USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Після закінчення війни на сході розпочнуться диверсії всередині України, – Віталій Портников

31 Жовтня 2017 08:29
«Відхід від політики до написання романів про кохання – це елемент самореабілітації. Я ж не політтехнолог, який працює з політиками, я з політиками працюю як патологоанатом. І людині, яка працює патологоанатомом, теж хочеться, прийшовши додому, не думати про нирки, кишки…» – відзначив на зустрічі з лучанами Віталій Портников.

На Волинь відомий громадський діяч, журналіст і публіцист завітав, аби презентувати свій роман «Евора», однак 30 жовтня в бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки говорили не лише про літературу, а й про сучасні українські реалії.

«Я – проти ідіотів»

Не менше, ніж творчими напрацюваннями та планами журналіста, публіка зацікавилася його поглядами на українську сучасність і передбаченнями щодо стану нашої державності на майбутнє.

Так, Віталій наголосив, що розвиток країни стане можливим тільки тоді, коли уряд відійде від ідіотичних принципів. «Я завжди кажу, що я – проти ідіотів, і це моє щире переконання».

На думку журналіста, на період розпаду Радянського Союзу Україна не була готовою до незалежності, адже протягом років її людей залякували, морили голодом, переконували в тому, що їхня мова та культура другорядні, а перспективи пов’язані виключно з Росією.

«На той час (1991 рік, – ВН) я вважав, що Україна в стані напівнезалежності зможе за 20–25 років зробити наступне: по-перше – дозріти до справжньої незалежності, тому що буде змінюватися світ, система освіти, інформування; по-друге – я був впевнений, що ніяких економічних реформ в Україні не відбудеться, і за 25 років зруйнується радянська економіка й можна буде на її руїнах побудувати нову; так, коштом тих поколінь, які нічого не робили, але тут нічого іншого не вдієш; і третє – я був упевнений, як тільки буде зроблена справжня заявка на незалежність, СПРАВЖНЯ, буде війна з Росією, яка багатьох змінить, витверезить. Незалежність у принципі може бути забезпечена тільки ціною крові та війни. Ніяких інших шляхів до незалежності в людській історії ще не вигадано», – сказав Віталій Портников.

Та додав, що писав про це ще в 90-х роках, але тоді на нього не зважали, бо приймали за націоналіста, а «націоналістом бути було не модно, модно було підтримувати Леоніда Кучму», відновлювати економічні зв’язки з Росією (на основі чого й вибудувалася українська олігархія).

За прогнозами Віталія, Україна дійсно стане незалежною та зможе забезпечувати себе самостійно, без допомоги зовнішніх кредиторів, тільки через 25 років.
Україна увійде до ЄС через 25 років

Також, як передбачає журналіст, у нашій країні найближчим часом потрібно очікувати перемоги популістських сил, які «заморозять» проведення реформ і намагатимуться роздавати людям гроші, яких не буде.

«Це призведе до відкату назад в економіці та соціальному житті. Будуть спроби встановити авторитарний режим, особливо якщо зараз будуть ухвалені деякі закони, яких бажає адміністрація президента, зокрема зняття недоторканності з депутатів. Це створить можливості для побудови в Україні путніського авторитарного режиму. Всі передумови для цього є. Маю на увазі, не для президента Порошенка, а для його наступника, навіть якщо ним буде сам Порошенко.

Це буде ще одне щеплення, коли люди зрозуміють, що голосування за тих, хто обіцяє роздати гроші й зробити те, що було, нічого не вирішить.

Потім знову переможуть реформаторські сили. Вони проведуть ще більш жорсткі непопулярні реформи, але люди будуть змушені їх прийняти, тому що не буде вже іншої альтернативи, вони зрозуміють, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Це ще через 5–7 років. І після цього почнеться процес економічного зростання.

За цей час що відбудеться в Європі? Буде вирішено питання Косово. Сербія визнає Косово в обмін на визнання Косово сербських районів у цьому регіоні. Почнуться перемовини з Сербією про вступ до Європейського Союзу. Десь за 7–15 років Західні Балкани будуть інтегровані до Європейського Союзу. Через 15 років до ЄС вступить Боснія та Герцеговина, остання з країн Європи, і почнуться перемовини з Україною, яка тоді буде з реформаторським урядом і змінами, про вступ до ЄС, що відбудеться орієнтовно через 25 років.

У Росії через рік продовжиться президентство Путіна. Це будуть 6 років певної стагнації пошуку шляхів збереження режиму без Путіна. Це закінчиться вже через 4 роки початком певних змін, тому що економіка Росії не зможе витримати того курсу, який обере російське керівництво. Через 6 років Путін відійде, тоді до влади прийде його спадкоємець, який почне перебудову та гласність і буде говорити про те, що попередній курс був неправильним і він завів Росію у глухий кут. Тобто через 12 років Російська Федерація, в стані змін і оновлення, підтримає Україну в її європейських бажаннях.

Одночасно розпочнеться міжнародна конференція щодо Криму, яка закінчиться згодою сторін про необхідність проведення референдуму на півострові стосовно його майбутнього державного статусу. Російська Федерація виведе свої війська з півострова, тоді увійдуть міжнародні миротворчі сили. Пройде референдум і більшість громадян Криму визнають, що хочуть жити в Росії. Це визнають уряди України та Росії, і так закінчиться останній територіальний конфлікт у Європі».
Війна на сході чи диверсії всередині країни

На переконання Віталія Портникова, війна в Україні продовжуватиметься стільки часу, скільки це буде вигідно Росії, адже для неї головна мета полягає в дестабілізації України різними засобами. Це можуть бути як військові дії, так і створення терористичних загроз у різних куточках держави.

«Ми маємо усвідомити просту річ: закінчиться війна на сході, розпочнеться серія диверсій на континентальній території України. Кошти, які зараз витрачаються на найманців, можуть бути використані Росією на внутрішні диверсійні групи. В цьому плані в нас – прохідний двір, а не країна», – акцентував письменник.

Тож Україні потрібно швидко реформовувати спеціальні служби, установлювати жорсткий режим перетину кордону, досягнення співпраці громадян із силовими структурами.

«Як тільки закінчиться війна, ми з вами потрапимо в більшу халепу, ніж війна… Тому, поки витрати Росії на Донбас не є критичними, вона триматиме там своїх найманців і війська, а коли вирішить, що ці витрати критичні для економіки, тоді може бути ухвалене інше рішення. Тоді війська вийдуть, миротворці увійдуть, і незрозуміло, що буде далі».
За приклад швидких світових змін, Віталій навів те, що керівника виборчого штабу Віктора Януковича Пола Манафорта затримали у зв’язку зі змовою проти США.

«Ми не знаємо, що буде після його допиту, як зміняться американсько-російські взаємини та що буде з президентом Трампом», – резюмував Портников.

Про українсько-польські відносини

Щодо відносин із поляками публіцист зазначив, що порозуміння між країнами настане тільки тоді, коли дві сторони зрозуміють, що протягом усієї світової історії жоден народ не виступав виключно в ролі жертви, а й бував катом щодо інших.

«Так сталося, що Волинь – це частина польського міфу. Не один рік ми можемо цього не помічати. Із іншого боку, самі поляки не хочуть помічати якихось речей, які є частинами єврейського міфу. Так, йдеться про знищення поляками польських євреїв без участі німців. Поляки дуже болісно це «пригадують», хоча це доконаний факт», – сказав Віталій.

Та підвів підсумок: «Кожному народу хочеться думати, що він – або герой, або жертва, а катів у нього немає, особливо серед тих, хто брав участь у якихось геройських вчинках… Не потрібно поспішати, адже час війни – не час для зведення історичних рахунків».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 31 Жовтня 2017 09:08
Ще один клоун приїхав і починає вчити жити і на в'язує свою думку.
Волинянин до Лучанин Показати IP 31 Жовтня 2017 12:45
Він не клоун.Його запитали,він відповів,розказав своє бачення майбутнього України.Якщо це бачення не співпадає з вашими очікуваннями,то не його вина.Він не зобов’язаний всім подобатись.А людина справді дуже обізнана і мудра.І навчити, повірте, він може багато чому.Но, відчуваю,що не вас,вам це не потрібно...
Агент Показати IP 31 Жовтня 2017 10:50
Це не клоун. Це виплеканий кремлівською пропагандою аляпутінський випердок.
Мудрий Показати IP 31 Жовтня 2017 11:33
Полішуцькі пердодуми! Вас ще на світі не було, а Портніков вже був відомим журналістом!
Коза Показати IP 31 Жовтня 2017 11:39
Розпочнуться??? Ці диверсії ідуть повним ходом ще з 1991 року і ніколи не припинялися.
! до Коза Показати IP 31 Жовтня 2017 12:11
+100%. Так що після закінчення війни, в аспекті цього питання нічого й не зміниться, окрім того що війна закінчиться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus