USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Європа переносить шкідливі виробництва на Україну

25 Березня 2011 12:49
Західна Європа вводить всі більш жорсткі екологічні норми, при цьому намічається тенденція до перенесення шкідливих виробництв на територію Східної Європи, у тому числі, в Україну.

Про це пише ТСН із посиланням на ZN.ua.

Європейські законодавці прийняли ряд заборон на виробництво продукції, що містить небезпечні компоненти. Через це першими постраждають території, прилеглі до кордонів Західної Європи, звідки ці виробництва всіляко витісняють.

До звичайних забруднювачів атмосферного повітря - вуглекислого газу, окисів сірки чи азоту, пилу - додаються більш небезпечні токсичні речовини. Якщо до недавнього часу традиційні викиди Добротвірської ТЕС чи "Миколаївцементу" можна було помітити та підрахувати, то з новітніми боротися набагато складніше.

Зокрема, погіршується ситуація на Львівщині, де кількість шкідливих виробництв зростає. Одне з таких підприємств розташовано у Львові на вулиці Конюшинна. На "Гал-Палач" зараз планується запуск мідноплавильного виробництва, яке буде складатися з плавильної ділянки (який включає піч вогневого рафінування (очищення) відходів міді від обмотки або інших домішок і плавильну піч) і ділянки прокату мідної катанки.

Відповідно до генплану розвитку Львова об'єкти такого класу небезпеки повинні були винести за межі міста. Але поки йшло обговорення концепції генплану, в обласному центрі з'явилося кілька таких виробництв. Зокрема в спальному мікрорайоні "Рясне-2" зводиться асфальтовий завод.

Також практично реалізована ідея спалювання автомобільних шин на Миколаївському цементному заводі "Лафарж". Про бажання "допомогти" Львову у спалюванні побутових відходів ще в позаминулому році заявив представник цього підприємства.

В прикордонні області України (наприклад, у Яворівський район), західні виробники переносять виробництва фарб, електротехніки.

На думку фахівців, ситуація в Україні в цьому плані практично не контрольована. Для цього навіть немає можливості: вся система контролю в даний час зосереджена в одному-єдиному інституті, располагающем необхідним обладнанням. Один тест на діоксин коштує близько тисячі доларів.

Перетворенню Україні в територію, куди переносяться шкідливі виробництва, сприяє і корупція. Дуже часто шкідливі речовини і відходи надходять в Україну у вигляді гуманітарної допомоги. Наприклад, два роки тому на українському кордоні затримали гуманітарні медпрепарати зі Швеції, термін придатності 80% з них закінчився ще в 1970-х роках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus