USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як Росія буде «повертати» Україну після війни

21 Травня 2015 17:32
У Москві почали розуміти, що, отримавши військовим шляхом Крим і частину Донбасу, вони втратили всю Україну. У зв'язку з цим російські стратеги і аналітики почали розробляти концепцію повернення контролю над Україною і умами українців.

Про це пише політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк у своїй публікації на apostrophe.com.ua.

Основний акцент буде робитися на співпрацю з аналітичними і науковими центрами, громадськими організаціями та спортивними об'єднаннями, більшість з яких зазнають фінансових труднощів.

Мета програми - на тлі євроскептицизму і падіння рівня життя через 10-15 років виховати в Україні новий прошарок суспільства, який буде орієнтуватися на інтеграцію з Росією. Для досягнення таких завдань російською стороною для активних діячів та студентів будуть організовуватися конференції, літні школи, стипендії та гранти, а також дослідницькі програми.

Кремль планує повторити те, що робить Захід для української молоді протягом 20 останніх років. Потім агенти змін підуть у владу, місцеві ради і, таким чином, створять позитивний імідж РФ в Україні.

Іншими словами, в Україні збираються апробувати інструмент "Soft power" ("м'якої сили"). Природно, що це довгостроковий і дуже дорогий проект, але для досягнення самих нереалістичних, часом безглуздих цілей російські платники податків готові витрачати шалені гроші.

Росія всього за один рік, завдяки діям Володимира Путіна, налаштувала проти себе більш ніж 40 мільйонів українців. В одну мить найбільший сусід і торговий партнер перетворив Україну в чужу для себе країну, яка ще й планує відгородитися від РФ нової "лінією Мажино".

У середньостроковій перспективі Кремль має намір продемонструвати українському суспільству своє позитивне ставлення, повагу і широку підтримку. Але для цього необхідно "пробитися" крізь жорстку антиросійську пропаганду, яка виходить від української влади, і отримати канали впливу на суспільство. Адже тепер російські ЗМІ та пропаганда під забороною в Україні, а політичне лобі у владних коридорах мінімізовано.

Одним з головних каналів російського впливу залишається церква, яка може вплинути на літню і неактивну частину українського населення. При цьому ставка на великих олігархів і наближених до них політиків себе не виправдала.

По-перше, в Росії остаточно зрозуміли, що так званий "синдром Мазепи" продовжує працювати, і його ніхто не скасовував. Приклад політичного шпагату Віктора Януковича між ЄС і Росією в 2013 році показовий. Тому, вважають у Кремлі, краще ситуативно працювати з тією владою і з тими президентами, яких українці самі обирають. Так дешевше і надійніше. А методи впливу і підходи будуть розроблятися індивідуально.

По-друге, Росія завжди підтримувала маргінальні громадські організації, які працювали з вузькими сегментами українського суспільства. У підсумку засоби успішно освоювалися, а впливу на громадську думку не було. Звичайно, варто відзначити, що під час окупації Криму проросійські організації відіграли певну роль, але не вирішальну.

По-третє, Росія так і не змогла запропонувати Україні нічого привабливого. Звичайно, олігархам надавалися знижки на газ, нафтопродукти, владі

- вигідні контракти, а українському суспільству - нічого. У порівнянні з країнами ЄС Росія виглядала соціально непривабливою і економічно відсталою країною, яка експлуатує радянську спадщину і торгує сировиною.

Таким чином, Кремль має намір поміняти плани щодо України. Ще два роки тому російське керівництво категорично заперечувало можливість використання "м'якої сили" в Україні та інших країнах. Аналітики в РФ не вірили в ефективність такої роботи. Крім того, не було ніяких гарантій, що інвестовані кошти себе виправдають. Тим більше, в Кремлі ця концепція мала виключно негативні асоціації із Заходом і "кольоровими революціями". Тому й працювали російські агенти не з українською громадськістю, а з олігархами, силовиками і політиками.

Тепер мислення і стратегія змінюються. Будь-яка війна закінчується миром, і після врегулювання конфлікту на нас чекає новий виклик в особі "російських грантів та інших можливостей".

От тільки чи знайдуться в Україні агенти змін, а в Москві кошти?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
дідо Показати IP 21 Травня 2015 17:43
На років пятдесят РФ залишиться фашистською для України. Слово росіянин та русскій буде синонімом слова вбивця, злодій та брехун.
123 до дідо Показати IP 21 Травня 2015 18:23
Аналогично выглядят в глазах россиян и украинцы.
40a до дідо Показати IP 21 Травня 2015 18:28
хіба у пришелепків таких як ти
Василь до 40a Показати IP 22 Травня 2015 09:50
Пришелепок ти разом з 123. Як мають реагувати на кацапню рідні та близькі загиблих воїнів ? Особисто я не уявляю, як навіть після закінчення війни я зможу спілкуватись з людьми з Донбасу. Я не маю на увазі тих хто переїхав до нас. Я маю на увазі те бидло яке кричало Путін прійді, Новороссия, яке кричало, що воно кормить всю Україну, а зараз кричить щоб їм платила пенсії і соцвиплати саме Україна. Дідо правий . Неправий тільки в оцінці термінів. Поки живуть родичі, діти та внуки загиблих доти суспільство буде ненавидіти росію.
Продовжуй до Василь Показати IP 22 Травня 2015 09:53
Дивись жидівські новини.
Василь до Продовжуй Показати IP 22 Травня 2015 10:15
Я голубе на відміну від тебе дивлюсь і жидівські і російські і українські новини. І дякувати богу можу зробити аналітику.
Анонім до Василь Показати IP 22 Травня 2015 11:27
А в курсе того, что сейчас на территории Украины идет война между США и Китаем. Россия в этой войне - промежуточный этап.
Василь до Анонім Показати IP 22 Травня 2015 14:29
Ти дебіл ? На території України воюють військові Китаю та США ? Ні. На території України є по останнім даним 300 інструкторів США . І недавно зловили двох російських ГРУшників які вбили нашого бійця , і які на камеру плачуть , що в них не було наказу застосовувати зброю і вони виконували наказ. При цьому тобі ватній істоті, відомо, що Міноборони росії зазначило, що вказані військові звільнені з рядів РА вже давно, хоча ці пацани цього не знали і були здивовані цією новиною. А один з них гірко сука заплакав, коли почув, що його дружина , яка також служить в рядах РА сказала , що він вже давно звільнений, а від другого батько відмовився і сказав що його син звільнився з армії і поїхав сука шукати Щастя. Я не знаю в якій ще країні батьки відмовляються від власних дітей. Це продовження сука Павліка Морозова, тільки навпаки. Не бентеж мене. США, Китай. Вам ваті всього мало. Наведіть в себе лад. Проведіть світло у всі свої села. І тоді будемо говорити. У вас в Замкадье світла немає в половині дєрєвєнь. А ти пишеш про США і Китай. Нехрещене теля.
дед до дідо Показати IP 22 Травня 2015 13:43
Ты не дидо - ты старое гнидо. И не ставь себе, модер, оценки. Вчера, до вечера ты нахапал за сорок миносов, где они?
Ая Показати IP 21 Травня 2015 19:50
прошу назвати одну країну у світі, населення якої висловлюєтся позитивно про росіян і їх країну....
Шашлик по од до Ая Показати IP 21 Травня 2015 20:03
Зімбабве здається
Анонім до Ая Показати IP 21 Травня 2015 20:13
коментар було видалено
87 до Ая Показати IP 21 Травня 2015 20:13
За кордоном украинец - это попрошайка....
до 87 до 87 Показати IP 21 Травня 2015 20:19
Зато кацап - алкаш, нероба та бикота.
40a до до 87 Показати IP 21 Травня 2015 22:47
Тільки Італія (та й інші держави ЄС) чекають не наших заробітчан, а росіян з кишенями грошей які їх там і залишають.
Анонім до до 87 Показати IP 22 Травня 2015 07:51
А в нас всі роботяги.... Зайди в бари побачиш "трудяг ". Робити нехрена невміють а за роботу хочуть получати як фаховці.
гонишь до 87 Показати IP 22 Травня 2015 13:44
если не вор))
Анонім Показати IP 22 Травня 2015 07:45
.....
дед Показати IP 22 Травня 2015 07:58
дідщ - жто модератор, который сам себе накручивает баллы, а другим снижает. дешевка))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus