USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Білорусі розстріляли майже всіх засуджених до смерті

2 Грудня 2016 15:06
Починаючи з 5 листопада в СІЗО №1 Мінська розстріляли одразу кількох засуджених до смерті. Страти повернулися в Білорусь після тривалої перерви - з 2014 року. Тіла страчених не передають родичам, а місце їх поховання залишається таємним.

Amnesty International вважає виконання цих вироків ганебною і поспішною зачисткою, відзначається в прес-релізі правозахисників.

Згідно з даними міжнародної неурядової організації, яка виступає проти застосування смертної кари, підтвердженими місцевими активістами, було виконано два смертних вироки. Є ймовірність, що був розстріляний ще один засуджений до вищої міри покарання. Всього на початок місяця в Білорусії налічувалося четверо засуджених до страти.

Згідно з даними білоруської неурядової організації "Весна", після 5 листопада були розстріляні Сергій Хмелевський, Іван Кулеш і, ймовірно, Геннадій Яковицький.

Доля Сергія Вострикова, четвертого смертника – вирок йому було винесено лише 19 травня цього року, – висить на волосині.



Білорусь - остання країна в Європі і Центральній Азії, яка продовжує страчувати своїх громадян.

29 листопада родичі 31-річного Сергія Хмелевського приїхали до нього на побачення в СІЗО № 1 в Мінську - там їм повідомили, що він був розстріляний у відповідності з вироком суду. Коли це сталося, точно невідомо, страта відбулася десь протягом останніх тижнів. Родичі Хмелевського не отримували від нього листів протягом місяця, але на минулому тижні адміністрація СІЗО прийняла грошову передачу на його ім'я. Смертний вирок Хмелевському, визнаному винним у вбивстві щонайменше двох осіб, був затверджений Верховним судом Білорусі 6 травня цього року.



Сергій Хмелевський
"ВЕСНА"

Вирок іншому смертнику, Івану Кулешу, був залишений в силі 29 березня - його визнали винним у вбивстві і розбої. Куліш був страчений 5 листопада.

Засуджений до смерті 5 січня цього року Геннадій Яковицкий також, ймовірно, був страчений. Його доля проясниться в найближчі дні, коли його дочка намагається відвідати його в камері смертників. Яковицкий був засуджений до смерті 5 січня цього року після того, як був визнаний винним у вбивстві подруги.

Геннадій Яковицький

Страти повернулися в Білорусь після тривалої перерви. З листопада 2014 року в країні було страчено лише одна людина - 18 квітень 2016 року вирок виконується щодо Сергія Іванова.

Amnesty International дала старт новій кампанії за скасування смертної кари в Білорусі.

"Зачистка смертників – жахлива міра для будь-якої країни, але особливо ганебно, що в Білорусі смертні вироки зазвичай приводяться до виконання таємно, а розстріл може статися в будь-який час", - заявила координатор кампаній по Білорусі в Amnesty International Айша Джанг, яка нещодавно повернулася з Мінська.

З її слів, сплеск кількості страт був несподіваним, оскільки Білорусь, як багато хто вважав, йде до скасування даної міри покарання.

"Раптовий сплеск кількості страт особливо дивний, оскільки багато хто вважав, що Білорусь, остання країна Європи, яка застосовує смертну кару, йде до її скасування", – додала вона.

У Білорусі родичі засуджених до смерті, як правило, не отримують завчасного попередження про те, що їх близьких чекає страта. Їм не надають і права попрощатися з рідними.

Відповідно до білоруського законодавства, тіла страчених не передають родичам для поховання, а саме місце їх поховання залишається таємним.

У багатьох випадках сім'ї дізнаються про смерть родича, коли вони отримують посилку з тюремної робою і черевиками. Свідоцтво про смерть вони отримують від білоруської влади, тільки якщо попросять про це.

Дані про застосування смертної кари в Білорусі класифікуються як державна таємниця. Така секретність, вважає Amnesty International, являє собою жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність поводження із засудженими та членами їх сімей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
скептик Показати IP 2 Грудня 2016 15:16
а вбивство людини не принижує нічию гідність ? страта за вбивство є адекватною мірою покарання.
Andrew Показати IP 2 Грудня 2016 16:57
Треба в Україні заробити закон: Смертна кара (розтріл) за корупцію.
нелучанин до Andrew Показати IP 2 Грудня 2016 17:38
за корупцію достатньо звільняти з посади без права займати такі у органах державної влади та місцевого самоврядування. ті уп*рі просто помруть з голоду, бо вони нічого не вміють робити
Andrew до нелучанин Показати IP 3 Грудня 2016 09:40
Корупціонерів, які в таких розмірах мутять касу - треба вбивати і конфісковувати все майно їхнє і їх родичів і друзів, які не підтвердять, законного походження, своїх грошей та майна.
1941—45 Показати IP 2 Грудня 2016 19:35
І нам треба вишак зробити у законі
Sieger Показати IP 2 Грудня 2016 19:38
Правильне рішення, молодці білоруси. Нема чого цацкатись із цими двоногими шматками і годувати їх у в'язниці за рахунок людей. А цих нитиків за "права чєлавєка" гнати в три шиї і в нас повернути смертну кару для подібних. Вбивця - це не людина, тому він має лише одне право - право на смерть. Крапка.
не Андрій Показати IP 2 Грудня 2016 20:16
засуджені ще досить молоді люди, могли б до кінця життя працювати на суспільство за їжу, а бо ж бути донорами крові/органів, та скоріш за все випливуть вони десь в д/лнр
До неандрія Показати IP 2 Грудня 2016 23:06
Це ти скажи рідним загиблих,а ,краще,постав себе на їх місце
До siegera Показати IP 3 Грудня 2016 20:41
Коли вирок виконуватимуть відносно тебе будеш булькали про Гаагу права людини та ін привикли тільки тявкати в мережах
Полісмен Показати IP 4 Грудня 2016 00:08
Все правильно забрав життя віддай своє, можна і на органи
Анонім Показати IP 15 Серпня 2018 10:18
Я вважаю, що це правильне рішення на рахунок смертної кари!!!! І в Україні його треба запровадити, а то не бояться ні Бога, ні чорта!!!! А так вбив і до тебе черга дійде!!!! Молодець Лукашенко!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus