USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Україномовні передачі на польському радіо започаткував лучанин

3 Квітня 2014 08:42
Лучанин Яків Гудемчук був першим, хто започаткував україномовні передачі на польському радіо, і кожної п’ятниці особисто їх вів для української меншини в Польщі. Поет та перекладач Яків Гудемчук прожив більше частину життя в Польщі, проте завжди відчував тісний зв’язок із Луцьком і багато зробив для української громади.

Сьогодні у стінах Інституту філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки відбулось відкриття меморіальної дошки українському поету Якову Гудемчуку.

Офіційну частину відкриття розпочав декан Інституту філології та журналістики Юрій Громик. Він заначив, що доля цієї людини тісно пов’язана із Волинню, а особливо із університетом. Тому що саме у колишньому Луцькому учительському інституті навчався Яків Гудемчук. «Поет був змушений залишити Україну у 1947 році і поїхати до Польщі. Але, незважаючи на це, він завжди відчував тісний зв’язок із Луцьком і зізнавався у цьому такими словами: «Святиня серцю найсвятіша, мій отчий дім, моя Волинь».

Серед присутніх на відкритті меморіальної дошки були люди, які знали Гудемчука особисто. Зокрема, доктор філологічних наук, професор Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Микола Зимомря тісно товаришував із митцем. Він згадує, що познайомився із Яковом Гудемчуком у 1993 році у польському Кошалані .«Волинська благословенна земля, яка дала світові Лесю Українку і багато світочів художньої думки. Яків Гудемчук - не буденна людина, адже в одній особі він був людиною-«оркестром». Він був першим, хто започаткував україномовні передачі на Польському радіо, і кожної п’ятниці особисто їх вів для української меншини в Польщі», - пригадує Микола Зимомря.

У часи життя Якова Гудемчука Польща була основним прихистком для українців. Адже до 1939 року тут проживало більше двох мільйонів українців. Натомість сьогодні, згідно з офіційними даними - близько 34 тисяч. Саме такі люди, як Гудемчук, ніколи не приховували своєї національної ідентифікації і сприяли функціонуванню української меншини за кордоном. Пан Микола розповів, що на сьогоднішній день у Польщі функціонує повноцінна україномовна система освіти, починаючи від початкової школи і завершуючи університетами.

Займався волинський поет і перекладацькою діяльністю. «У Якова Гудемчука є цілий цикл поезій про Волинь. Свої твори він багато опрацьовував і особисто їх укладав у збірки. Він також займався перекладами з німецької та польської мов на українську, і навпаки. Є перекладна книжка, яка чекає свого видавця, щоб вийти у світ. Перед смертю він подарував мені дві валізки з його творами, і я відчуваю свою місію у тому, щоб донести до людей його творчість» - зазначив Микола Зимомря.

Знайомі Якова Гудемчука пригадують, що він мріяв бути похованим на Батьківщині. Проте цього не сталося. Поет знайшов спочинок на пагорбі Кошаліну, поблизу Балтійського моря.

Після офіційної частини відбувся молебень за душу покійного поета і освячення меморіальної дошки.

Після 52 двох років життя за кордоном слова Якова Гудемчука стали майже пророчими:

Я в Україну повернусь,
І назбираю щастя-цвіту,
До серця свого пригорну
І не блукатиму по світу... (Яків Гудемчук.)

Довідка:
Яків Гудемчук - український поет, перекладач, громадський діяч. Народився у місті Луцьку в 1922 році. В рамках переселенської акції «Вісла», Якова Гудемчука, як і тисячі інших українців було виселено на північні землі Польщі. Так письменник опинився у Кошаліні, де прожив решту свого життя. Був співзасновником Українського суспільно-культурного товариства в Кошаліні, дописувачем у газетах: «Наше слово», «Наша культура» та «Український календар». Упродовж 1956-1973 р.р. очолював правління Українського суспільно-культурного товариства у Кошалінському воєводстві. Перекладав польську та німецьку поезію на українську мову. Автор двох поетичних збірок «Балтійські чайки» (1975) та «Примор’я» (1985). Член Спілки польських літераторів Кошалінського осередку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus