USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Новий рік на Майдані у Києві. РЕПОРТАЖ ВІД ВН

3 Січня 2014 22:00
«Куди їдете, дівчатка? На Майдан? А скільки платять? Зазвичай 400 давали, але як Новий рік – то, певно, всі 800 дадуть», - каже підхмілілий дядько в поїзді «Ковель-Київ». Він твердо переконаний: за «простотак» у новорічну ніч на Євромайдан їдуть тільки ненормальні.

Щоправда, так думає не лише він. Київські студенти за безкоштовно іти на головну площу країни теж відмовилися. Зауважу, це не тенденція – лише поодинокий випадок.

О 6-ій ранку 31 грудня Київ нагадує швидше не столицю, а сцени «Кладовища домашніх тварин» Стівена Кінга. Туман лежить дуже низько і нікуди не зникає майже до 2014-ого року.

Зовсім не той Київ, до якого звик. Відвідати Майдан – завдання №1.

Сонно, туманно, холодно. Барикади. Враження, що над ними попрацював якийсь креативний дизайнер.
Люди фотографуються на імпровізованому президентському кріслі, а під фото очільника держави на великому екрані - напис: «Актор, який ще не має Оскару».

Вхід у штаб революції у приміщенні Київської міськради контролюють «люди в масках». От, власне, ці маски додають їм якоїсь харизми. Питають про документи.

- Закордонний паспорт підійде?
- Так.
- Та чого ти дівчат мучиш, хай заходять, – говорить хтось збоку.

Всередині якось двояко. І ніби затишно, ніби доброзичливо і гостинно. Тут дають ковдри, чай, печиво. Але погано пахне. Затримуватися не хочеться. Все обклеєно тематичними плакатами. Напрошується та сама думка, що і на Майдані: скільки тут згодом доведеться прибирати. Хоча воно того варте. Зміни того варті. Аби вони тільки були.


До слова, вже 1-го січня активісти влаштували прибирання й вивезли з площі 140 тонн сміття.

Повно безхатченків. Здається, що саме вони користуються нагодою: є де поїсти, поспати. Але не так їх багато, як могло б бути. На Майдані кажуть, що нещодавно їх розігнали. Уночі. Такий собі «розгін бомжів». Розповідають, це було грубо і жорстоко. Чомусь про це ніхто не писав.

За хвилин 10 «екскурсії» виходимо. «Так швидко? Приходьте до нас ще..». Навряд.

Щодо, власне, новорічної ночі, то площу заповнили вщент. Чи був поставлений рекорд і чи співали гімн під бій курантів мільйон українців, стане відомо дещо пізніше. Але те, що це були сотні тисяч захоплених незвичайною атмосферою людей, - стає зрозуміло на місці.

Чинний на сьогодні світовий рекорд з виконання національного гімну належить індійцям. 6 травня 2013 року у місті Лакнау на півночі країни гімн Індії одночасно заспівали 121 653 особи. Співачка Руслана напередодні переконувала, що українці здатні показати кращий результат. Хоча вже сьогодні у прес-службі Батьківщини кажуть, що на Майдан прийшло понад 2 мільйони людей.


Із зручностями тут – напружено. Довжелезні черги в туалет вартістю у 3 гривні, якщо хочеш мінімального комфорту. Зайти до біосервісу не наважилася, хоча і там – десятки охочих.

«Вчора людей взагалі не було», - каже касир у віконці будки поблизу вбиралень і розсіює моє переконання про те, що мітингувальників тут достатньо щодня.

Безалкогольний Майдан після бою курантів таким бути перестає. Люди відкривають шампанське, танцюють, вітають один одного, обіймаються… На сцені чергуються виступи політиків та українських гуртів.

Говорять про те, що у січні Майдан оживе з більшою силою, переконують у правильному виборі місця святкування. Серед лідерів тут – Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк.
Серед музичних виконавців - ТНМК, Тартак, Руслана, Скай, Лана, Марія Бурмака і Мандри.


«Казали, якщо підемо на Майдан, виключать з університету», - каже киянка Марія. Однак, про який саме навчальний заклад ідеться, називати відмовилася.
«Але ж як вони перевірять, де я була?» - усміхається наостанок.

На екранах демонстрували вітання відомих українців:


Родзинкою свята став зірковий вертеп, ролі в якому грали понад 20 відомих людей. Одного з трьох Царів грав художник і письменник Лесь Подерв'янський, Ірода – депутат парламенту Володимир Ар'єв, одного з чортів – художник і активіст Сергій Поярков, солдата – співак Сашко Положинський, а тітушок - музиканти Фоззі і Фагот.


- Що робив у новорічну ніч? - запитую в знайомого у Луцьку.
- Дивився Майдан по ТБ!
- А я - щойно звідти...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Олег Показати IP 3 Січня 2014 23:16
Гарний репортаж!
Ірина Показати IP 4 Січня 2014 08:50
Я так розумію, вся країна після перемоги революції буде виглядати, як на перших фото.
руслана б... Показати IP 4 Січня 2014 09:58
у той час коли на сцену євромайдану не впускали громадських представників... на сцені були дикі танці-------руслана бичка за мирну акцію. у нас як із тією юлею в голові опілки. йде штурм штабу вона скаче і кричить у нас мирна акція. не провокуйте міліцію. а там зламані ноги і руки. поламанні 70 % барикад. у неї мирна акція. була у парламенті і одягалась так щоб її бачили. їй не революція потрібна а щоб її бачили і любили. прибацана на всю башню. за допомогою такого 4ма і розавалювало Євромайдан.
Дмитро Показати IP 4 Січня 2014 11:45
бидло загадило майдан
попроси все Показати IP 4 Січня 2014 15:02
майдан стоїть і х.. ригам і поплічникам ригів у с...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus