USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Коли лучани перестануть бути «білками», або чому зупинка потопає у смітті

14 Лютого 2014 07:00
На проміжній маршрутній зупинці, що між Універмагом «Луцьк» та бізнес-центром «Директорія» (перед світлофором на Винниченка), відсутній смітник, тож люди, які очікують на приїзд свого транспорту, кидають недопалки та сміття прямо на тротуар.

А й справді, асфальт на зупинці рясно усіяний пакетиками, цигарками, подекуди навіть порожніми пляшками від алкогольних напоїв. Дійшло до того, що пасажири маршруток, уподібнившись білкам, заштовхують сміття в дупло бідолашного деревця, що росте поряд із зупинкою. Давайте з’ясуємо, чому страждає нещасна рослина: через невихованість лучан чи через бездіяльність комунальників?

Зупинку прибирають працівники магазинів

Власник магазину «Airplane»що знаходиться поруч із горезвісною зупинкою, лучанин Віктор Матвіюк, розповідає, що проблема існує уже доволі давно:


«Чотири з половиною місяці тому ми відкрили магазин. Так от, за цей проміжок часу я жодного разу не зустрічав тут двірника. Існують же відповідні служби, до прикладу, жеки. На зупинці, що поряд із магазином, дуже багато сміття. ЇЇ не облаштували належним чином: якщо це місце скупчення великої кількості людей, то там має бути смітник, як мінімум. А ще на зупинках громадського транспорту та взагалі у громадських місцях заборонено палити. Але тут – жодного знаку із «перекресленою цигаркою», жодного контролю над курцями. Увесь бруд, що наносять мешканці нашого міста, вони ж самі кидають на підлогу, тому, що їм просто немає куди це викидати», - наголошує чоловік.

Працівники магазину намагаються прибирати усю територію хоча б один раз у два дні, утім навіть цього недостатньо. Окрім «бичків», люди викидають залишки їжі, що починають неприємно пахнути після розкладу.

«З початку зими я ще не бачив, щоб хто-небудь на території прибирав сніг. Я знаю, що зупинки повинні прибирати двірники, хоча б для того, аби люди могли там нормально стояти. Коли починає танути сніг – ті, хто очікує на транспорт, опиняються по коліна у воді. Тож, логічно, що люди починають переходити на ту територію, де сухо та чисто – під наш магазин. Далі – замкнуте коло: пасажири знову кидають сміття, і знову ми змушені усе самостійно розчищати», - продовжує обурений чоловік.

Ще однією, зі слів співрозмовника, проблемою є зграї безпритульних собак, які постійно бігають поруч із зупинкою.
До слова, на зупинці, що навпроти – три урни, тоді як на оскарженій – жодної, хіба що зелений ящик із піском, також обкиданий недопалками.



«Мені недопалок зїсти?»

Кореспондент ІА Волинські новини став свідком того, як один із чоловіків у очікуванні свого транспорту, смачно затягнувшись цигаркою, викинув її прямісінько на асфальт. На запитання журналіста, навіщо він це зробив, курець грубо відповів: «А куди я по-вашому повинен викинути «бичок»? Покласти собі до кишені чи з’їсти?»

У той же час працівники торгового закладу стверджують, що керівники установи неодноразово відправляли до Луцької міської ради запит із проханням зробити хоч щось із цим безладом, і хоч уже й пройшло достатньо часу, однак поки що реакції немає.

Тобто, що ж виходить? За п’ять років існування зупинки – жодного смітника?


На електронне табло гроші є, а на урни - немає

«Наш улюблений мер за 15 тисяч гривень поставив екран у центрі міста, аби незрозуміло кому було від цього зручно. Хоча, на мою думку, за ці кошти він міг би просто на усіх зупинка Луцька поставити безкоштовний Wi-Fi й люди могли б самостійно дивитися у телефонах, де саме їде потрібна маршрутка», - додає співвласник магазину Віталій.

Таким чином, через «скандальну» зупинку проходить маршрут до більшості спальних районів, тобто через це місце їдуть додому тисячі лучан. Згідно з проектом міста, там, де зупинки, повинна бути так звана «кишеня» для заїзду та паркування транспорту.

До слова, нещодавно, під час оперативної наради у стінах мерії, мову про відсутність сміттєвих урн на зупинках громадського транспорту уже вели. Так, перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук звернувся до присутніх у залі комунальників із запитанням, де ж обіцяні смітники на зупинках міста. Також він наголосив, що у майбутньому не хоче слухати балачок про те, що урни для сміття крадуть чи забирають.


Магазин доплачує прибиральниці за порядок на зупинці

Претензії до облаштування та «благоустрою» зупинки мають і працівники салону-магазину «Профі», що на вулиці Винниченка 16. Власники установи змушені доплачувати власній прибиральниці, аби та не оминала «віником» і навколишню територію.

«Наша прибиральниця змушена постійно прибирати цю зупинку, тому що люди регулярно усе закидують сміттям. На зупинці немає смітника, тому вони усе кидають прямо на землю», - ділиться наболілим одна із працівниць магазину Вікторія.
Разом з тим, заступник директора департаменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк має власну думку стосовно ситуації, що створилась навколо «бідової» зупинки:

«Загалом ми плануємо поставити додаткові урни на Винниченка, утім, згідно з правилами благоустрою та санітарними нормами, продавці зобов’язані самостійно ставити урни біля власних торгових закладів. Біля входу в магазин обов’язково повинен стояти смітник, аби люлина могла хоча б викинути чек», - стверджує посадовець.

Тим часом керівний склад та звичайні працівники магазинів, які змушені співіснувати з брудною зупинкою, кажуть, що у випадку не вирішення проблеми, вдадуться до крайніх мір:

«Ми зберемо усе це сміття і принесемо під двері нашого дорогоцінного мера», - резюмував Віталій.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Мда Показати IP 14 Лютого 2014 07:27
Бидло хоче до Європи, заср..ися по самі вуха...
Зух Показати IP 14 Лютого 2014 07:33
А ще зробіть такий же репортаж із тролейбусної зупинки "5 школа".Там ще колоритніше.Особливо у дощ.
наталя Показати IP 14 Лютого 2014 07:45
зупинка "5 школа" - це вузький клапоть болота між проїжджою частиною і тим, що мало б бути тротуаром. зупинка навпроти історичног - це шось, що немає межі між тротуаром і власне дорогою, адже транспорт рухається і по пішоходній дорозі......як на Сапалаєвці гордість мера - місток закоханих серед багнюки, так і табло - як оплот безглуздя на фоні зупинок долі проспекта Волі
я Показати IP 14 Лютого 2014 07:50
смітників взагалі повинно бути більше і не тільки на зупинках. Це не повинен бути дизайнерський витвір,чи шедевр мистецтва. Урни можна прикріпити до стовбів,якщо на них такий великий "попит"
Колян Показати IP 14 Лютого 2014 08:06
Сама зупинка розташована, як мінімум, із трьома порушеннями ПДР і її треба ліквідувати. Цікаво як ДАІ дало дозвіл на облаштуання цієї зупинки... як і багатьх інших???!!! ПДР 15.9. Зупинка забороняється: г) на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі; ґ) на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга; з) у місцях, де транспортний засіб закриває від інших водіїв сигнали світлофора або дорожні знаки.
007 до Колян Показати IP 14 Лютого 2014 15:08
100% а ще на перемоги внизу біля мосту і через 80м зразу за світлофором, а про кільце біля променя - взагалі цирк! кільце - це перехрестя, там не може бути зупинки!!! те саме навпроти перлини та головного корпусу СНУ - різниця 150 метрів! НАВІЩО??!!
"Мер" Показати IP 14 Лютого 2014 08:47
А хто дав право курити в громадському місці.? Ось про це пишіть, але вам це не цікаво, Вони не тільки смітять- вони ще сру-ь і сцу-ь в підїздах ,то може влада нехай поставить в кожному під"їзді унітази? Полішня.......
Дід Парафін до "Мер" Показати IP 14 Лютого 2014 09:19
Дядьку, там і пише про папіроси, щоб бодай би знака поставили, шо не можна курити
Корінний лучанин Показати IP 14 Лютого 2014 08:53
Кореспондент ІА Волинські новини став свідком того, як один із чоловіків у очікуванні свого транспорту, смачно затягнувшись цигаркою, викинув її прямісінько на асфальт. На запитання журналіста, навіщо він це зробив, курець грубо відповів: «А куди я по-вашому повинен викинути «бичок»? Покласти собі до кишені чи з’їсти?» - ХАМСТВО ТА БЕЗКУЛЬТУР'Я наших окремих громадян! Попробував би цей тип викинути бичка на вулиці у Ізраілі , Німеччині чи де-інде за кордоном. МАЛО Б НЕ ЗДАЛОСЯ ЙОМУ І СВОЇМ ДІТЯМ ЗАКАЗАВ БИ! Хіба тут в зупинці проблема? В ЛЮДЯХ НАПЕВНО.
123 до Корінний лучанин Показати IP 14 Лютого 2014 12:50
))))) Ото розсмішили, Ви самі хоч були в тій Німеччині? В Берліні ще більше накидано тих бичків чим в нас. Всі такі розумні...Не палити в громадських місцях, безкультур'я окурок викинув на асфальт. По-перше: для того щоб не палити в громадських місцях, спочатку потрібно створити спеацілізовані місця для паління. По-друге: щоб ніхто не смітив, понаставляйте смітників вдосталь як наприклад в Варшаві, а то приходиться квиточок з маршутівки додому носити, бо немає куди викинути. Повірте, якщо поставити урни - нормальна свідома людина, обов'язково викине сміття туди, а не собі під ноги. Проблема не в людях, проблема в владі яка не може забезпечити самим елементарним для життєдіяльності міста.
да да до Корінний лучанин Показати IP 14 Лютого 2014 12:58
не раз спостерігав кобил, інакше не назвеш цих осіб жіночої статі, які де-факто мають будит культурніші і вихованіші аніж чоловіки. Купила пачку цігарок, роздирає як мавпа газету, фольгу, папір під ноги. Інша палить за 5 метрів до 3 баків зі сміттям, викинула? так собі під ноги. Третя, як елітній гопнік, присіла і дудлить пиво біля інфекційної лікарні заїдаючи цигаркою, бутилка - в сніг, бичок туди ж. Це, курва майбутні і поточні матері, таким самим ущербним чмом будуть і їх діти, красота!
123 до да да Показати IP 14 Лютого 2014 13:13
Так, теперішні дівчата просто "цвіт" нації...
РД Показати IP 14 Лютого 2014 08:54
Звіролюди, скотобидло!
паралель Показати IP 14 Лютого 2014 10:16
а чи не здається вам,що зупинка там ,як така,взагалі НЕ ПОТРІНА
Оля Показати IP 14 Лютого 2014 11:13
То ж закон прийняли заборонити курити у громадських місцях.І,що щось змінилося. Тому, що не має тих,хто контролює за виконанням цих законів.Для чого менти7 От хай контролюють і таких дикунів ловить і на громадські роботи.Ми не люди, а бидло.Яка Європа,повна жопа? У Гондурас цих придурків,яких у нас 90 проц.
Луцьк Показати IP 14 Лютого 2014 11:50
Діло не в смітниках!!! Для бидла хоч 10 смітників постав, а воно викине на землю! СВІДОМІСТЬ!
Корінний лучанин до Луцьк Показати IP 14 Лютого 2014 19:51
Так дійсно культура нинішних людей на низькому рівні. Пригадайте, у радянські часи хіба так смітили нагло на вулицях та зупинках. Добре ,що дітям у школах говорять ЩО НЕ МОЖНА СМІТИТИ. Дитина ходить у 2 клас і говорить: ОСЬ ДИВІТЬСЯ ЯКІ ДОРОСЛІ ЛЮДИ НЕ ВИХОВАНІ, КИДАЮТЬ СМІТТЯ ТА ОКУРКИ НА ТРОТУАРАХ І ЗУПИНКАХ! Я каже, не роблю так як ці дорослі - це негарно.
Джулія Показати IP 14 Лютого 2014 15:32
Смітники і туалети-тобто їх менша за мінімальну кількість-задавнено-глобальні проблеми Луцька :-(
чечен Показати IP 7 Квітня 2014 09:08
Где же культура, где этикет....А за собой убирать не учили...а ещё в высшее общество стремятся, ха...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus