USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Що необхідно зробити, аби в Україні зарплата була не менше $1000?

2 Квітня 2016 18:38
Зараз в Україні середня офіційна зарплата - близько 170 доларів США. Навіть з урахуванням зарплати в "конверті" вона, швидше за все, не перевищує 250 доларів.

Прикро, що так мало. У тій же Туреччині середня офіційна заробітна плата - понад 1000 доларів США, - пише domik.ua .

Чому Україна не може собі цього дозволити? Чим Україна гірша від Туреччині? Тим більше, що у нас тепер є угода про асоціацію з ЄС, як і у Туреччині.

Дійсно, економіка України істотно відстала від економіки Туреччини. В Україні ВВП на душу населення в доларах США близько 3 тисячі доларів, в Туреччині – більше 10 тисяч доларів. У Туреччині такий показник ВВП на душу населення, як в Україні зараз, був в 1996 році. Виходить, що від Туреччини Україна відстає як мінімум на двадцять років. Що ж це виходить, що Україна повинна бути найгіршою країною в Європі і Азії? Це неприпустимо. Потрібні реальні реформи. І ось тут може якраз допомогти досвід Туреччини та угоду про асоціацію з ЄС.

Сама угода про асоціацію з ЄС не варто навіть чорнила, витраченого на її підписання, якщо немає реального наповнення діями з боку уряду України. ЄС - це не благодійна організація, яка буде допомагати Україні, а тим більше, її фінансувати. ЄС Україна і задарма не потрібна, швидше Україні потрібен ЄС. Ось для цього і підписали угоду про асоціацію, щоб отримати економічну вигоду для України від співпраці з ЄС.

Тому варто менше займатися політиканством, а більше роботою і реальними справами. Зараз Туреччина є одним з головних торговельних партнерів ЄС. При цьому основний експорт Туреччини в ЄС - це не зерно, як у України, а продукція машинобудування. Саме так. На першому місці в експорті Туреччини – легкові автомобілі, які виробляються в Туреччині для ЄС та інших країн світу, але за виробничою кооперацією. Однак Туреччина виробляє для ЄС не тільки легкові автомобілі, а й побутову техніку, вже в кооперації з Китаєм, і готові продукти харчування, в основному консервовані фрукти і овочі в кооперації з Індією та іншими країнами Азії. Потрібно припинити чекати інвесторів з ЄС, а створити в Україні умови для цих самих інвесторів, щоб німецьким, англійським, польським або навіть ісландським інвесторам було вигідно організовувати бізнес в Україні, а не в Туреччині. Для цього потрібно в чомусь перейняти досвід Туреччини, але зробити краще і хитріше.

Туреччина забезпечила собі зростання припливу інвесторів багато в чому за рахунок створення з 1985 року вільних економічних зон. Ще в 1985 році чистий приплив іноземних інвестицій в Туреччину був на рівні 88 мільйонів доларів. Але вже через п'ять років цей показник перевищив мільярд доларів. А за підсумками 2014 року приплив чистих прямих інвестицій в Туреччину склав більше 12 мільярдів доларів США. Всього ж за період після створення вільних економічних зон в Туреччину було інвестовано прямих зарубіжних інвестицій на суму понад 163 мільярди доларів. Для України такі інвестиції з-за кордону здаються зараз дивом. Але це можна зробити реальністю, якщо вчинити розумно і правильно.

Туреччина змогла заманити зарубіжних інвесторів до себе через вільні економічні зони.

Зараз є 21 зона, і вони розташовані таким чином, щоб було легко ввозити товари на переробку і вивозити. Це, перш за все, порти і аеропорти. Територія вільної економічної зони не входить в митну зону Туреччини, але там можуть діяти європейські стандарти і технічні умови, що дозволяє легко виробляти продукцію для ЄС за європейськими стандартами, які не конфліктують зі стандартами в Туреччині.

Як правило, більша частина товарів, вироблених у вільних економічних зонах, призначена для експорту, а також допускають і поставки товарів на територію Туреччини, але вже як імпортних товарів зі сплатою всіх мит і податків. За 2015 рік у Туреччину було поставлено з вільних економічних зон товарів на суму близько 5 мільярдів доларів.

За той самий період турецькі компанії поставили продукцію на підприємства, що знаходяться у вільних економічних зонах, на суму понад 10 мільярдів доларів.

Для залучення інвесторів потрібні пільги, інакше який їм сенс відкривати виробництво в Україні, навіть якщо це вільна зона. Якщо враховувати досвід Туреччини, то потрібно, як мінімум, скасувати ПДВ товари, що ввозяться й вивозяться, зробити пільговий період звільнення від сплати податку на прибуток або зробити податок на прибуток не більше 5% за весь період, встановити ставку ЄСВ на рівні не більше 10-12%, податок на дохід фізосіб на рівні не вище 10%. Все це забезпечить конкурентоспроможність українських вільних економічних зон. При цьому українські компанії, які надаватимуть послуги та виконуватимуть роботи для зарубіжних компаній у вільних економічних зонах, будуть платити податки як повноцінні українські компанії, і це дасть можливість отримувати додатковий дохід для держбюджету.

Запуск вільних економічних зон - процес не швидкий, але його потрібно якомога швидше запускати. Туреччині на це знадобилося близько 7 років. Україна не має цього часу. Для України дуже важливо вже в 2016 році прийняти закон про вільні економічні зони, щоб уже в 2020 році можна було отримати перші успішні результати.

Це дозволить збільшити експорт України і, найголовніше, забезпечити роботою велику кількість українців. Це дасть можливість українцям не їхати на заробітки за кордон, а працювати в Україні і допомагати відроджувати економіку України після Майдану. В екстремальних умовах, в яких опинилася економіка України, потрібні екстремальні, але правильні дії. Без цього ніколи Україна не наздожене навіть Туреччину за рівнем життя, і мрія про зарплату в 1000 доларів так і буде мрією для майбутніх поколінь українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
дідо Показати IP 2 Квітня 2016 18:42
Працювати потрібно. і не чекати на подачку від держави.
Анонім до дідо Показати IP 2 Квітня 2016 22:27
флаг тебе в руки и барабан на шею
адвокату до дідо Показати IP 3 Квітня 2016 10:12
ти забувся написати... чесно показувати свій реальний заробіток і чесно платити податки
Дядя Руня до дідо Показати IP 3 Квітня 2016 14:03
От моя дружина медсестра працює, на роботу за 23 км їздить, отримує 1800гр. А вона працює добре, хабарів не бере. Навіщо ти хє*ню пишеш.
Джон з Василькова до Дядя Руня Показати IP 3 Квітня 2016 16:44
Мало добре працювати. Потрібно якісно і ефективно та бути патріотом власної справи, тоді генеруватиме вище ККД, що приноситиме більше користі і відповідно більшу зарплату.
Петрук В.М. Показати IP 2 Квітня 2016 19:04
Офіційна середня зарплата визначена як сума : - тих хто має млн. + решта трудового народу і поділена на всіх. Тому і виходить така сума . На самому ділі на порядок нижче , не потрібно обманювати. Ми дореформувалися до РУЧКИ... " Радує" одне , що статки реформаторів зростають ....!
Не Показати IP 2 Квітня 2016 19:36
Нашо нам 1000$,ми вже звикли до 1000 грн.!а якщо серйозно,то шо треба то красти менше депутатам,то зарплати будуть больше!
Анонім Показати IP 2 Квітня 2016 20:02
В нас такого не буде бо наші люди трошкі хворі !!! Коли всі памятникі Леніна знищим і всі міста і вулиці перейменуем, зразу на другий день зарплата буде по 1000 евро!!!
Джон з Василькова до Анонім Показати IP 3 Квітня 2016 16:48
Щоб почати нове життя - потрібно відпустити старе. В цьому випадку старе - це збірка правил СРСР: показуй, що працюєш і вимагай, щоб багато платили.
Анонім Показати IP 2 Квітня 2016 22:34
відомий бджоляр вітя-вулик колись сказав, що нам бракує своїх олігархів. так от олігархів вже маємо, а народ як був в злиднях, так і залишився, а олігархи ставлять у владу політиків-маріонеток, які приймають вигідні для них закони і конкуренція у вигляді іноземних інвесторів їм не потрібна. КОЛІЇВЩИНА ПОТРІБНА !!!!!!!!
Дядько Показати IP 2 Квітня 2016 23:50
Тут чесною працею такі гроші не заробиш. Їхати за кордон - єдиний вихід.
User до Дядько Показати IP 3 Квітня 2016 22:03
Зате нечесною - варіантів море. Бурштин копАти, ліс красти, цигарки в Польщу возити. І це дійсно дуже прикро, що держава не може забезпечити нормальний дохід людині, яка справді хоче чесно працювати.
Оп Показати IP 3 Квітня 2016 16:43
коментар було видалено
Анонім Показати IP 3 Квітня 2016 21:28
Заборонити державі/політикам лізти в ЗМІ . ЗМІ це основний важіль яким пудрять мізки народу. Багато провідних українських каналів збиткові, але тим ни менш вони спокійно собі працюють пританцьовуючи, а чому? Бо за допомогою цих каналів політики/олігархи які являються їх власниками доносять "свою думку". Або на вибори: хто більше бордів своїми обличчями заліпить - той переміг, а це по суті питання грошей. Як людина яка приходить до влади за допомгою грошей може думати про державу або народ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus