USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Маневиччина може залишитися без «чорнобильського» статусу*

8 Липня 2016 18:10
Попри найвищий рівень радіаційного забруднення в області, 55 сіл Маневицького району ризикують залишитися без статусу «чорнобильських». Місцевих, які роками страждають на недуги, спровоковані «мирним атомом», хочуть позбавити навіть тих невеликих пільг, які вони мали раніше.

Найбільш радіактивно забруднені – поліські райони

Вибух на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року сколихнув увесь світ. Унаслідок аварії на ЧАЕС на території Волині радіоактивно забрудненими стали Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони (окрім Колківської зони).

У 1991 році за допомогою канадського обладнання тут зробили аерофотогаммазнімання, зафіксувавши різні рівні радіоактивного забруднення. По суті, його зазнала вся Волинська область – у всіх районах рівень забруднення був вищим від середнього майже у 10 разів. Камінь-Каширський та Маневицький райони отримали забруднення у 20-50 разів більше.

Одне з останніх радіологічних досліджень тут проводили ще у 2012 році. Тоді, відповідно до експертного висновку Національної комісії з радіаційного захисту населення України про радіологічний стан населених пунктів Волинської області від 26.12.2012 №2, експертна група заявила, що він відповідає критеріям зон радіоактивного забруднення.

Зокрема, до зони гарантованого добровільного відселення (третя зона) віднесли три села Маневицького району (Велика Яблунька, Галузiя, Серхiв), до четвертої зони – 50 сіл Камінь-Каширського, Любешівського, Маневицького районів (серед них – Бережниця, Будки, Велика Ведмежка, Велика Осниця, Вовчицьк, Городок, Граддя, Градиськ, Гута-Лiсiвська, Довжиця, Загорiвка, Замостя, Зарiччя, Кам’януха, Карасин, Колодiї, Костюхнiвка, Кукли, Лишнiвка, Лiсове, Майдан, Мала Осниця, Набруска, Нова Руда, Новi Пiдцаревичi, Новосiлки, Пiдгаття, При­­лiсне, Рудка, Северинiвка, Троя­нiвка, Черськ).

Зміна статусу: чим мотивоване рішення?

Проте взимку цього року на район надійшов лист Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА «Про виконання розпорядження від 09.02.2016 №47», в якому ішлося про те, що села Маневицького району відтепер втратять статус «чорнобильських». А разом з ним – усі пільги для населення.

Депутати райради під час сесії заявили, що зміну статусу вони вважають неправомірною. Адже Маневицький район є найбільш ураженим радіацією на території області. Станом на 1 березня 2016 року на території району проживає більш як 35 тисяч постраждалих осіб, у тому числі 10,5 тисяч дітей. Чисельність потерпілих у районі постійно зменшується, шо зумовлюється зняттям з обліку осіб, які досягли повноліття, смертю та міграцією жителів району.

«Даних дозиметричної паспортизації до 2016 року немає. Тому годі дати об’єктивну оцінку нинішнього стану радіоактивно забруднених територій. Є законодавчо прописані механізми зміни статусу забруднених територій, дотримання яких дозволяє забезпечити компенсації для населення. Тому не можна просто так позбавити 55 сіл Волині, які в області постраждали від радіації найбільше, статусу «чорнобильських», – коментує ситуацію заступник голови фракції «УКРОП» в облраді, кандидат у народні депутати України Ірина Констанкевич.

Разом з тим, протягом 2011-2015 років держсанепідслужба району, спеціалісти управління агропромислового розвитку райдержадміністрації виявили перевищення допустимих доз радіоактивного забруднення молока, ягід і сухих грибів.

Маневиччани страждають чи не найбільше

Стан здоров’я жителів району має стійку тенденцію до погіршення, про що свідчить зростання показників захворюваності, хворобливості, смертності та отримання групи інвалідності. Невтішною є динаміка захворюваності серед дітей віком до п’яти років. Зокрема, торік захворюваність на 10 тисяч відповідного населення становила 4209,6, а в 2014 році – 4088,2 особи.

Збільшується кількість виявлених випадків хвороб крові, ендокринної системи, органів травлення, кістково-м’язової системи, вроджених вад. Передусім лікарі відзначають збільшення патологій органів травлення, що свідчить про забрудненість радіонуклідами продукції місцевого виробництва. Удвічі за останні роки зросла кількість вроджених вад. Динаміка захворюваності серед дорослого потерпілого населення показує збільшення кількості виявлених злоякісних новоутворень, хвороб системи кровообігу. Динамічно збільшується онкозахворюваність.

Проблемним є й питання здо­ров’я юного покоління. Станом на початок 2016 року на території району проживає 324 дитини з інвалідністю, з них у 84 інвалідність пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС.

«У разі виключення із зони забруднення населених пунктів припиняється харчування дітей у загальноосвітніх школах і дитячих садках, які там розташовані, а харчування за рахунок продуктів місцевого виробництва, дарів лісу призведе до ще більшої захворюваності», – зазначає заступник голови фракції «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» в облраді, кандидат у народні депутати України Ірина Констанкевич.

Голова обласного товариства «Спілка «Чорнобиль» Ростислав Кух­тей зазначає, що найчастіше радіація спричиняє катаракту. Місцеві пригадують, що в перші роки після трагедії ліквідаторів просили не народжувати дітей. А в кого їх ще не було, то намагалися не посилати ліквідувати аварію. За офіційними даними, на сьогодні з числа ліквідаторів на ЧАЕС (а це близько 400 тисяч осіб) 102 тисячі мають онкозахворювання. Чорнобильська спілка нині опікується питанням забезпечення безплатним обстеженням.

Що втратять люди після скасування статусу

Відповідно до ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи», постраждалим передбачено низку пільг, які маневиччани втратять разом зі статусом «чорнобильської» зони. Зокрема, це:

1) доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

2) компенсація сім’ям із дітьми видатків на харчування дітей, які постраждали внаслідок катастрофи;

3) щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва;

4) компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю, та допомога на оздоровлення;

5) компенсації за втрачене майно;

6) пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Шляхи подолання проблеми

Зі слів кандидата у народні депутати України Ірини Констанкевич, нині проблему чорнобильців слід розв’язувати комплексно. Передусім – не можна допустити відміни Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС». Адже це базовий документ, який передбачає 83 мільярди гривень фінансування цього питання.

«Слід розв’язати питання отримання ліків за пільговими рецептами. Ці ліки дають зараз лише першій і другій категоріям, а також частині третьої. Якщо сукупний дохід – понад 1790 гривень, тоді безплатних ліків не видають. На стаціонарне лікування медикаментів узагалі не передбачено. Великою проблемою є і дороговартісні операції. Якщо хвороби спровоковані роботою над ліквідацією аварії на ЧАЕС, то операції має оплачувати держава», – каже Ірина Констанкевич.

З цією тезою погоджується і Ростислав Кухтей. Він зазначає, що цьогоріч про санаторно-курортне лікування «чорнобильцям» на Волині доведеться забути. Адже у «Лісовій пісні» ліквідатори І категорії відпочивати не будуть – путівки дають аж у Дніпро.

Розв’язання проблем людей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, Ірина Констанкевич окреслила у своїй передвиборній програмі. Передовсім ідеться про збереження пільг «чорнобильцям», які держава задекларувала на папері, а в реальності починає відбирати.

Іван Савич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Григорій Іванович Показати IP 8 Липня 2016 18:35
Ух ти, це ж як?! "Динаміка захворюваності серед дорослого потерпілого населення показує збільшення кількості виявлених злоякісних новоутворень, хвороб системи кровообігу. Динамічно збільшується онкозахворюваність" а також динамічно збільшується населення вказаних сіл. Навіть з навколишніх "не радіаційних" переїзджають. Тільки із за пільг.Наскільки там рівень радіаційного забруднення вищий як у Луцьку?! Абсолютно однаковий. Але ж перед виборами потрібно пропіаритись, та й масу чиновників відірвуть від кормушки....
боб до Григорій Іванович Показати IP 8 Липня 2016 23:43
По барабану тот пиар.Вся суть в том что комуняцкое.бы*ло признать Луцк.с его населением зоной рад.заражение просто не захотело.из за больших финансовых затрат.Вот и остановились на слабозаселенных териториях.Украине сейчас и то не потянуть.А так сыпануло одинаково что в Прилисном что в Рованцах.
чорний Показати IP 8 Липня 2016 19:42
піар перед виборами і не більше! Долю зони вирішують не місцеві вожді та депутати нинішні та майбутні
луцьк Показати IP 8 Липня 2016 20:44
скшшшшшшшшшшш. Скільки можна розводити державу на пільги вЛуцьку щоменша радіауія Кухтей тільки тей робить що пільги вимагає в держави яка веде війну ,скільки квартир получив? яку пенсію вибив? сорому нема Та скільки вас тих пільговиків є ?де ви плодитесь один вмирає троє зяв:-) ляються.
Чужий Показати IP 8 Липня 2016 21:06
Мало того що ті полішукі там сидять ліс крадуть і пів луцька окупували так їм ше пільги ви подивіться на їхні морди вгодована
Анонім до Чужий Показати IP 8 Липня 2016 23:18
в чому проблема переїзжай в маневичі і будеш мати рило ще більше , плюс пільги , тільки чомусь мало вас є їхати сюди , мало того що ліси в радіоактивних пятнах ,де зашкалює радіація , рак , плюс рівенська аес за 25 км, велком до маневич,як була стаття про ягоди так всі кричали про полішуків які привозять іх з радіацією, а як про пільги так радіація виявляється в луцьку більша
маневичі Показати IP 8 Липня 2016 21:21
але наш "радіоактивний" бурштин по всьому світу, і ніхто його радіоактивний фон не вимірює!
Галя Показати IP 9 Липня 2016 15:06
Доки і нас такі радіологи як шевчук свєта будуть які самі не розуміють що робоять ..порядку не буде
Ода Показати IP 9 Липня 2016 15:18
А шевчук це аферистка та що всім все рішає і бабло загрібає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus