USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Одеському регіоні ми попередили низку конфліктів, - «Варта порядку»

22 Січня 2016 19:00
Під час Майдану виникло багато добровільних формувань, але тільки «Варта порядку» законно співпрацювала і співпрацює з правоохоронними органами, маючи статут і нормативну базу, передбачену законодавством. Після перереєстрації ГФ «Варта порядку» нараховує 1138 осіб. Значна частина вартівців – це учасники АТО, яким допомагають самореалізуватися та стежити за правопорядком у Луцьку.

Про власну участь у «Варті» розповів прес-секретар громадського формування Олександр Волянюк.

Олександре, Ви вже півроку виконуєте обов’язки прес-секретаря Громадського формування «Варта порядку». Розкажіть, як Ви до цього прийшли?

Я маю юридичну освіту. Після проходження строкової військової служби, стажувався в адвоката, був начальником юридичного відділу в Іваничівській райдержадміністрації. Потім – заступником начальника одного з відділів Волинської обласної ради. В період «Революції гідності» я, взявши відпустку, зі своїми товаришами (з якими я служив у ЗСУ) та представниками місцевої «Спілки ветеранів Афганістану» приєдналися до так званої «групи швидкого реагування», метою якої стало забезпечення громадського порядку у місті.

Міліція у той час фактично не діяла, її ніби не було, а тому багато громадських формувань здійснювали патрулювання міста, виконуючи різні обов’язки. Наша група взяла на себе функції «Беркута», тобто групи швидкого реагування на надзвичайні ситуації. Тож, нас було близько 60 осіб, приблизно по 15 у кожній зміні. Ми виїжджали на виклики. Так відродилася «Варта порядку», частиною якої я став. Після відновлення роботи міського відділу міліції, я повернувся до своєї роботи в обласній раді.

За декілька місяців розпочалася АТО, і я сам відніс документи у військкомат, але мені так і не зателефонували, певно, десантників їм було вдосталь. Водночас, загострилася ситуація в Одесі, сталась трагедія в будинку профспілок, почастішали хвилювання на придністровському кордоні, виникала реальна загроза реваншу проросійських сил. І нам, вартівцям, афганцям, і ще декільком іншим формуванням, запропонували поїхати туди. Саме в Одесі впродовж наступних півтора року ми інтенсивно патрулювали місто разом із міліцією, охороняли громадський порядок, виявляли російський деструктив. Без перебільшення скажу, що присутність потужної проукраїнської сили в Одеському регіоні попередила багато можливих конфліктів.
Коли повернувся з Одеси, голова ГФ «Варта порядку» Олександр Тиводар запропонував мені посаду прес-секретаря, яку я й обіймаю з вересня 2015-го року. Мені подобається створювати позитивний імідж «Варти порядку», робити її впізнаваною та гідною довіри. Я маю відповідальну місію – розповідати людям про роботу наших хлопців, бо самі вони, зазвичай, дуже скромні.

Чи планує ГФ «Варта порядку» розширювати свою роботу за межі Луцька?

Наразі ми обговорюємо це питання і доцільність такого розширення. Та з огляду на те, що Луцьк є найбільшим містом області, приходимо до висновку, що «Варта порядку» потрібна саме тут. Звісно, криміногенна ситуація тут не така напружена як раніше, але роботи із забезпечення порядку в Луцьку завжди вистачає.

Як відбувається співпраця з патрульною поліцією?

Співпраця з новою поліцією відбувається в тому ж форматі, що й зі старою міліцією: ми продовжуємо допомагати правоохоронним органам виконувати їхню роботу, не просячи за це «нагород і слави». Як правило, щоденно з 18:00 до 2:00, а при потребі і до ранку на патрулювання заступає 1 патрульний і 8-9 бійців «Варти порядку». А з першого лютого плануємо перейти на цілодобове чергування. Крім того, «Варта порядку» зараз вивчає новий закон «Про національну поліцію», щоб діяти грамотно і в межах правового поля.

Ви можете спростувати закиди, що «Варта порядку» – це, мовляв, «кишенькова армія» можновладця?

Звісно, можу. «Варта порядку» створена ще 15 років тому, і протягом часу свого існування активно співпрацює з Луцькою міською радою та Луцьким міським відділом міліції (зараз поліції), підтримуючи правоохоронців. Під час Майдану виникло багато добровільних формувань, але тільки «Варта порядку» законно співпрацювала і співпрацює з правоохоронними органами, маючи статут і нормативну базу, передбачену законодавством. Тому, гадаю, Ігор Палиця вирішив підтримати саме ту громадську силу, яку вважав найкращою і найстабільнішою. Але й сьогодні ми не є чиїмось структурним підрозділом, ми - незалежні. Так, ми допомагаємо Фонду «Тільки разом» (підчас виборів наші хлопці чергували в Офісах розвитку кварталу) у відповідь на їхню допомогу нам. Це нормальна практика й цивілізована співпраця. І якщо до нас звертатимуться по допомогу інші організації – ми відкриті до діалогу.

Ви здійснювали перереєстрацію вартівців. На якому етапі ця робота?

Так, справді, з початку осені минулого року всі учасники «Варти порядку», які були зареєстровані до 01.05.2014 року, пройшли перереєстрацію. Якщо говорити в цифрах, то максимальна кількість учасників формування в 2015 році сягнула 2190 осіб. За станом на 1.01.2016 року після завершення процедури перереєстрації Громадське формування «Варта Порядку» налічує 1138 людей.

Сьогодні 30-40% бійців «Варти порядку» становлять атошники. Розкажіть про цю співпрацю.

«Варта порядку» допомагає хлопцям пройти післявоєнну реабілітацію. Патрулюючи з такими ж бійцями АТО, вони почуваються корисними й відчувають підтримку. Бо воюючи на сході України, людина знає, що робить важливу справу. А повернувшись до Луцька, розуміє, що місто жило своїм життям. І виникає відчуття, що тут він не такий значимий, а ми це ствердження нівелюємо – кожен учасник нашого формування вкладає в безпеку рідного міста свою цеглинку. Тому, можу стверджувати, що «Варта порядку» потрібна цим людям так само, як і вони потрібні їй.
У «Варті порядку» є активні футбольні вболівальники. Як вам вдається перетворити «хуліганів» на справжніх бійців?

У «Варті порядку» ці хлопці не лише самі відповідають за громадський спокій, охороняють матчі тощо, а й проходять курс допризовної підготовки, який дозволить їм бути ефективними при мобілізації в АТО. В армію вони потрапляють фізично треновані, однак наші інструктори дають їм основи військової дисципліни, навички поводження зі зброєю та знання з тактичної медицини. Нашим керівникам навіть телефонували з військових частин, куди потрапляли вартівці, й дякували за готових сержантів. Підготовлені фахівцями «Варти порядку», вони можуть і собі дати раду, і іншими покерувати. Крім того, саме ці, нібито «хулігани», перші на весь світ відкрито озвучили вже майже народне патріотичне гасло «Путін х….!», яке відобразило реальні настрої українського суспільства і дало зрозуміти, що свободолюбивий народ ніколи не стане на коліна перед іноземним тираном.

Варвара ЗАЗНОБИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus