USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Унікальний музей у Луцьку відзначив річницю

18 Березня 2014 17:34
Унікальні кадри першої кінохроніки Луцька демонстрували під час відзначення 15-ї річниці від дня створення Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки.

У святковий для музею день, 18 березня, відбулося відкриття експозиції, присвяченої Першій світовій війні.

Як розповів директор музею Ігор Пасюк, 18 березня 1999 року був виданий наказ Міністра оборони №83 про створення Волинського регіонального музею-філії Національного музею України. Це була ініціатива як генштабу, так і громадської організації «Джерела». Першим експонатом музею стала 76-міліметрова гармата із Волинського краєзнавчого музею, згодом передали самохідну установку ИСУ-152, потім розпочалася комплектація музею з усіх військових частин не лише Луцька, Рівного та Львова, а й з Харкова, Чернігова, Одеси, Балаклави та інших міст.

Наразі це єдиний музей такого типу у західному регіоні України. Він нараховує приблизно дві тисячі експонатів, серед яких 20 одиниць військової техніки, 15 – артилерійського озброєння, 11 – зенітно-ракетного озброєння, 25 одиниць стрілецької зброї.

Майже гектару землі, виділеної музею, вже не вистачає, для того, щоб розмістити усі експонати. Лише протягом минулого року музей відвідало понад 17 тисяч осіб, провели 220 екскурсій. Торік отримали нові експонати, зокрема єдину в Україні башту танка Т-26, бомбомет часів Першої світової (також єдиний в Україні), гранатомети, кулемети, стрілецьку зброю (пістолети, автомати, гвинтівки).



Директор наголосив, що музей співпрацює не лише із державними закладами, а й з ентузіастами з Волині, які надають свою допомогу. Так, за кошти благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» придбали цікаві експонати – хрест «За службу на Кавказі», яким нагороджували волинян, а також пошили мундири Маріупольського полку та лейб-гвардії Волинського полку, у яких служили волиняни.



Серед проблем, які існують нині у музеї – потреба капітального ремонту двоповерхової будівлі призначеної для створення нової експозиції - п’яти залів, які повністю висвітлюватимуть військову історію княжого періоду, Литовської держави, періоду національно-визвольних змагань, війни 1812 року та Першої світової війни.

«У сучасних реаліях, коли північний сусід фактично здійснює інтервенцію, виховна спрямованість військово-патріотичного виховання повинна бути ключовою. Одним з основних пріоритетів навчальних закладів повинне бути саме це спрямування», - зазначив Ігор Пасюк.

Заступник голови облради Ігор Гузь зазначив, що в умовах агресії іноземної держави стосовно України роль таких музеїв у питаннях військово-патріотичного виховання збільшилася. Почесні грамоти Волинської обласної ради він вручив працівницям музею.



Привітати музейників зі святом прийшли друзі, серед яких - представники ветеранських та інших громадських організацій та духовенства. Ігор Пасюк повідомив, що один з експонатів – крісло від тачанки, передали представники Української православної церкви Київського Патріархату. Отець Миколай зазначив, що на перший погляд здаються непоєднуваними духовні особи та військовий музей, проте церква завжди благословляла на захист своєї землі. Одна з найбільших заповідей говорить про те, що немає більшої любові, коли хто життя своє віддасть за друзів своїх. Він вручив директору музею грамоту митрополита Луцького та Волинського Михаїла та побажав працівникам Божого благословення.



Після цього гостей музею запросили оглянути виставку, приурочену Першій світовій війні, сто років від початку якої виповнюється влітку.

Ігор Пасюк розповів, що Волинь має прямий стосунок до Першої світової війни, тому що, попри те, що вважалося, що перші бойові дії відбулися на території Польщі, нині відкрилися нові факти. Так, відомо, що у ніч з 1 на 2 серпня 1914 року австрійські війська зробили вилазку у напрямку Порицька (сучасної Павлівки), 3 серпня атакували силами австрійського гусарського корпусу Зимненський монастир. До слова, перший георгіївський кавалер-українець був нагороджений саме за ці бої. Згодом військові дії на Волині відбувалися до 1918 року.



Перші кінозйомки Луцька продемонстрували гостям заходу. На кадрах кінохроніки, знятої у 1915 році, вулицями міста ведуть російських військовополонених австрійські солдати. Відеоматеріал взяли з фондів Королівського музею у Лондоні. Також продемонстрували відеоролики, створені представниками ГО «Останній солдат», де Луцьк, Володимир-Волинський та Ковель можна побачити на світлинах часів Першої світової війни під супровід австрійських та німецьких військових маршів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
воєнний Показати IP 18 Березня 2014 18:00
Красіво!
Олег Показати IP 18 Березня 2014 18:37
А Гузь і тут м**ду всунув!
! Показати IP 19 Березня 2014 09:20
Придивлявся, що можна сперти, як з будинку Пшонки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus