USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині не виконали держзамовлення з профтехосвіти

14 Лютого 2014 12:26
Майже половина закладів професійно-технічної освіти на Волині не виконала у 2013 році державного замовлення на підготовку робітників.

Про це стало відомо під час засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації з розгляду питання: «Аналіз результативності роботи установ та закладів професійно-технічної освіти області за 2013 рік та завдання щодо реалізації освітньої політики в регіоні на 2014 рік», що відбулося 14 лютого.

Як повідомив начальник управління Олександр Хомич, на замовлення підприємств регіону у 2013 році підготували понад 6 тисяч кваліфікованих робітників, з яких майже 4,4 тисячі – за державним замовленням. З його слів, впродовж останніх років відбувається скорочення кількості робітників, яких готує система профтехосвіти. Так, у 1995 році навчалося понад 14 тисяч осіб, а за станом на 1 січня 2014 року – трохи більше 9 тисяч осіб.

За останні три роки контингент учнів закладів профтехосвіти скоротився більш, ніж на 400 осіб. Відсутність науково обґрунтованого прогнозування розвитку трудових ресурсів створює серйозні труднощі під час формування держзамовлення на професійну підготовку робітників. Як результат, у минулому році система професійно-технічної освіти області не виконала державного замовлення на підготовку робітничих кадрів. При плані 4608 осіб фактично прийняли на навчання лише 4392 особи, що становить приблизно 95%. Держзамовлення не виконали 10 з 22 навчальних закладів, чого раніше не траплялося.

Так, у ПТУ №5 Ковеля виконання становить лише 63%, у Ковельському професійному ліцеї - 81%. Незважаючи на проблеми з виконанням держзамовлення впродовж понад п’яти років у декількох навчальних закладах області не оновлюються професії. Хоча, як свідчать результати та практика набору, саме нові професії користується попитом серед випускників загальноосвітніх шкіл.

У 2014 році держзамовлення становить 4505 осіб, що на 103 особи менше, ніж торік. Олександр Хомич звернувся до керівників закладів системи профтехосвіти з закликом здійснити глибокий, детальний аналіз роботи як педагогічних колективів, так і кожного працівника, задіяного в системі профорієнтаційної роботи, організації наборів, щодо недопущення минулорічних помилок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Освітянин Показати IP 5 Серпня 2014 18:54
думаю, що справа не в профорієнтації і не в нових професіях, а у відсутності робочих місць. Випускник ПТУ не може влаштуватися на роботу по спеціальності. а тому нікому не потрібен на ринку праці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus