USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волиняни посвятили паску в Харкові

22 Квітня 2014 17:45
Активісти Самооборони Волині повернулися з поїздки до колишньої столиці України – Харкова.

Вони розповідають, що їхали не провокувати населення, а поговорити з ним, донести їм свої думки і пояснити, що мешканці Волині не фашисти і бандити, а нормальні адекватні люди.

Там дуже багато міліції

Перше знайомство з місцевими силовиками відбулося ще на в’їзді в місто. Активістів кілька годин перевіряли на посту біля в’їзду до Харкова працівники СБУ та колишні «беркутівці». Трохи їх здивувало, що самооборонівці везли з собою бронежилети, але це не протизаконно, та й зброї у волинян не було.

«Всі вони були з іншого боку барикад на Майдані. До нас ставилися з підозрою, перевіряли, чи не веземо зброї. Але після кількагодинної перевірки нас відпустили і навіть потисли руки, хоч вони і спершу казали: «Ми вам Майдан згадаємо», - розповідає представник Самооборони Волині Сергій Рижков.

Він також розповів, що під час мітингів у Харкові було дуже багато правоохоронців – усі вони не втручалися. Навіть читали листівки, які роздавали під час мітингів.

Ленін для них – символ

Активіст Самооборони Волині Костянтин Байчук розповідає, що вони намагалися зрозуміти, чому люди на Сході України так трепетно ставляться до зображень Леніна.

«Це для них символ стабільності, ностальгії. Вони багато в чому з нами погоджуються, але кажуть: «Леніна не чіпайте». Якщо вирішувати це питання, то тільки через територіальні громади. А варварськими методами їх демонтовувати, то, напевне, не варто, аби не провокувати людей», - каже він.

Їх треба везти сюди

Самооборонівці розповідають, що мешканці Харкова здебільшого не розуміють взагалі, що в країні відбувається.

«Коли починали спілкуватися – люди розуміли, що ми нормальні люди. Вони не агресивні, просто не можуть зрозуміти, що відбувається. Про нас їм не розповідають, вони живуть самі по собі, і не розуміють для чого все це робили, навіщо був Майдан. Ми тут намагаємось боротися з корупцією, а там про такі завдання взагалі не йдеться. Їх треба везти сюди, показувати, що ми не з хвостами і рогами», - вважає Сергій Рижков.


Він додає, що на Сході України люди виступають проти всіх. І, до слова, Януковича також ніхто не підтримує.

Конфлікти могли бути щохвилини

Активісти кажуть, що конфлікти могли бути щохвилини. Всі намагалися поводитися толерантно, ніхто нікого не провокував, тож обійшлося без неприємностей.

«У власника готелю, де ми мешкали, є до 200 озброєних людей. Він нас попередив, що в разі чого головне - 15 хвилин протриматися і все буде добре. Бандитів там немало», - каже Сергій Рижков.

Самі з ж харків’яни, зі слів самооборонівців, не мають єдності, на мітинги в місті-мільйоннику виходили всього по 300-400 людей, під різними прапорами, з різними думками і не можуть між собою домовитися.


«Один виходить і каже: «Давайте виходити і боротися з бандерівцями, з фашизмом». Вийшов старенький дідусь і кричить: «Наші танки дійдуть до Берліна». Бабусі кажуть, що Ющенко відкрив кордон і до нас американці приїхали», - каже Костянтин Байчук.

Для великого міста 400 людей – це дуже мало, і навряд чи вони приходять на ентузіазмі, відзначають волиняни.

Чого хочуть харків’яни

Харків'яни, кажуть активісти Самооборони Волині, не хочуть від’єднатися від України. Люди або просто кимось керовані, або хочуть кращого життя, але не знають як цього досягти.

«Є така громадська організація «Захисники Харкова» вона вимагає федералізації. Але коли зараз в нас олігархи є новими феодалами, то федералізація зробить їх де-юре місцевими царками. Люди так далеко не заглиблюються. Їм сказали, що це вирішить їх проблеми - і вони цього хочуть», - каже Костянтин Байчук.
Він прокоментував і деякі гасла мітингарів у Харкові. Вони також перегукуються з переконаннями волинян. Але все це подається під соусом національної ворожнечі.

«Нам не потрібні кредити, які поставлять на коліна наших дітей». Нам це теж не треба. «Ми не хочемо наші землі перетворювати в ядерні могильники». А хто хоче? «Ми не хочемо бачити ракети на нашій землі направлені на нашого брата». Та й зараз нас не сильно захищають. «Ми не хочемо війни з росіянами». Але ж Путін сам зайшов на наші землі. «Ми не згідні з національною русофобською политикою хунти». Так, влада не завжди права, але хунти немає, тим більше нацистської», - каже він.

В харків’ян є одні й ті самі проблеми що й у нас – волинян, підкреслює активіст. Головне, каже, – віднайти порозуміння.

Активісти побували й під час «виборів» народного губернатора Харкова.
«Давайте виберемо мера». «Давайте». «Ні, давайте виберемо губернатора». Обрали дядечка з потертим пакетом. Інші кричать: «А ми його не знаємо». Отакі там були «вибори». Ще раз додам, що там мітинги були зовсім малочисельні», - каже Костянтин Байчук.

Український прапор – подвиг

Люди там, кажуть, дуже бояться, що їх поб’ють, розповідають волиняни. Хлопці спортивної зовнішності діють бандитськими методами, ловлять людей по дворах.

Вивісити український прапор на будинку в Харкові - це подвиг. Був випадок, розповідають, коли автомайданівці просто одягли шоломи щоб сфотографуватися. До них одразу ж звідусіль почали збігатися гіперактивні бабці з питаннями «Що ви тут робите?»

Побачити український прапорець на харківській автівці – рідкість.

«Вони дуже обережні, тут все українське – подвиг», - каже Сергій Рижков.

Економічна складова

Багато харків’ян працюють на заводах, головним замовником в яких є Росія. Тож люди просто бояться залишитися без роботи, якщо припинять співпрацю з сусідньою державою.

А ще чимало харків’ян заробляють на ринку Барабашова. Відколи росіянам обмежили в’їзд в Україну – харків’яни стали отримувати менше прибутків. Тож побоювання людей – цілком зрозуміле, кажуть самооборонівці.
Отже, на цей момент владі також варто було б звернути увагу.

Замість післямови

Насамкінець самооборонівці відзначили, що Харків – дуже чисте місто, європейське.

«Молодь там – чудова. Як на мене, вони одягаються як стиляги. Все в них нормально, але вони не знають нічого про українців з інших областей», - каже Сергій Рижков.

З його слів, у Харкові Великдень святкують так само як і на Волині. Вони посвятили паски в Харкові і побували у кількох місцевих храмах. Загалом, кажуть, мають дуже позитивні враження і чимало матеріалів для роздумів.

Фото та відеозвіт з поїздки активісти обіцяють згодом розмістити в соцмережах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Харьковчанка Показати IP 22 Квітня 2014 18:12
Общаться только с коммунистами возле лысого- мало! Это не Харьков. Ленин для меня это символ зла, которым питается зло, именно из -за этого символа , мы находимся в упадке. Еще Тальков писал: пока не предан земле тиран... Этот символ нужен кремлю, чтобы держать народ в стойле. Рыба гниет с головы-говорила моя курская учительница. Харьковская власть благославляет гопников на избиение людей. Все в руках харьковской головы. В Харькове действительно опасно выходить за Единство Украины. 6, 7, 13апреля людей буквально убивали пьяные рожи с георгиевскими лентами. Я всему свидетель, при всех этих побоищах милиция просто наблюдала....Волыняны , посетившие Харьков: спасибо, приезжайте еще! Нам нужно поддержка и просто общение!
ГОРОХівчанин Показати IP 22 Квітня 2014 18:25
О, брат Толі Бубенщикова теж був там. Респект!
Харьков Показати IP 22 Квітня 2014 20:02
У ленина сегодня день рождения- пусть перевернется 100 раз в мавзолее!
Юра Надашкевич Показати IP 23 Квітня 2014 08:24
Там е багато смIливих людей якI надали нам допомогу з розмIщенням та харчуванням, в ХарьковI це подвиг. Слава ХарькIвчанам!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus