USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волиняни - про піст духовний і фізичний. ОПИТУВАННЯ

19 Квітня 2014 16:37
Із сьогоднішнім днем у християн завершується піст, а вже завтра, після освячення пасок, вони зможуть розговітися, веселитися і возвеличувати Воскресіння Спасителя. Журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини поцікавилися у волинян, чи вони постили і чим для них є обряд посту.



Галина Конах, співачка:

- Я не скажу, що я взагалі будь-коли переїдаю, навіть не під час посту. Для мене піст – не дієта, а духовне очищення і намагання робити якість кращі речі, просити вибачення у тих, кого образив. Більше в духовному плані, робити хороші справи і тихо, не афішуючи їх.



Максим Богдан, спортсмен, переможець численних міжнародних турнірів, рекордсмен з метання спису:

- Спортсмени взагалі-то не постять, адже їм потрібно багато енергії. Необхідна поживна їжа, аби відновлювати свій організм. Але є дні, вільні від тренувань – тоді можна попоститися. Я, як релігійна людина, обов’язково пощу напередодні таїнства сповіді. Але головне, на мою думку, духовний бік цього процесу. Час посту – період духовного очищення.



Володимир Скоростецький, керівник прес-служби оперативного командування «Північ»:

- Для військових це питання неоднозначне. Бо відповідно до канонів, ми можемо не дотримуватися пісного меню. Військова служба пов’язана з великою витратою енергії. Ще в давні часи святі отці відзначали, що воїнам, щоб захищати рідну землю, можна споживати їжу, яка не дозволена під час посту. Адже їм потрібно багато енергії, сили, витривалості.

Для військових піст сприймається по-іншому. Це - час переосмислення своїх вчинків, моральної складової свідомості. Це час звернення до власного сумління , чи все ти зробив правильно, щоб бути хорошим солдатом чи офіцером. І так думає чимало військових.



Андрій Тимчук, музикант гурту «ФлайZZа»:

- Якщо говорити про піст у плані харчування, то не пощу. Принаймні не кожен рік. Щоправда, колись більше постив, якщо чесно. А от що стосується розваг, то піст для мене взагалі неможливий, бо я «по самісінькі вуха» у музиці: й у роботі, й на репетиціях. Щодо морального, то тут звісно, що так. Я і на сповідь ходжу щороку, і просто до церкви періодично. Та й думками стараюсь бути чистим.



Павло Данильчук, керівник волинського осередку Правого сектора:

- Загалом останніми роками я дотримувався передвеликоднього посту. Утім, в цьому році, у зв’язку з певними подіями в країні і моєю участю в них - питання посту, на жаль, не було дотримано як у їжі, так і в іншому.



Микола Мартинюк, директор Поліграфічно-видавничого дому «Твердиня», літературознавець, письменник:

- Не строго і не канонічно. Але стараюся, наскільки це вдається. Бувають ситуації, що ніяк не виходить. Наприклад, днями в мене гостювали друзі здалека, з іншої держави навіть... Не буду ж я їх підлаштовувати під себе... А взагалі піст я сприймаю як поняття комплексне: це і ритуал, і традиція, і частина дитинства, коли ти посягав його важливість, тебе самого і так далі – тобто духовне; це і щось зі сфери приземленого – для атеїстів чи ще якого Хоми невіруючого, скажімо. Є люди, для яких це спосіб і підстава відкоригувати свою вагу. Знаю, принаймні, таких особисто. На жаль, не належу, хоч і усвідомлюю необхідність цього, до числа людей, для кого дотримання звичаїв і традицій, в тому числі і релігійних, – спосіб життя. Але прагну переінакшитися й роблю це свідомо...

Олена Василевська, працівник управління культури Луцькради:
- Для мене піст – це важливий період в житті, адже можна очиститися як духовно, так і фізично. В першу чергу, намагаюся позбутися поганих думок. От щодо їжі, то я більш ліберальна. Адже треба виходити в місті з тих можливостей, які є. Однак, останній тиждень перед Пасхою, в нашій сім’ї суворо ставимося до фізичного посту: не їмо м’ясо, рибу, молоко, яйця. Я вважаю, що постити варто усім.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus