USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Майстер-клас: як отримати омріяну роботу

24 Червня 2015 18:03
Сучасний стиль життя диктує свої правила існування у суспільстві, важливим чинником якого є, без перебільшення, робота. Та часто під її час пошуку люди здійснюють чимало помилок, які заважають, а часто й унеможливлюють працевлаштування.

Секрети успіху на співбесіді відкрили у Луцькому міському центрі зайнятості 22 червня.

Про розповсюджені помилки та шляхи їх уникнення розповідає профінформатор Луцького міського центру зайнятості Ольга Горбатюк.

«Існує вісім найпоширеніших проблем, які заважають людині знайти роботу мрії. Найчастіше шукачі роботи потрапляють у пастку шахраїв. Необхідно пам’ятати – якщо вам пропонують великий заробіток без значних зусиль із вашого боку, говорять про велику зарплату, не окреслюючи коло ваших обов’язків, або ж замість повної поштової адреси в оголошенні вказаний лише номер абонентської скриньки, будьте певні – діють злодії», – застерігає Ольга Валеріївна.

Водночас жінка пояснює, що, окрім псевдороботодавців, на шляху у шукача роботи стають його ж помилки, які він робить сам.

Зі слів Ольги Горбатюк, неналежна підготовка до співбесіди є однією з проблем, з якою зіштовхується пошуковець.

«Претенденти часто не мають достатньої кількості інформації про організацію, в якій хочуть працевлаштуватися. Окрім того, не завжди знають перелік відповідних обов’язків, які на них хочуть покласти. Друга проблема – стан відчаю, який спонукає до пошуку роботи. Це природно, що втрата роботи – це стрес, і кожна людина переживає її по-своєму, але казати роботодавцю, що ви готові на будь-що, аби отримати цю роботу – не варто. Третє – надмірна агресивність. Як розповідають кадровики, основною помилкою претендентів є агресивна поведінка. Четверте – небажання змінити місце проживання заради працевлаштування», – розповідає Ольга Горбатюк.

Зі слів експерта з працевлаштування, помилковим є також небажання волинян вказувати свої повні контактні дані, і в полі «очікувана зарплата» прописувати занижену суму.

«Не погоджуйтеся на малу зарплатню, якщо життєві обставини зобов’язують вас до більшої. Ще один дуже важливий момент – роботу необхідно шукати цілеспрямовано. Тобто треба поставити перед собою конкретну ціль, окреслити роботу, яку б ви хотіли мати», – говорить лектор.

Ольга Валеріївна наголошує, що дуже важливим елементом успішного працевлаштування є резюме, а низький рівень його змістового навантаження – вагома причина провалу на співбесіді. На неї претендента можуть навіть і не запросити, оскільки дехто просто перераховує свої попередні місця роботи, замість того, щоб належно описати свій трудовий шлях, обов’язки та досягнення.

«Резюме – це один із найгвагоміших документів претендента на роботу. Тому складати його треба завчасно, продумуючи кожен пункт. Приділіть увагу його зовнішньому вигляду – не згинайте, не прикрашайте папір, використовуйте читабельний шрифт. Якщо ж розміщуєте фото – воно має бути ділового стилю. Найкраще усю інформацію у резюме подавати блоками, задля зручнішого опрацювання документу роботодавцем», – каже пані Горбатюк.

З її слів, цей документ має складатися з таких пунктів:

- прізвище, ім’я, по батькові;

- особисті дані (такі як дата народження, адреса та контактні телефони);

- освіта (у порядку зростання, але без відомостей про школу);

- досвід роботи (у зворотному порядку, тобто останнє місце роботи має бути першим у переліку);

- додаткова інформація (знання мов, навички на роботі на комп’ютері, володіння офісною техніку, наявність водійських прав, а загалом – можна включати все, що підвищує вашу цінність в очах роботодавця);

- особисті якості (ті, які розкривають вашу індивідуальність);

- рекомендації (якщо вони у вас є у письмовому вигляді або є люди, які готові їх надати усно, можна написати фразу: «Маю рекомендації та можу надати їх за запитом).

Ольга Горбатюк розповідає, що є кілька найрозповсюдженіших помилок у резюме.

«Це непрезентабельність самого папірця, на якому написане резюме, перенасичення інформацією, відсутність поділу на сектори, неправдивість даних, орфографічні, граматичні чи друкарські помилки», – говорить пані Ольга.

Також вона додає, що перед співбесідою важливо дізнатися якомога більше про посаду, оскільки резюме – це лише 30% успіху.

Ринок праці на Волині дуже динамічний та постійно змінюється залежно від потреб сучасного суспільства, втім, є певні світові тенденції, про які у коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини розповідає директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук.

«Сучасний ринок праці дуже різноплановий, але загальні критерії, на які треба націлюватися, шукаючи роботу, все-таки є. Загалом необхідно підлаштовуватися під потреби, вміння, рівень підготовки, досвід, наміри, місце проживання. Але найголовніше запам’ятати фразу, що всі професії важливі і потрібні» , – говорить Раїса Євгенівна.

З її слів, на обліку в центрі зайнятості перебуває понад 12 тисяч людей, проте у попередні роки ця цифра була трохи більшою.

«Зараз ми не можемо не враховувати те, що з’являються певні чинники, які від нас не залежать. Дедалі більше працездатного населення захищає цілісність нашої держави», – продовжує пані директор.

Також вона додає, що потреба підприємств у працівниках, порівняно із минулими роками, дещо збільшилась.

«Зараз роботодавець має більшу довіру до служби зайнятості і приносить затребувану вакансію, наразі їх є близько 1400. Уся інформація щодо вакансій відкрита та прозора. Будь-хто і будь-де може почерпнути її зі стендів чи з електронних помічників, якими оснащені приміщення центрів зайнятості. Також уся інформація, яку роботодавець передає нам, доступна у реальному часі та просторі, оскільки сайт центру систематично оновлюється. І доки вакансія актуальна – її можна побачити», –наголошує Раїса Кучмук.

Раїса Миколаївна переконує, що у цілому світі найзатребуваніші професії – це робітничі.

«Також слід врахувати, що приміром, у великих супермаркетах та торгових центрах систематична плинність кадрів, оскільки жінки, яких набирають туди на роботу, ідуть в декрет, народжують діток. Тому ця сфера дуже потребує спеціалістів у торгівельній галузі.

А відтак, де є плинність кадрів, там є потреба роботодавця у спеціалістах. Продавці продовольчих та непродовольчих товарів, кухарі, бармени, офіціанти будуть потрібні завжди. Також до цього списку додаються кравці, будівельники, водії, зварники, робітники з інструментом – слюсарі, токарі, фрезерувальники», – говорить пані Раїса.

Жінка також впевнена, що кваліфікована людина завжди знайде собі роботу.

«Ще одна тенденція світового масштабу – наявність молоді на біржі праці. Випускники профтехучилиш та вищих навчальних закладів приходять і активно шукають роботу, цікавляться різними варіантами та прагнуть найкращого працевлаштування. Зараз на обліку у центрі зайнятості перебуває 5300 молодих людей. Великим плюсом є те, що сучасна молодь освічена, різнопланова, креативна та непосидюча – тому і вимоги для працевлаштування високі», – каже Раїса Євгенівна.

А також вона додає, що часто молоді люди розпочинають пошуки та знаходять своє перше робоче місце ще задовго до завершення ВУЗу.

Зауважимо, якщо волинянин знайшов роботу, а оплата праці менша, ніж мінімальна зарплата у Волинській області, то центр зайнятості не має права припиняти виплату соціальної допомоги.

«Причиною відмови від запропонованої вакансії може бути невідповідність заробітної плати мінімальній по Волинській області, а це – 2 тисячі 722 гривні. У разі відсутності довідки про доходи з останнього місця роботи за останніх півроку – ця межа складає мінімальну заробітну плату в розмірі 1218 гривень», – наголошує Ольга Горбатюк.

Нагадаємо, обласний центр зайнятості цього року надав послуги майже 23 тисячам волинян, з яких отримали роботу майже 6 тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
реаліст Показати IP 25 Червня 2015 06:15
Охєрєнний зварювальник (це-"резюме").Сиджу в Польщі.ЧОМУ?
практик до реаліст Показати IP 25 Червня 2015 10:15
Може тому, що в Польщі зарплата вище?Хоча й в Україні - "охєрєнний зварювальник" отримує 2-3 середніх зарплати (5-8 тис. грн.)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus