USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Проблеми ПТУ: скорочення, хулігани та пошук роботи

16 Лютого 2012 14:47
Торік на Волині звільнили 66 працівників закладів професійно-технічної освіти. Цьогоріч запланове скорочення ще 10 штатних одиниць у першому півріччі.

Про це 16 лютого під час наради з питань діяльності закладів профтехнічної освіти розповів начальник управління освіти та науки ОДА Олександр Хомич.

З його слів, нині в регіоні функціонує дев’ятнадцять професійно-технічних навчальних закладів державної форми та 3 – підпорядковані вишам.

Нові професії та ринок праці

Він відзначив негативну тенденцію зменшення кількості учнів в установах. «Станом на 1 січня 2012 року цей показник – 8,9 тисячі осіб. За 3 роки він зменшився на 500 осіб», - зауважив чиновник.

Як стверджує Хомич, лише 77% випускників закладів забезпечені роботою, а 11% не можуть її знайти. «На жаль, не виконано держзамовлення на підготовку робітничих кадрів. На ринку праці - гостра нестача електрозварювальників чи ланцюгов’язальників, але в нас чомусь найбільше готують представників так званих «престижних професій» - секретарів-керівників, конторських службовців, операторів комп’ютерного набору та інших», - розказав він.

Водночас посадовець повідомив, що минулоріч на замовлення підприємств агропромислового комплексу з’явилися нові професії: оператор машинного доїння, формувальник ковбасних виробів та садівник. «Але в професійно-технічних закладах не ведеться підготовка молоді по цих напрямках. Ми не можемо залишити їх поза увагою», - вважає Хомич.

Учні-хулігани

Головний освітянин області розповів, що 40% вихованців представляють соціально незахищені категорії населення. «Ми залучаємо нові технології виховного процесу для того, аби їх залучити до активного навчального життя. Наразі діє 158 гуртів та об’єднань, працює учнівське самоврядування», - каже Хомич.

З його слів, в 2011 році учнями вчинено 30 злочинів та 198 адміністративних порушень. «Найбільше порушників у ПТУ № 5 Ковеля та Луцькому ВПУ», - повідомив освітянин.

Стосовно закладу, в якому навчається найбільше прогульників, то це – ПТУ № 27, яке розташоване в Берестечку.

Фінанси співають романси?

Щодо фінансування харчування учнів, то минулоріч галузь забезпечили державними коштам лише на 52%.

Тож освітянам довелося залучати гроші батьків та спонсорів. «Цього року в два рази більше виділили на харчування, то я думаю, що буде трохи легше», - зауважив Хомич.

Також він розказав, що торік із 85 мільйонів гривень, які виділяли з бюджетів різних рівнів на заклади ПТО, 65% витратили на зарплату, 27% - матеріальне забезпечення.

«Дуже велика різниця у вартості підготовки одного кваліфікованого виробника. Якщо в Локачинській філії Овадівського ліцею та Маневицькому ПТУ витрачають понад 14 тисяч гривень, то в Луцькому центрі ПТО – майже 10 тисяч гривень. Частково це викликано здорожчанням газу та електроенергії, але й має місце неефективне використання навчальних годин та площ», - відзначив посадовець.

Насамкінець він акцентував свій виступ на скороченні кількості працівників закладів ПТО. Мовляв, існують певні загальнодержавні норми, яких не дотримуються.

«Торік скоротили 66 штатних одиниць. Ще 10 планується скоротити в першому півріччі 2012», - повідомив чиновник.

На думку Хомича, нині немає потреби наповнювати штати операторами комп’ютерного набору, бо зростає кількість людей, які вільно володіють подібними навиками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
@VETAL@ Показати IP 16 Лютого 2012 14:54
А де логіка ??? Кількість студентів зростає - штатних працівників скорочують. ТАКЕ МОЖЕ БУТИ ТІЛЬКИ В НАШІЙ ДЕРЖАВІ!!!
Анатолій Котлюк Показати IP 16 Лютого 2012 15:20
??????????????????????????????? Він відзначив негативну тенденцію зменшення кількості учнів в установах. «Станом на 1 січня 2012 року цей показник – 8,9 тисячі осіб. За 3 роки він зменшився на 500 осіб», - зауважив чиновник.
ірина Показати IP 16 Лютого 2012 15:24
скорочують всіх і всюди. таке враження,що державі непотрібні люди. агов, ви там що наверху робите? колись молодь відправляли будувати нові міста в сибір, що знов до того йдеться? тільки не в сибір,певно....
Василиса Показати IP 16 Лютого 2012 17:59
Як стверджує Хомич, лише 77% випускників закладів забезпечені роботою, а 11% не можуть її знайти. Мабуть ут місцями треба поміняти... 80% ЇЇ НЕ МОЖЕ ЗНАЙТИ!!!
Уасник наради Показати IP 17 Лютого 2012 22:43
Таке враження, що автор статті або малограмотна людина, або навмисно перекручує факти озвучені Хомичем????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus