USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Художній музей у Луцьку представить мистецьку акцію «Ніч музеїв»

14 Травня 2015 10:40
У ніч з 18 на 19 травня Художній музей у Луцьку – відділ Волинського краєзнавчого музею представляє культурно-мистецьку акцію «Ніч музеїв-2015».

Про це повідомили в управлінні туризму та промоції міста.

У межах міжнародної акції «Ніч музїв-2015» шановному зібранню пропонується новий культурно-мистецький проект «Вірність землі і преданіям…».

Його назва запозичена із надпису на старовинній козацькій шаблі. Цей вислів влучно формулює тематичне спрямування всього дійства. З відданістю дідівським звичаям, з любов’ю до матінки Вітчизни й готовністю полягти за неї ставали до бою українські лицарі багато століть поспіль. Не зрікається заповітів предків воїнство сьогодення. Їхнім мужності, честі, відвазі присвячується кожен розділ цього проекту.

Символом цьогорічного свята обрали портрет Його Величності Івана Виговського (?–1664) – гетьмана, переможця Конотопської битви (1659), славного борця за волю України.

У програмі:

- Спільний огляд оновлених експозицій Художнього музею; ретроспективної виставки малярства художників Луцька другої половини ХХ–поч. ХХІ ст. із колекції ВКМ (твори відреставровані, оздоблені новітніми рамами за кошт Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк»); тимчасової виставки ікон Олександра Клименка та Софії Атлантової (Київ) із виставкового проекту «Ікони на ящиках з-під набоїв: мистецтво, що перетворює смерть на життя»;

- Традиційна братська молитва за Україну в церкві Іоанна Богослова (ХІІ ст.); освячення біля кам’яного престолу ікони святого Миколая – охоронця Луцька та лучан (автор Олександр Клименко);

- Поминання всіх від віку полеглих за волю України біля меморіальної дошки гетьману України Івану Виговському (?–1664); прочитання тексту «Маніфесту Війська Запорізького до володарів Європи» (1658 р.);

- Урочиста академія на честь Міжнародного дня музею;

- Знайомство із авторами та учасниками виставкового проекту «Ікони на ящиках з-під набоїв: мистецтво, що перетворює смерть на життя» (виступлять Олександр Клименко, іконописець, автор проекту, та Геннадій Друзенко, урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики, голова наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова).

До концертної програми акції запрошені: Василь Лютий – бандурист-бард; Борис Гуменюк – поет, боєць батальйону ОУН (81-а Житомирська аеромобільна бригада); Тарас Компаніченко – кобзар, заслужений артист України; Ярема Шевчук – лірник, боєць 81-ї Житомирської аеромобільної бригади; Тарас Силенко – кобзар, заслужений артист України.

На завершення акції відбудеться під зорями над Луцьким замком спільне виконання старовинного українського канту «Похвала святому Миколаю».

На заході передбачений дрес-код: урочистий, з етнічними елементами.

ЧИТАТИ ЩЕ: УЧАСНИКИ АКЦІЇ «НІЧ МУЗЕЇВ» ВИКОНАЛИ ГІМН У ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus