земельній ділянці за адресою вулиця Єршова, 6 наданий розпорядженням міського голови від 25 жовтня 2002 року, № 601-рр. Згідно з додатком, спершу там було три суб’єкти господарювання: ЗАТ «Автопарк», підприємці Варнавський В.В., та Добровольський Б.А. Однак уже з 2004 року, розповідають в управлінні земельних ресурсів, землю орендувало лише ЗАТ «Автосервіс». Договір оренди землі діяв до 2014 року та його достроково розірвали у 2013 році. Нині власником нерухомості, якя розташоване на згаданій ділянці, є інше підприємство – ТзОВ «Автопарк Луцьк».

«Сьогодні дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, як такого, немає. Все відмінили, торгівля нині у вільному плаванні. Тільки оренда землі. Оренду землі мають і цього досить. Не так важливо, хто є власник, як те, що цій території надано статус ринку», - пояснювала свого часу заступник начальника управління розвитку підприємництва та реклами міської ради Наталія Рибай.

Стихійні парковки

Однак найбільша проблема в тому, що торгують автомобілями не лише на огородженому майданчику ТзОВ «Автопарк Луцьк». Якщо на парковці, яку організовує КП «АвтоПаркСервіс», автівки стоять впорядковано, то далі власники машин паркуються будь-де: на кільці, на проїжджій частині, на газонах.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ ПОТРІБЕН ЛУЦЬКІЙ ВЛАДІ ВПОРЯДКОВАНИЙ АВТОРИНОК

Дійшло в місті й до протестів: під Луцькою міськрадою збиралися городяни, які виступали проти роботи авторинку. Пояснювали свою позицію тим, що неможливо у промисловому районі доїхати до своєї роботи, бо машинами хаотично заставляють дорогу, окрім того, туди не може доїхати пожежна у випадку надзвичайної ситуації.

Куди перенести ринок. Варіанти

Відтак, у Луцьку все частіше почали говорити про проблему авторинку і потребу його перенесення. Про це говорили у жовтні, листопаді, грудні минулого року.
22 грудня 2014 року в Палаці культури міста відбулися громадські слухання з цього питання. Під час цього лучанам представили три варіанти ділянок, куди можна перенести діючий авторинок.

ЧИТАТИ ЩЕ: КУДИ ХОЧУТЬ ПЕРЕНЕСТИ ЛУЦЬКИЙ АВТОРИНОК

Перший – територія «Нового ринку» на вулиці Боженка. Другий – територія ТзОВ «Яровиця», на автодорозі «Луцьк-Ківерці». А третій - майданчик на вулиці Рівненській, де розташоване недобудоване триповерхове приміщення колишнього заводу пластмас.

Підсумком громадських слухань стало створення робочої групи, яка мала б напрацювати пропозиції щодо вирішення питання авторинку і рекомендувати його або міському голові, або на розгляд сесії. До складу цієї робочої групи увійшли представники міськради, ДАІ, ДСНС та підприємців, які здійснюють торгівлю автомобілями на вулиці Єршова.

Висновок робочої групи

Члени робочої групи виїхали на всі запропоновані об’єкти і зробили висновки:

1) об’єкт на вулиці Рівненській не підходить, адже там немає жодних умов;

2) об’єкт за містом на трасі Луцьк-Ківерці з точки зору логістики був би ідеальним, але там також немає побутових споруд, каналізації, електрики, тож підприємці побоюються, що їх переведуть працювати в «чисте поле» і нічого не робитимуть;

3) один з кращих варіантів вирішення питання, погодилися члени робочої групи, – перенесення ринку на вулицю Боженка, адже там є й заасфальтований майданчик, господарські споруди, адмінкорпус, тож на 70% ця територія готова до прийому автівок.

Дискусія навколо двох рішень

20 лютого 2015 року відбулося чергове засідання робочої групи. Основна дискусія розгорілася між двома варіантами рішення, яке мали б рекомендувати на розгляд міського голови і сесії. Так, учасники виокремили дві пропозиції.

Перша: рекомендувати Луцькому міському голові підписати меморандум з ТзОВ «Автопарк Луцьк», в якому визначити умови впорядкування ринку. Так, пропонується зобов’язати підприємство вирішити питання з орендою землі, розширивши територію, заасфальтувати покриття, розбити на сектори, залежно від типу автомобілів. Також обладнати авторинок паркоматами і переглянути цінову політику у бік зниження вартості, аби продавці автомобілів мали кращу мотивацію заїжджати на територію підприємства, а не влаштовувати стихійну торгівлю на вулиці Єршова. У цьому документі також мають бути вказані чіткі строки виконання цих умов. Якщо ж підприємство не виконає меморандум, то ринок мають переносити на вулицю Боженка.
Друга пропозиція полягала в тому, щоб ТзОВ «Автопарк Луцьк» не надавати «другого шансу», а одразу ж перенести авторинок на Боженка. Бо власники підприємства можуть затягувати процедуру оформлення землі, нарікати на нестачу коштів, і ситуація не зміниться. Тим паче, вважали члени робочої групи, це не вирішить питання стихійного паркування на прилеглих вулицях і доступу до потенційно небезпечних об’єктів, бо все одно підприємці паркуватимуться, де захочуть.

Тоді, 20 лютого, голоси присутніх членів робочої групи розділилися і рішення вони не прийняли. Відтак, вони домовилися зібратися ще раз – 23 лютого вже у повному складі і все ж вирішити це питання.

Третій варіант і чергове засідання

Вчора, 23 лютого, дев’ятеро з десяти членів комісії зібралися. На засідання прийшов і представник ТзОВ «Яровиця», який почав переконувати, що є інвестори, які готові вкладати кошти в розбудову території. Так, за 2-3 тижні обіцяють засипати щебенем майданчик для автівок, встановити туалети. В процесі роботи авторинку обіцяють покласти асфальт і бруківку.

Та присутні підприємці таким запевненням не повірили: мовляв, автомобілі туди заженуть і на тому все зупиниться, продовжувати роботу з розбудови території не будуть. Відтак, цей варіант вони все ж відкинули.

Тож, члени робочої групи знову почали обговорювати два попередні варіанти. Начальник ДАІ Луцька Віктор Главічка виступав за перенесення авторинку, аби все-таки звільнити вулицю Єршова від стихійного паркування. Але разом з тим він поцікавився у підприємців: чи готові вони перейти на іншу територію. Підприємці ж кажуть: дайте нам хороші умови і ми переїдемо, запевнюючи, що цю думку поділяє й решта їх колег.

Натомість заступник міського голови Тарас Яковлев висловив побоювання, що в місті таким чином з’являться два авторинки, замість одного, бо частина підприємців переїде, а частина все ж буде приїздити на Єршова. Відтак, пропонується облаштувати вулицю Єршова турнікетами і збудувати об’їзну дорогу, аби підприємці заїжджали на територію ринку не з боку ТЦ «Глобус», чим і можуть розвантажити рух.

Ще одну пропозицію висловив представник ГО «Автомайдан України» Олег Бондарук. Він запропонував запросити представників двох підприємств, чиї пропозиції розглядалися (ТзОВ «Автопарк» Луцьк та підприємства, яке обслуговує «Новий ринок»), щоб вони представили передпроектні пропозиції, так би мовити, захистили свої інвестиційні проекти. Мовляв, ті, хто не захочуть вкласти гроші в роботу, самі відсіються.
Власне, члени робочої групи вчергове не вирішили, що ж робити з авторинком. Дві попередні пропозиції не набрали необхідної кількості голосів. Відтак, вони проголосували за пропозицію Олега Бондарука і домовилися, що за кілька тижнів вони під час засідання заслухають передпроектні пропозиції двох підприємств. Ті, своєю чергою, окрім самої схеми авторинку, облаштованого згідно з чинними нормами, мають представити схему дорожньої розв’язки, розрахунки кількості розміщених транспортних засобів, показати місце, передбачене як парковка для відвідувачів.

Відтак, учасники обговорення сподіваються, що за результатом наступного засідання вже буде випрацьоване рішення, яке задовольнятиме всіх учасників цього спору. По тому його запропонують на затвердження депутатів міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Колік Показати IP 24 Лютого 2015 13:08
Брєд сивої кобили. Кожен хоче вкусити того пирога. Чому незагонять усіх на закриту територію діючого ринку? НЕВИГІДНО? КОМУ? Зрозуміло?Тому і на будь-якому місці , де буде авторинок , знайдуться хитрож*пі перекупи-підприємці, які будуть ставити свої автомобілі перед ринком де вигідніше, а простих автовласників знову позаганяють де Макар телят не пас.
Тарас Показати IP 24 Лютого 2015 13:30
Що зі ідіотизм? Навіщо його переносити звідти де діє нормальна дієва система? Інші люди бажають вхопити грошей і їм не йметься той ринок на Єршова.
продавець Показати IP 24 Лютого 2015 14:26
Обов язково забрати з Єршова авторинок.Не чекати доки щось станеться. Не жити за мірками режиму яника.Забути щоб і не смерділо.Авторинок на Єршова асоціюється з режимом ганстера-я.
BMW до продавець Показати IP 24 Лютого 2015 19:27
При чому тут яник до авторинку. Шо ти тут вже змішав все в купу? Ти переляканий неадекватний і хворий. Не лізь туда де ти нічого не розумієш. "Ганстер" обдєланий. Тобі чорним по білому написали, що ринок там з 2002року, До чого тут яник і т.д і т.п?
Сергій Показати IP 24 Лютого 2015 15:38
Через місяць другий питання з переносом авторинку буде неактуальне. З такім доларом і такіми продажами авторинок зменьшиться в рази!!! Тоді і можна буде навести там порядок ЯКЩЬО ЦЬОГО ЗАХОТІТИ !!! А привести в порядок авторинок на Єршова вже давно потрібно. За такі бабкі як там зібрали за ці роки можна булоб значно покращити умови торгівлі. Це не авторинок а СТИДОТТЯ! Ніякої цивілізації, болото тай годі.
ВВС Показати IP 24 Лютого 2015 19:42
В неділю плата за ринок складає 10грв. Яку ще адекватну ціну треба? Навіщо на дорозі платити 25-40грв. Наводьте порядок на Єршова і нема чого переносити міняти шило на мило. Зараз з курсом долара зменшиться кількість машин і всі будуть їхати на Єршова. І взагалі невже немає важливіших питань чим перенесення авторинку. РОМАНЮК! Разом з авторинком перенесем Карабас-Барабас на нове місце. Нехай всі підприємці будуть в рівних умовах. Там так само нема порядку і людям заважає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus