USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Приріст українців в Польщі: еміграція чи тимчасові заробітки

27 Березня 2016 21:00
Тенденція еміграції українців у Польщу з початку цього року зросла. Втім, в більшості випадків Українці розглядають республіку Польща як привабливе місце для тимчасових заробітків на той час, коли в Україні не покращиться ситуація з працевлаштуванням і рівнем зарплат.

Про це повідомляє Business.ua.

Будемо сподіватися, що незабаром все кардинально зміниться, і вже самі поляки і європейці будуть стояти в чергах на оформлення тимчасової посвідки на проживання в Україні.

А коли Росія окупувала Крим і ініціювала агресивні дії на сході і півдні України, у Варшаві виникли небезпідставні побоювання в можливості неконтрольованої «хвилі» біженців з усіх регіонів України до Польщі. Тоді глава уряду Дональд Туск на зустрічі з керівниками польських регіонів і силових структур націлював їх на підготовку прикордонної інфраструктури та виділення в прикордонній зоні місць під спеціальні табори для біженців з України.

В Управлінні з питань іноземців (UDSC) Польщі розроблялися «аварійні» плани з прийому десятків тисяч біженців. На щастя, ці плани не знадобилися.

Приріст українців в Польщі спостерігається і в категорії осіб, які мають дозвіл на тимчасове (до трьох років) і постійне проживання в республіці Польща. За даними UDSC, на сьогодні понад 121 тисяча діючих дозволів на проживання в Польщі для іноземців, третина мають українці. При цьому, майже 18 тисяч громадян України мають дозвіл на постійне проживання в РП, 17 тисяч – на тимчасове, ще більше 2 тисяч – довгострокові резиденти ЄС.

Більшість видів на проживання в Польщі надано українцям у зв'язку з їх працевлаштуванням (40%), завдяки шлюбу з особою, яка має польське громадянство (18%), а також студентам (16%).

UDSC зростання зацікавленості українців перебуванням в Польщі там пояснюють ускладненням ситуації в Україні, а також спрощенням процедури отримання документів на перебування в республіці Польща відповідно до нового Закону про іноземців, який вступив в силу з 1 травня 2014 року. У ньому, зокрема, декілька скорочується перелік документів, необхідних для отримання дозволу на перебування в Польщі, а також збільшується максимальний термін тимчасового проживання –з двох до трьох років.

Дещо по–іншому виглядає ситуація з категорією громадян України, які намагаються отримати в Польщі статус біженця. У 2014 році документи на його отримання в Польщі подало майже 1,8 тис. Громадян України. З них близько 34% є жителями Донецької області, близько 16% - Луганської, 13% - Криму. Втім, майже нікому з них не надають статус біженця, мотивуючи це тим, що загроза їхньому життю є тільки в тих регіонах, звідки вони походять, але вони безпечно можуть проживати на іншій території України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВОВК Показати IP 27 Березня 2016 23:21
...... Будемо сподіватися, що незабаром все кардинально зміниться, і вже самі поляки і європейці будуть стояти в чергах на оформлення тимчасової посвідки на проживання в Україні. Хтоів би я побачити казкаря що таке написав....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus