USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Виробництво і сільське господарство Польщі розвивають українці

10 Вересня 2016 13:03
Українські заробітчани зі східних воєводств перебираються у центральні та західні регіони Польщі.

Не надто давно українці їздили на заробітки переважно до східної Польщі (Хелм, Люблін, Замость, Жешув), і зазвичай на сільгоспроботи. Чоловіки наймалися в яблуневі сади, на збір груш, слив, жінки – на полуницю, малину, огірки, цибулю тощо.

Та за останній рік-півтора ситуація змінилася через те, що кількість заробітчан збільшилася в рази. Відповідно, оплата праці зменшилася, а гарувати в полі чи у саду потрібно ті ж 10-12 годин. Тому все більше українців зараз прямують до центральної Польщі й далі, у західні воєводства – ближче до Німеччини. Тут і роботи вистачає, і заробітки вищі, йдеться на сторінках газети Волинські Новини №32 від 8 вересня.

Привабливим для заробітчан стає місто Лодзь (розташоване у самому центрі), третє за величиною і кількістю населення після Варшави й Кракова. Зараз тут проживає понад 700 тисяч люду, причому близько 100 тисяч – це українці. Місто у ХІХ столітті активно розросталося як промисловий центр: тут було зосереджене виробництво тканин, зокрема, найкращої бавовни. У минулому столітті цей промисел занепав, пофабрики (величезні комплекси колишніх фабрик) стояли пустками, руйнувалися.

Та після комуни знову почався поступ: будівлі реставрували під торгово-розважальні центри, музеї, у місті запрацювало виробництво побутової техніки і хімії, автозапчастин, меблів тощо. Дуже цінуються електрозварники, слюсарі, будівельники. Оплата на заводах стартує від 12-14 злотих за годину. Постійно потрібні продавці у супермаркети й кіоски, офіціанти, бармени (заробляють 9-10 злотих за годину).

За інформацією із воєводського уженду (аналог наших облдерж­адміністрацій), працівники з-за східного кордону в середньому щомісяця отримують дві тисячі злотих. Є й такі, які заробляють по чотири тисячі, зокрема, інформатики, спеціалісти ІТ, офісні працівники зі знанням мов. Рахунок українців, які офіційно зголошуються працювати у Лодзькому регіоні, з початку цього року йде на десятки тисяч осіб.

Заробітчани активно шукають працю не лише в місті, а й у повітах (районах). «Українці заповнюють ті місця праці, яких поляки не хочуть, оскільки умови чи зарплата їх не влаштовують», – зауважує Хенрика Гавронська з відділу із роботи з іноземцями міського уженду Пьотр­кова. Вона пояснює, що раніше поляки виїздили заробляти до Німеччини, а тепер у схожій ситуації опинилися українці: «Працюють шість місяців, відкладають гроші, повертаються до родини на якийсь час і знову – працювати на чергові півроку».

Член правління великого торгового центру «Кауфлянд» у Рокшицях біля Пьотркова Маурицій Щесни каже, що наймають українців, коли на це робоче місце не хочуть іти поляки. «Нерідко поляки вибирають працю менш оплачувану, але легшу», – пояснює керівник. Щесни підкреслює, що умови для всіх однакові, та українці мають більше натхнення до праці, основним чинником якого є заробіток: щонайменше один до п’яти за наших економічних реалій. Наразі кожен третій працівник ТЦ – із України.

У соцмережах українці створили власні групи, де посередники пропонують безплатні вакансії, користувачі обговорюють надійність працедавців, умови роботи на різних підприємствах. На дозвілля зазвичай бракує часу. Бо більшість заробітчан, крім основної роботи, шукають іще додаткову на вихідні чи кілька вільних годин у будні.

«Я тут півтора року. Спершу винаймала квартиру зі знайомою, за оренду з оплатами треба віддати до півтори тисячі злотих. Недавно переїхала жити до хлопця-поляка, – розповідає Оля з Чорткова Тернопільської області. – Приїхала за візою репатріанта, зробила таку без проблем, бо моя бабця була полячкою. Мама регулярно їздить у Варшаву доглядати старих. Тато з сестрою господарюють удома. Уранці прибираю приватні будинки, а в другій половині дня працюю манікюрницею в салоні. Або навпаки. Дуже втомлююся. Запис на манікюр і педикюр є щогодини, треба встигати. Якщо спізнююся, то перепрошую клієнтів і залишаюся в післяробочий час».

У міській управі Лодзі протягом січня-липня зареєстровано 12,5 тисячі заяв про прийом на роботу іноземців. 99% із цієї кількості – українці. І це тільки ті, хто хоче отримати тимчасову карту побиту на три роки за умовою про працю (розгляд документів триває два-три місяці). Та більшість вибирають варіант затруднення на півроку за робочою візою. Таким чином, цифру заробітчан можна помножити на три, за­уважують польські чиновники. Вони ж визнають, що польським працедавцям не обійтися без робітників із сусідньої України. Адже з-поміж десяти претендентів-поляків на вакансію у виробництві зі стартовою зарплатнею 1500-1700 злотих погоджується лише один.

Марина ПОЛОНСЬКА , Польща
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 10 Вересня 2016 13:36
робоча сила завжди мігрує по світу . нема нічого особливого. Валюта йде в Україну. 6 мільйонів американців працюють закордоном і ніхто не обгаджує свою країну.
Просто до Анонім Показати IP 10 Вересня 2016 14:29
Це зрада ,чі перемога?))
освіта Показати IP 10 Вересня 2016 14:55
це перемога, вже в першому класі можливо отримати діплома і до польші чи італі на трускавки, та підтирання д*пці, навіщо батракам наука!
оля Показати IP 10 Вересня 2016 15:29
Чому стільки полонізмів у статті. Робіть вірно переклад.
Львов до оля Показати IP 10 Вересня 2016 19:47
Це точно
Вітя Показати IP 10 Вересня 2016 16:26
Треба просити в Бога лише одного! Що б наступного літа родина порошенка, яценюка. гройсмана і решти зрадників України, поїхала на трускавку і прополювання до Польщі. Хай г..ади спробують, як заробити на проживання і утримування сімей тут, де в шоколаді лише гниди держави. Керманичі х..ерові, що б та наволоч добра ніколи не мала.Вибачте люди!!! Хоча так гріх казати і думати Українцю, але ті скоти вже задовбали.
Ахванасій до Вітя Показати IP 10 Вересня 2016 20:04
Повір,Вітя, на місце цих скотів прийдуть інші скоти, а то і гірші.Перевірено 25-ма роками незалежності.
123 Показати IP 10 Вересня 2016 16:43
Колись Україна була індустріальним і науковим центром, але виявилося, що українці мріяли про сільське господарство Польщі... І це я маю соромитися радянської України і пишатися тою, що є зараз? Заради чого зруйнували державу?Заради того щоб бути дешевою рабсилою у Європі? Комусь таке подобається? Мені - НІ! Якби було світло якесь у кінці тунелю...Але ситуація тільки погіршується...
Кае до 123 Показати IP 10 Вересня 2016 19:48
Доскакались до ручкі уже,,,зате маемо вільну
нікіта до 123 Показати IP 10 Вересня 2016 20:57
випускики пятої школи що ви тут пігавкуєте, кого кого а Росію ми будемо завжди ненавидіти більше усіх
123 до нікіта Показати IP 11 Вересня 2016 06:51
Ненависть до Росії стала сенсом Вашого життя...Мені нецікаві русофобські коменти., бо це обмеженість Вашого мислення.
Українка Показати IP 10 Вересня 2016 20:55
Усі поляки працюють в Європі а за ті гроші наймають трьох наймитів українців. Українці їдьте в Європу а не в Польщу де вас ненавидять і рахують за бидло
Paweł до Українка Показати IP 10 Вересня 2016 22:18
Це брехня,живу в Бидгощи мiсто как Луцк.Тут вчити 600 украинских студентов,де килки сот украинцив працюе.Никто не рахуе iх за бидло,никто iх ненавиди.Ми поляки 20 лет назад такое самое проходили,ще паметаемо!Заробитники зарплату пошлут в украину,студенти повернут в украину с новим видом,будут закласти нови фирми,начнут розвиток держави.В польше так було удачи i вам! Написал как вмил.
12к до Paweł Показати IP 11 Вересня 2016 06:57
Може щось і піде на краще, але Україна у Європі ніколи не буде рівною і ніхто не дозволить їй розвивати. свою промисловість. СВОЮ! Підкреслюю це. Україна загубила свою самостійність і незалежність остаточно у 2014-му...
123 Показати IP 11 Вересня 2016 13:08
Чому бідні-бо дурні, чому дурні-бо бідні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus