USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцький аеродром ожив через десять років

21 Травня 2014 15:00
Десять років минуло відтоді, як з військового аеродрому на Волині полетіли останні військові літаки. Однак днями мешканці довколишніх населених пунктів неабияк сполошилися – над їх будинками почали літати СУ-24. Навколо чути гул моторів, а в небі літають військові крилаті птахи.

Згодом стало відомо, що на території аеродрому відбуваються навчання. На Волинь для відпрацювання тренувальних завдань прибули кілька літаків.

Льотно-методичний збір з бойового злагодження екіпажів, пар та ланок тактичної та транспортної авіації у Повітряних силах Збройних Сил України відбувається з 14 по 21 травня. На Волині чотири дні готувалися екіпажі бомбардувальної авіації.

Для проведення занять з однієї з бригад тактичної авіації до Луцька передислокувалися бомбардувальники СУ-24М (згідно з класифікацією НАТО – «Фехтувальник») та прибули навчально- бойові літаки Л-39 («Альбатрос»). Волинь приймає завершальний етап зборів, до прильоту в нашу область льотчики тренувалися у інших регіонах України.


Всього в льотно-методичному зборі в Луцьку зібралися близько 200 осіб військових усіх ланок.

Заступник командира по роботі з особовим складом військового аеродрому майор Андрій Вдовіцин розповідає, що багато у підготовці до навчань допомогли небайдужі волиняни. Щойно стало відомо про потреби аеродрому – відгукнулися і громадські організації, і ветеранські спілки, та й звичайні мешканці області. Тому командування щиро вдячне всім, хто долучився до допомоги. До слова, напередодні навчань на аеродромі оновили злітну смугу. Фарбу закупив благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». А ще фонд допоміг придбати автомобільні шини для летовища.


На Волині навчання проходять під керівництвом заступника начальника відділу тактичної авіації ПсЗСУ льотчика-снайпера полковника Сергія Близнюка.

Сергій Близнюк розповідає, що збори проходять відповідно до наказу головнокомандування, все йде за планом і завдання льотчики виконують. У нього самого більше 1700 льотних годин. Метри авіації на навчаннях відновлюють навички та готують молодий льотний склад. На жаль, ні для кого вже не секрет, що не завжди держава приділяла належну увагу армії, у тому числі й авіації.


«Військова авіація - невід’ємна від збройних сил, а Збройні сили України невід’ємні від нашої держави. Всі чудово знають, як відносилися до армії, не було авіаційного гасу. Але бойовий дух у льотчиків високий – вони рвуться в небо», - розповідає він.


Заради того, аби підготувати молоді кадри, до лав авіації повернувся командир повітряного командування Захід до 2013 року генерал-лейтенант запасу, льотчик-снайпер Станіслав Павлович. Таких фахівців в усій країні – одиниці. За 43 роки служби він налітав більше 2 тисяч годин.


«Головне завдання сьогоднішніх навчань - підготовка льотного складу до бойових дій, бо сьогодні ми маємо потенційного ворога, якого ніхто не очікував. За 20 років ми так не готувалися. Всі зрозуміли, що потрібна авіація, що це один із найпотужніших підрозділів Збройних сил України», - розповідає льотчик.


Сам Станіслав Павлович брав участь у реальних військових діях – в Афганістані. Нині, каже він, бажаючих вступити в льотне училище підкорювати небо – набагато менше, ніж в часи його навчання. Та він сподівається, що престиж професії військового льотчика відновиться. Бо якщо раніше було менше вильотів – в рік сукупно вони мали по 15-20 годин, то тепер їх річний стаж – близько 60 годин.


Льотчики під час зборів відпрацьовували завдання з бойового застосування: здійснюють практичні бомбометання по наземних цілях, виконують різного роду маневри у повітрі. Перед вильотами пілоти проходять медичний огляд, спеціальну психологічну підготовку.


Військові пояснюють, що бомбардувальник СУ-24 возить неабияку вагу – окрім авіаційних бомб вони беруть ще 10 тон пального. Цього має вистачити, аби виконати головне завдання – потрапити в ціль.


Довідка:

СУ-24 – фронтовий бомбардувальник з крилом змінної стріловидності, прийнятий на озброєння у 1975 році. Призначений для нанесення ракетно-бомбових ударів у простих та складних метеоумовах, вдень і вночі. Залежно від завдань, може нести ракетне або бомбове озброєння. Може використовуватися як літак-розвідник. Найвища точка підйому – 12 кілометрів, швидкість – до 1700 кілометрів за годину, в складі екіпажу – льотчик та штурман.

Л-39 – навчально-бойовий літак чеського виробництва, прийнятий на озброєння у 1971 році. В ЗСУ використовується як навчально-бойовий літак, призначений для пілотажної підготовки льотчиків. Може нести на собі ракетно-гарматне та бомбове озброєння. Залежно від модифікації, екіпаж – один або два пілоти, найвища точка підйому – 12 тисяч метрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
0000000 Показати IP 21 Травня 2014 15:37
я думаю чого в мене біля хати літають як птахи в небі, тільки вікна в домі аж трясуться
Алла до 0000000 Показати IP 27 Жовтня 2014 18:59
Слава Богу!Украіна починає свій відлік часу вільної і незалежної краіни.Поможи нам Господи,скинь з нас російське ярмо .
Жаль Показати IP 21 Травня 2014 15:40
Що МІГів немає. Прапорщики могли б покращити своє становище. Пісня прапорщика, який вирішив перегнати МІГ за кордон: Есть только МИГ Между прошлым и будущим, Именно он называется жизнь. Чем дорожу, Чем рискую на свете я - МИГом одним, Только МИГом одним.
патріот Показати IP 21 Травня 2014 17:10
Цікаво на яку розвідку працюють "Волинські новини"???
Організація "ОВАЛ✈" до патріот Показати IP 21 Травня 2014 17:24
А хіба не видно, що бортові номери літаків спеціально замальовані, щоб ніхто їх не знав?
Дончанин до патріот Показати IP 21 Травня 2014 18:20
коментар було видалено
Згинь до Дончанин Показати IP 21 Травня 2014 18:22
Геть троляка путінський з волинської землі!
Дончанин до Згинь Показати IP 21 Травня 2014 18:26
Дурик! Мне действительно любопытно чем является эта статья - дубликатом либо отражает истинное положение дел. И где в моем посте ВООБЩЕ затрагивается разница между мною и тобою в ГРАЖДАНСКОЙ ПОЗИЦИИ?
читай уважно до патріот Показати IP 21 Травня 2014 18:24
період навчань 14-21 травня. на дату глянь
екскурсовод Показати IP 21 Травня 2014 23:15
В Луцьку залишилось лише 9 літаків, решту розібрали на металолом. Але в порівняні з російськими сучасними винищувачами, то і ці 9 - металолом.
шарік до екскурсовод Показати IP 22 Травня 2014 00:16
брехня
Холм Показати IP 22 Травня 2014 00:40
Найбільш стрьомно,що цей 40літній металолом літає над густонаселеним містом і приміськими великими селищами.Не дай Бог "СИхова" 12літньої давності.Є ж спеціальний авіаполігон Повуськ на Поліссі і РУЦ (Тучин-Костопіль).Чи поки "грім не гримне"?От зараз було б непогано,щоб якісь активіси чи громадські організації сходили на Ківерцівську і там "покусали" салдафонів без 10літньої практики.В натурі--не смішно!!
йося моргенштерн до Холм Показати IP 22 Травня 2014 09:51
Повурск - полигон, это - аэродром! УЛАВЛИВАЕШЬ РАЗНИЦУ!!!!!! А тепер приклад, щоб було більш зрозуміло: асфальтний каток на городі
Холм до йося моргенштерн Показати IP 22 Травня 2014 12:15
Та не проти,щоб літали,але не над містом в 250тис.населення з селами ще плюс тисяч20.На жидичині колись впав.А з теперішнім бардаком в армії,треба бути обачнішим))Не кажучи,що людям моральний дискомфорт--над головами кружать.І думай,що ти в Донецькій області живеш(((
Організація "ОВАЛ✈" до Холм Показати IP 22 Травня 2014 14:58
Моральний дискомфорт? Щось у часи СРСР і 90-ті цього дискомфорту ніхто не помічав, коли літали по 6 днів на тиждень вдень і вночі. А зараз десь військовий літак пролетить над Волинню, так всі одразу починають це так обговорювати, ніби це НЛО з Альфа Центавра прилетіло.
йося моргенштерн до Холм Показати IP 22 Травня 2014 15:48
В області живеш ти!!! А що донеччани не люди?????? Повурськ - полігон між Маневичами та Ковелем, колишня військова частина знаходилась на вулиці Привокзальній, штаб дивізії на вулиці Огієнка і якщо я донеччанин, то я цим буду гордитись! В першу чергу я УКРАЇНЕЦЬ! А ти МУДАК!!!!!!!
поворськ до йося моргенштерн Показати IP 23 Травня 2014 14:44
поворськ, а не повурськ
Організація "ОВАЛ✈" до поворськ Показати IP 23 Травня 2014 18:35
От цікаво, в багатьох джерелах саме ПовУрськ. І на всіх картах радянської доби, у т. ч. військових, також ПовУрськ. А от на сучасних українських картах ПовОрськ. Але переважна більшість каже саме ПовУрськ. І навіть в картах Гугл вибиває ПовУрськ і ПовОрськ одночасно. Цікаво, де правда?
Організація "ОВАЛ✈" до Холм Показати IP 22 Травня 2014 14:55
Не Сихова, а Скнилова. :-) Все добре, літають старі аси з доброю школою. Нема чого переживати. :-)
Ирина Показати IP 22 Травня 2014 09:19
Приятно слышать звуки двигателя самолетов, давно этого не было. Можно только сказать, что вся ситуация даже на пользу нашей армии- петух в жопу клюнул, хоть начали работать вояки. За что им зарплату платили?! А то развели "санаторий" на территории частей, гады, все прос*рали...
горіх Показати IP 23 Травня 2014 14:42
які десять років???? останній раз навчання проводили тут у 2008 році!
Організація "ОВАЛ✈" до горіх Показати IP 23 Травня 2014 18:12
Так, але на тих навчаннях були не рідні літаки з Луцька. 806-й бомбардувальний авіаційний полк, що базувався в Луцьку з кінця 40-х років, був розформований у 2004 році.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus