USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ми це бачили: як народжується писанка

19 Квітня 2014 19:12
За дві години, лучанка, яка поборола страшну хворобу - рак, показала як «народжується» писанка й привідкрила секрети майстерності.

Із репортером Інформаційного агентства Волинські Новини спілкувалася 14-річна Ярина Малаховська.

Свою першу писанку дівчина зробила у 5-річному віці. З того часу її майстерність значно зросла, Ярина стала переможницею писанкарських конкурсів.
«Пригадую - усе це було дуже цікавим, адже усі перед Великоднем зайняті, працюють, а ми можемо чимось допомогти і найголовніше - робили це разом: мама, я і брат. Саме мама мені привила любов до писанкарства», - розповідає Ярина Малаховська.
У 5-му класі дівчина пішла в художню студію «Соняшник» 14-ої гімназії, де і навчалася. Роботи ставали кращими, складнішими. Ярина почала подавати їх на конкурси в краєзнавчий музей, художню школу, а також в Палац учнівської молоді, де й здобула першу перемогу. Робота лучанки зайняла перше місце серед усіх писанок.

«Я люблю працювати з геометричними фігурами, з гострими кутами. Малюю найчастіше рожу – символ багатства й щастя, берегиню, яка повинна бути в кожному домі, тоді в сім’ї буде щастя, малюю дуб – символ сили й здоров’я. Є писанки з рослинами, які символізують вічність, трикутник в клітинку - знак поля, який на врожайність людям дарують. А ще кожен колір має своє значення: чорний – вічність, червоний – щастя, любов, жовтий - на багатство, на удачу, зелений - на благородство, блакитний – на здоров’я. Усі ці знання черпаю з книг й Інтернету», - розповідає юна майстриня.
Ярині Малаховській випали на долю складні випробовування. 19-го липня 2012-го року вона дізналася, що має страшну хворобу - рак. Допомагали збирати гроші на лікування усі: церкви, луцькі школи, люди пересилали гроші на банківську картку, київський музичний гурт «Кому вниз» проводив в драмтеатрі благодійний концерт, діти робили іграшки й продавали їх на ярмарку, ще благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» допомагав та продовжує це робити: півроку виділяв по 500 гривень щомісяця на гормональні ліки.
«У 2012-му році, як лежала в лікарні в Києві, то за місяць зробила 23 писанки. Така робота допомагає мені знайти духовну гармонію та додає сили», - говорить Ярина Малаховська.
До написання писанок дівчина готується за місяць. Для початку вона просить благословення в священика. Як і для роботи над іконами, каже, що це необхідно, аби все вийшло, адже ж це як святий символ.
Пише на видутих яйцях. Для цього пробиває шприцом яйце зверху, набирає повітря й запускає всередину. Воно витискає рідину з яйця. Після цього промиває водою й тиждень сушить, щоб уникнути неприємного запаху.

Головні лінії писанки Ярина наносить олівцем по шкірці, після цього вони лишаться білими.
Після першого візерунка - яйце поміщається у жовту фарбу.
Після процедури писанку необхідно протерти шматиною, аби вона була сухою, бо від вологої відстає віск.
Згодом, додавши нових ліній, фарбуємо писанку в зелений колір. Якщо нова фарба добре не «пристає», то треба зачекати хвилин 5.
Далі даємо писанці коричневого кольору.
Заключний етап - нагріваємо яйце над свічкою, віск плавиться, його витираємо - й писанка готова.
Якщо Ярина готує писанки для конкурсу, то покриває їх олією чи прозорим лаком, щоб зберігався колір й не вигорав.

Використовує штучну фарбу - такі вимоги здоров’я, допоки слабка імунна система. Втім раніше виготовляла фарби сама з природних матеріалів: кора яблуні, омела дають зеленкувато-коричневий колір, рожевий і малиновий можна отримати від буряка, цибулиння дає червоно-коричневий колір, звіробій – жовтувато-коричневий.

Дівчина розповідає, що дуже важливо підібрати підходящий віск, щоб кольори не «заповзали» на інші лінії яйця. Тому купує віск у бджоляра. Лучанка вважає, що зі свічок не підходить, адже такий віск піддають спеціальній обробці й він відстає від писанки, через що кольори змішуються й псується візерунок.

А ще Ярина Малаховська вишиває бісером ікони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ivan Показати IP 19 Квітня 2014 20:40
Яка молодчинка. Здоров'я їй, і мамі, яка рятувала доньку...
Ольга Показати IP 19 Квітня 2014 21:37
Міцного здоров'я Яринці та всій її родині. Молодчинка.
Кавалер Показати IP 20 Квітня 2014 10:40
Вау, яка красунька і розумниця!!!=)
Мент Показати IP 20 Квітня 2014 14:53
маладэц дэвочка!
Ірина Показати IP 21 Травня 2014 14:00
Здоров'я і щастя красуні Яринці. :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus