USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині готуються оголосити тендери на мільйони доларів

18 Лютого 2016 15:25
В області за найближчі 4,5 роки мають з’явитися 86 нових амбулаторій. На їх облаштування, як і на реконструкцію 106 існуючих, придбання обладнання та навчання персоналу, мають піти кошти Світового банку.

Про це стало відомо під час прес-конференції з нагоди візиту представників Світового банку щодо проекту, який реалізовується в кількох українських регіонах, у тому числі й на Волині.

Нагадаємо, минулого року Світовий банк підписав угоду з Україною про надання коштів на реформування медичної галузі. В рамках цієї співпраці, на волинський проект видадуть 30 мільйонів доларів. Однак заплановані заходи будуть реалізовуватися на умовах співфінансування з бюджетів різних рівнів, частка якого складає 10%. Тобто, для Волині загальна сума проекту– 33 мільйони доларів.

Сам проект, передбачає комплекс заходів, покликаних на покращення якості медичних послуг для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань. Адже в структурі загальної смертності 68% складає смертність від серцево-судинних захворювань. Зокрема, у 28% випадків помирають волиняни працездатного віку.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ЩО ВИТРАТЯТЬ МІЛЬЙОНИ ДОЛАРІВ НА ВОЛИНІ

Проект розрахований на 5 років. Угода, яку підписали в лютому 2015-го, вступила в дію з червня того ж року. Як розповіла координатор проекту Марія Адамчук, уже з літа розпочалася робота над об’єктами, які підлягають реконструкції та ремонту. Зокрема, вже готова проектно-кошторисна документація на 31 об’єкт, виготовлена специфікація на обладнання. Отож, скоро будуть оголошені тендери на виконання робіт, а з літа, очікують, розпочнеться безпосередня робота на об’єктах.

А за 5 років на Волині розширять мережу амбулаторій: 106 існуючих реконструюють і закуплять нове обладнання для діагностики, а ще до них додадуться 86 нових, які створять на базі діючих ФАПів. Власне, на первинну ланку медицини в рамках усього проекту має бути виділено 10 мільйонів доларів.

Минулоріч під час презентації проекту, координатори розповідали, що у 2015 році Світовий банк має виділити 15,5 мільйона гривень. Обласний бюджет, своєю чергою, передбачив торік 1,5 мільйона гривень співфінансування.

Як пояснили учасники прес-конференції, кошти були виділені, і частину з них витратили на підготовку документації. А неосвоєні кошти залишаються в межах проекту до його завершення.

Окрім амбулаторій та їх обладнання, кошти Світового банку мають бути використані на створення 200 робочих місць, навчання персоналу, закупівлю обладнання для вторинної ланки медицини. Крім того, всі робочі місця, облаштовані в рамках проекту, будуть забезпечені комп’ютерною технікою та доступом до мережі Інтернет, аби всі дані про хворих на серцево-судинні захворювання були внесені в єдиний електронний реєстр.

Керівник проекту Світового банку в Україні Фон Зао розповів, що загальна сума проекту в усіх регіонах України – 215 мільйонів доларів. А сам проект, додав він, побудований так, що ініціатива йде «знизу догори», відповідно до запитів з регіонів, а не навпаки.

А представниця Міністерства охорони здоров’я Леся Карпінська додала: проект Світового банку якнайкраще вписується в реформування української медицини, основними напрямками якого є покращення доступності і якості медичної допомоги, належні умови праці і соцзахист медичних працівників.

У підсумку, учасники зустрічі домовилися, що перший звіт координатори проекту нададуть громадськості в квітні й такі звіти обіцяють зробити щоквартальними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
1232 Показати IP 18 Лютого 2016 21:20
"ЧИТАТИ ЩЕ: НА ЩО ВИТРАТЯТЬ МІЛЬЙОНИ ДОЛАРІВ НА ВОЛИНІ", так на що ж витратять мільйони доларів на Волині? дайте перелік амбулаторій! можливо у тому переліку є недавно відкриті чи поремонтовані!? то на що витрачати мільйони, коли ким і в який спосіб ознайомили громаду куди витратять мільйони? гроші світового банку це справа їх експертів, а ось мільйони на співфінансування платників податків волинян ... варто було б знати волинянам.
12345 Показати IP 18 Лютого 2016 22:08
Згідний з попереднім коментарем - варто подати перелік амбулаторій. А то визначили, хто визначив і за якими критеріями? Разом з тим варто сказати волинській громаді ще й те, що Світовий банк надає кредити - тобто тих 30 мільйонів дол. це наші з вами гроші, які ми потім будемо повертати. Шановні координатори і компанія прошу повністю озвучувати достовірну інформацію.
на жаль до 12345 Показати IP 19 Лютого 2016 13:01
ще нікому не дали перелік об'єктів. а добиваються вже всі півроку. тільки відписки
Ірина Таран Показати IP 18 Лютого 2016 22:22
Якщо це дійсно так, то це великий поступальний крок вперед для нашої області
до Ірини Таран Показати IP 19 Лютого 2016 15:20
не потрібно бути такою наівною
Сераховичі Показати IP 19 Лютого 2016 15:25
а ми попадаємо в той список?? чи потрібно мати "своіх людей"які ???можуть вплинути на кординаторів?
до Сераховичі Показати IP 20 Лютого 2016 12:27
коментар було видалено
Таня Показати IP 23 Лютого 2016 15:26
Голови громад і старости мають навчитись європейському досвіду розвитку територій. http://www.minregion.gov.ua/press/news/golovi-gromad-i-starosti-mayut-navchitis-yevropeyskomu-dosvidu-rozvitku-teritoriy-gennadiy-zubko/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus