USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Утилізація сміття у Луцьку – одне з першочергових питань, - Недопад

10 Травня 2018 14:11
Сортування сміття для подальшої переробки, забезпечення міста окремими контейнерами для розділення відходів, запуск сортувальної лінії у Луцьку – про це йшлося під час ефіру передачі «На часі» телеканалу «Аверс» із першим заступником міського голови, укропівцем Григорієм Недопадом., повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

Утилізація сміття для обласного центру – проблема важлива і потребує невідкладного вирішення. Крім того, відповідно до Закону України «Про відходи» з 1 січня Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

Наразі, за словами Григорія Недопада, міськвиконком прийняв рішення про неможливість із 1 червня 2018 року відвозу на полігон у Брище несортованого сміття від Луцька, Княгининівської і Жидичинської об’єднаних територіальних громад та Прилуцької сільської ради.

«Зробили перший крок, аби навчити громади сортувати сміття, - зазначив перший заступник міського голови. – Багато громад, які раніше вивозили сміття у Брище, не будуть цього робити. Ми не можемо брати на себе відповідальність за велику частину області. Змушені дбати за околиці обласного центру, щоб вони були чистими».

Сортування сміття – справа кожного жителя міста, але для цього мають бути створені відповідні умови, каже Григорій Недопад.

«На останній сесії Луцької міської ради виділено додатково 1 мільйон гривень для придбання сміттєвих баків для твердих побутових відходів, - зазначив Григорій Недопад. – Триває проект з німецьким краєм Ліппе, відповідно до якого має бути закуплено ще 120 контейнерів. Для цієї справи залучаються також кошти Євросоюзу. Щоб більш оперативно реагувати та окремо вивозити різні види сміття для міста додатково закупили сміттєвози. Це допоможе легше сортувати та у подальшому переробляти відходи. Із червня почне працювати сортувальна лінія на вулиці Дубнівській».

Посадовець переконаний: важливо готувати свідомість лучан, що сміття необхідно розділяти. Для роз’яснення населенню основних моментів сортування міська рада розповсюдила рекламні флайєри. Надалі, за словами Григорія Недопада, переконувати населення будуть із більш широким використанням всіх засобів масової інформації, а також за допомогою поширення інформаційних матеріалів у соціальних мережах.

Щоб більш детально дізнатися про особливості сортування та переробки сміття, перейняти позитивний досвід у цьому напрямку, перший заступник Луцького міського голови нещодавно за власні кошти відвідав Прибалтику.

«За 30 кілометрів від литовського міста Клайпеда діє сортувальна лінія і сміттєпереробний завод, що розраховані на 200 тисяч населення, - розповів Григорій Недопад. – Це приблизно так, як потрібно для Луцька. Біля Клайпеда немає захоронень сміття, відсутні токсичні речовини, відходи не шкодять здоров’ю жителів міста. Хочу набратися досвіду, врахувати їхні помилки, аби впровадити позитивні напрацювання для збереження екології обласного центру Волині і навколишніх сіл».

Під час поїздки посадовець досліджував ще одну важливу тему – кремацію для подальшого захоронення. За словами Григорія Недопада, міська влада уже працює над розширенням кладовища в Гаразджі, бо зараз гостро відчувається брак землі для захоронення. «Готуються документи про викуп у людей паїв, але це не вирішить питання на тривалий час. У перспективі потрібно буде говорити про облаштування крематорію, - переконаний міський керівник. – Це звичайно питання довгострокової перспективи, але рано чи пізно ми до цього прийдемо, як сучасні українські міста-мільйонники. Відвідав у Литві крематорій, що обслуговує 300-350 тисяч населення. Дослідив специфіку роботи, обладнання та можливості його придбання, вимоги до території. Прибалти стверджують, що спочатку це сприймалося вороже, але замовлень все одно багато. Тепер у країні 20 відсотків людей кремується для подальшого захоронення».

Перший заступник міського голови переконаний: у Луцьку ще багато важливих для вирішення питань, але найперше прагне організувати процес сортування і переробки сміття, аби зменшити навантаження на полігон у Брище. «Хочу, щоб лучанам було комфортно і чисто жити», - зазначив Григорій Недопад. А ще рекомендував жителям міста активно долучатися до підготовки та реалізації громадських проектів, конкурс на які щорічно оголошує міська влада, та не стояти осторонь актуальних для громади проблем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ау Показати IP 10 Травня 2018 18:41
Аку єть...... Розцінки за сортоване сміття. Ці гроші повинні повертатись мешканцям, ОСББ, ін. За папір - 3,5 грн/кг За пластик - 2,5грн/кг За скло - 1грн/кг
Чому Показати IP 11 Травня 2018 11:37
чому в нас ніде не приймають на переробку текстиль, адже це теж сировина, колись приймали, адже в кожного є повно сатих скатертин, простирадл, одягу, що вже не придатний для носіння, і що, в смітник викидати? Я б віддала безплатно на переробку, але нема куди, тільки Обухівська паперова фабрика приймає подібну сировину, але ж не перти аж туди. Не по хазяйськи все це.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus