USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Наскільки подорожчав борщ у Луцьку

7 Лютого 2014 10:24
У Луцьку подорожчали овочі. Особливо це стосується овочів так званого борщового набору, інформують «Відомості».

Нагадаємо, в області ціни на моркву збільшились аж на 20%, що не припустимо для волинського регіону. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк під час відеоселекторної наради.

Волинянам у середньому потрібно заплатити 3,50 гривні, аби придбати кілограм картоплі. А це надто висока ціна для області. Про це також під час відеоселекторної наради заявив вже колишній голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Якщо порівнювати з осінню, то різко зросла вартість цибулі. Сьогодні на ринку за неї просять 8 гривень, а у супермаркетах ціна дотягує до 9 гривень за кілограм. Волинської цибулі у продажі немає, кажуть продавці. Рідко знайдеш і херсонську: цього року був неврожай. Тому її завозять переважно з Польщі.

Так само з сусідньої держави на ринки нашої області потрапляє і картопля. Щоправда, «офіційну» польську бульбу знайти не вдалося. У супермаркетах за кіло бараболі правлять від 7 до 9 гривень. На ринку «хазяйська» картопля вартує 6 гривень. Відзначимо, що ще у вересні-жовтні кілограм можна було купити за 3,5–4 гривні.

Причини для збільшення вартості низки продуктів дійсно є, кажуть фермери.

— Сьогодні картоплі у сховищах на Волині практично не залишилося, — розповів господарник із Рожищенського району Руслан Хомич. — Річ у погодних умовах 2013 року. Спочатку затягнули з посадкою через небувалу повінь. Потім два місяці стояла засуха. В результаті картоплі зібрали дуже мало. Наведу такі цифри. З шести гектарів у середньому можна зібрати 240 тонн бульби. Торік ми зібрали 40 тонн. Звідси і ціна. На оптовому ринку «Шувар» вартість польської картоплі — 4,50.

Щодо інших овочів борщового набору, то фермер сказав, що оптово-відпускна ціна на капусту становить 1,30–1,50 гривні, на буряк, моркву — два п’ятдесят за кілограм.

В обласному ж центрі на ринках за ці овочі правлять таку ціну: капуста — 3 гривні за кіло, буряк і морква — по чотири.

Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то вартість збільшилася майже вдвоє. А це значить, що ми з вами витрачаємо вдвічі більше коштів на харчі. Адже картопля — це традиційно основна їжа українців. Цієї зими вона стала заледве не елітним продуктом харчування.

Сподіватися на те, що городина подешевшає навесні, коли приватні господарі повідкривають свої ями, не варто, кажуть фермери. Бо і в людей прикопаних овочів цього року не дуже багато. Вся надія — на новий урожай.

— Якщо погода цього року буде сприятлива, то і ціни на продукти можуть змінитися, хоча й несуттєво, — каже директор Луцької сортодослідної станції у Маяках Микола Хом’як. — Адже селянам також заробити треба. Минулого ж року собівартість тонни картоплі становила 5,5 тисячі гривень. Тому і ціна на неї така висока. Хоча ми постачаємо її в бюджетні заклади по 4 гривні 50 копійок.

Незважаючи на те, що овочі у нас продають практично за ціною собівартості, держава не полишає спроб контролювати вартість цих продуктів. Воно й дивно, адже саме по тому, скільки сьогодні коштує тарілка борщу, прості громадяни судять про роботу уряду.

До речі, експерти найближчим часом прогнозують ріст цін на фрукти. Він буде пов’язаний зі стрибком курсу долара відносно гривні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus