USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські жінки дедалі рідше роблять аборти

20 Листопада 2012 16:13
На Волині на тисячу жінок фертильного (дітородного) віку показник зроблених абортів за 9 місяців цього року – 8,38, тоді як за відповідний період торік він був 9,41. Такі дані під час семінару акушерів-гінекологів краю, оприлюднив головний спеціаліст з акушерства і гінекології управління охорони здоров`я ОДА Роман Савка.

З його слів, заслуга у тому, що абортів на Волині поменшало – як центрів планування сім`ї, так і самих жінок, які, схоже, стають більш свідомими. Водночас медик констатує, абортів серед першовагітних поки занадто багато – 17,21 на тисячу жінок фертильного віку за даними за 9 місяців цього року. Не надто втішний показник також щодо мимовільних викиднів – 11,79.

Загалом, нагадав Роман Савка, в області за станом на початок року майже 265 тисяч жінок фертильного віку, а за статистикою на початок жовтня на обліку медиків перебувало 15 тисяч 605 вагітних. Савка зауважив, що найнижчі показники народжуваності у Шацькому, Горохівському й Іваничівському районах, тоді як найвищі традиційно вже в Камінь-Каширському.

Роман Савка також відзначив, що з початку року й до жовтня в області відбулося трохи більше 12 тисяч пологів, це майже на 900 пологів більше ніж за відповідний період торік. Втім, в Локачинському, Горохівському й Іваничівському районах народжували менше, аніж раніше. «Зробили нову больничку, а хто буде там народжувати?.. Позакриваємо рєбята!», - звернувся до учасників семінару з Іваничівського району Роман Савка.

Медик також розповів, що за 9 місяців цього року серед усіх пологів 4,3% було передчасних, 106 – багатоплідних (в одному випадку народилася трійня).

Серед невтішних показників: майже половина померлих дітей були доношеними. Показник перинатальної смертності в області за 9 місяців цього року – 7,79%, тоді як у Луцьку – 13,62%. За словами Савки, попри те, що Луцький пологовий будинок часто обслуговує жінок з усієї області та ще й з різними патологіями, цей показник все одно занадто великий. Дещо зріс рівень мертвонароджуваності на Волині, констатує головний акушер-гінеколог краю, - за 9 місяців цього року він становить 4,96% або стільки ж скільки було за весь 2011. Жодної мертвонародженої дитини не було цього року лише в Старовижівському й Іваничівському районах.

Тим часом нормальних пологів в області з січня до жовтня було майже 72%. «Цей показник добрий згідно з усіма міжнародними нормами», - відзначив Роман Савка. Він також додав, що партнерські пологи тепер відбуваються майже повсюдно на Волині. Виняток становлять хіба Любешівський й Локачинський райони, де чоловіки дещо рідше присутні під час пологів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
тиць-здиць Показати IP 20 Листопада 2012 17:12
Якщо кількість абортів скоротилася, а народжуваність збільшилась не дуже, значить народ все менше і менше цікавить сєкас.
!! Показати IP 6 Січня 2013 12:54
якщо окім того скоротиться ще й кількість народжених байстрюків то в за

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus