USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як лучанам не потрапити на гачок шахраїв: найпоширеніші схеми виведення грошей з рахунків

17 Квітня 2019 07:00
Схеми, із допомогою яких шахраї намагаються заволодіти грошима з банківських рахунків лучан і не тільки, дивують різноманітністю. Здавалося б, ну хто ще на таке «ведеться»? Однак, цинізм, з яким зловмисники намагаються видурити секретну інформацію про банківські картки громадян, просто вражає.

Тож, для того, аби застерегти читачів від необдуманих кроків, внаслідок яких аферисти зможуть із легкістю заволодіти грошима довірливих волинян, репортери Інформаційного агенства Волинські Новини після чергового отримання SMS із сумнівним змістом про «вигране авто» та «заблоковану картку», вирішили зіграти роль довірливої жертви та розговорити шахраїв.

Враховуючи кількість людей, які скаржаться на те, що регулярно отримують спам-повідомлення про те, що, мовляв, їх банківську картку заблокували через «незрозумілі рухи коштів», ця схема таки діє. Однак, навіть повне ігнорування подібних меседжів не є гарантією того, що кошти з рахунків незабаром не покинуть свого законного власника.

Такі повідомлення можуть виглядати ось так:

Чи ось так:


Яким же чином із допомогою таких SMSшахраї крадуть кошти з рахунків?

Варіант перший – складніший: заволодіння фінансовим майном через викрадення номеру телефону.

Яким чином це відбувається? Варіантів, зазвичай, декілька. Однак, суть схеми у незаконному заволодінні номером телефону потенційної жертви. Так, зловмисники можуть розсилати клієнтам банку SMS, які провокуватимуть людей зателефонувати на незрозумілі номери. До прикладу, подзвонити на невідомий номер шахраї пропонують для того, аби отримати «вигране авто» чи «розблокувати картку», що, до слова, ніколи заблокованою й не була.

Опісля вони звертаються до сервісного центру чи оператора мобільної мережі, називаючись власником номеру телефону, на який і надсилали повідомлення. Спочатку просять заблокувати сім-карту під приводом згуби чи викрадення. І коли оператори сервісних центрів просять зловмисників назвати крайні два номери, на які телефонували чи відсилали SMS, вони з легкістю називають номер того, хто телефонував до них у пошуках «халявного» виграшу чи для того, щоб розблокувати банківську картку.

Часом шахраї можуть поповнювати мобільний рахунок жертви для того, щоб при відновленні ніби то втраченої сім-карти, назвати суму останнього поповнення.

Про те, як саме може подіяти така схема, і чи можуть справжні працівники банків робити розсилку таких повідомлень, розповіла оператор кол-центру одного із найбільших банків України Лариса.

Зі слів оператора, банк ніколи не блокує карток клієнтів без відома самих клієнтів. Подібних повідомлень не надсилає. А у випадку з нашим журналістом одразу видно, що SMS– справа рук шахраїв, адже повідомлення надіслали на номер телефону, що не є фінансовим, тобто до нього не прив’язана жодна із банківських карток.

«Такі повідомлення з банку не приходять. Тим більше, якщо вам прийшло повідомлення на нефінансовий номер телефону, це точна ознака шахрайських дій. Банк відправляє повідомлення лише на фінансові номери», - наголосила працівниця банку.

Разом із тим вона зазначила, що будь-який банк надсилає повідомлення клієнтам лише з офіційного номеру, у якому зазначена назва банківської установи. До прикладу «PrivatBank», «Ощадбанк» тощо.

«Якщо вам прийшло повідомлення зі звичайного, 12-ти значного номеру телефону, це не може бути банк», - пояснила журналісту оператор кол-центру.

Також працівник банку розповіла про дії, які жодним чином не можна робити «щасливчикам», які отримали на свій номер телефону сумнівні повідомлення про вигране авто чи заблоковану картку:

«Першою чергою потрібно знати, що коли ви перетелефоновуєте на той номер, на який просять в повідомленні, є ризик того, що можуть вкрасти ваш номер телефону. Тому що, для того, щоб заблокувати ваш номер і розблокувати його на свою сім-карту, шахраям потрібно знати три номери, на які ви телефонували і спілкувались з абонентами, щоб мобільний оператор міг це побачити. Також вас можуть запитувати ваші дані – номер карти, термін дії, пін-код. Можуть називатися службою безпеки банку, надсилати якісь коди підтвердження дій, таким чином намагаючись заволодіти секретними даними, паролями чи увійти в систему інтернет-банкінгу Приват 24. Досить багато можна зробити, отримавши таку інформацію. Тому в першу чергу ми просимо клієнтів не дзвонити на такі номери і жодних даних не передавати. Якщо ви бачите підозрілі повідомлення чи отримуєте підозрілі дзвінки – переривайте зв’язок і телефонуйте до свого банку», - попереджає пані Лариса.

Як вберегтися?

Зі слів банківських працівників, хорошим рішенням для людей, які володіють банківськими рахунками та картками, а в епоху сучасних інтернет-технологій таких – 99%, є контрактний фінансовий номер телефону.

Що для цього потрібно? Визначаємось із мобільним оператором, який підходить саме вам, підписуємо контракт на певний проміжок часу або ж назавжди, згідно із яким ваш особистий номер телефону прив’язують до ваших паспортних даних. Тож відновити такий номер у разі втрати сім-картки чи телефону можна лише за наявності паспорту і, власне, самої людини, на ім’я та прізвище якої зареєстрований номер.

Тим часом після декількох спроб зв’язатися із шахраями, останні таки вийшли на зв’язок, зателефонувавши вже з іншого номеру журналісту Волинських Новини. Оскільки, на превеликий жаль для зловмисників, у репортера виявився контрактний номер телефону, тож заволодіти ним не виявилось можливим, шахрай, який назвався «службою безпеки 18-ти банків», спробував вивідати особисті дані ніби то довірливої жертви, роль якої і зіграла журналістка.

Отож, варіант другий – простий. Потенційна жертва сама називає власні банківські дані, тим самим без зайвих проблем передаючи усі свої кошти на рахунках шахраям.

Так, при розмові із журналістом на іншому кінці слухавки переконливо просили назвати номер банківської картки, термін її дії та CVV-код. Натомість, репортер навмисне називала несправжні банківські дані зловмиснику. І лише після того, коли шахрай почув, що на рахунку в «жертви» нібито 5 копійок, спересердя поклав слухавку, ймовірно, зрозумівши, що його розіграли.


Як це відбувалось, ви можете почути, увімкнувши аудіозапис розмови журналіста із нібито «службою безпеки банку»:

Варто зауважити, що в таких ситуаціях вивести шахрая на «чисту воду» можна із допомогою здавалося б простих питань, відповіді на які не такі вже й хитрі зловмисники не знають. До прикладу: «А до кого ви телефонуєте? Як мене звати?», «Службою безпеки якого банку ви є? Я – клієнт кількох банків», «Яка саме картка заблокована? Назвіть номер» і тому подібне. Майже у 100% злочинці такою інформацією не володіють.

Переконатись у цьому ви зможете, прослухавши розмову із цим же шахраєм іншого журналіста видання, який свідомо неодноразово телефонував на номер, вказаний у SMS про «заблоковану картку».


Як вберегтися?

У цьому випадку все дуже і дуже просто: в жодному випадку, ніколи і за жодних обставин працівники банків не просять своїх клієнтів називати приватні банківські дані: CVV-коди, PIN-коди, термін дії картки та її номер. Особливо у телефонному режимі. А знаєте чому? Ця інформації і так є у банку! Якщо ж з вами спілкуються російською або ламаною державною, попросіть «банківського працівника» заговорити українською, мовляв, не розумієте (навіть якщо ви й справді російськомовний клієнт). У справжній працівника фінансової установи із цим жодних проблем виникнути не повинно, адже рівень володіння державною мовою у них перевіряють при вступі на роботу.

Хочете переконатися, що з вами веде бесіду ласий до дармових грошей шахрай? Легко! Запитайте у такого «банківського працівника», до прикладу, як вас звати і до кого він телефонує. Можете зробити «контрольний постріл» по самолюбству злочинця – поцікавтесь клієнтом якого банку ви є і яка саме картка заблокована. Відповідь по той бік слухавки, швидше всього, вас розвеселить. Ну або її просто не буде.

Звичайно, крім схем, із допомогою яких намагалися «розвести» наших журналістів, у «творчому доробку» аферистів досить багато варіантів видурити кошти у довірливих громадян. Однак, на прикладі із нашими учасниками експерименту, можна чітко прослідкувати дві з них.

Здавалося б, правила безпеки – прості: «Нікому нічого у телефонній розмові не називайте!». Але й досі дуже поширені випадки, коли люди самі ж віддають секретні дані у руки зловмисників.

Тож, що робити у випадку, коли все ж «бовкнув зайве»?

Першочергово, потрібно якомога швидше зателефонувати на гарячу лінію свого банку і блокувати всі свої рахунки. Розповісти працівникам банку, що через незнання чи необережність повідомили свої особисті дані ймовірним шахраям. Не затягуйте, адже кожна невтрачена секунда дає все більше шансів на те, що аферисти ще не встигли зняти всі кошти з ваших рахунків і процес можна зупинити.

Інформаційне агенство Волинські Новини просить своїх читачів бути пильними і не дозволяти шахраям вводити себе в оману. Але якщо прикрий інцидент все ж трапився, зверніться до свого банку, поліції та кіберполіції. І пам’ятайте, що жодні гроші не замінять вам спокою, здоров’я та любові близьких людей.

Вікторія Семенюк та Олександр Гаврилюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 17 Квітня 2019 12:13
Корисна стаття, але проект закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» ще не прийнято. Він не є законом на даний момент.
Report до 123 Показати IP 17 Квітня 2019 13:25
Дякуємо!!! Ви праві, уже виправили;-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus