USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинь - серед рекордсменів-постачальників ялинок в Україні

20 Грудня 2017 08:29
Кілька десятків тисяч ялинок уже відрядили з Волині на схід і південь України. Як вирощують зелених красунь для продажу - у сюжеті телеканалу Інтер.

Третій рік поспiль Олексій купує до новорічних свят ялинку в горщику. Каже, вона не сиплеться, до того ж потім її не доведеться викидати, а можна висадити на подвір'я. Цього разу чоловік придбав одразу дві - додому і в школу для дитини.

"Ми потім висадимо цю ялинку біля школи. Це буде така акція зі школярами першого класу. Вони своїми руками посадять якусь ялиночку і будуть бачити що вона росте. Тим більше, що вони будуть це робити кожного року і вже на 11 клас їх вже буде десять дерев", - розповідає покупець Олексій Панасюк.

У місцевому насіннєвому центрі ялинки в контейнерах спеціально вирощують до зимових свят. Загалом пропонують вісім видів новорічних дерев. Кажуть, що волиняни віддають перевагу ялинкам, у південні області везуть переважно сосни. Адже вони стійкіші до температурних коливань. На підприємстві навіть кримську сосну адаптували до місцевого клімату.

"Від сосни звичайної вона відрізняється довжиною хвої, в неї більше мутовок і коли формується шишка на сосні, в неї набагато більше шишок", - каже головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського управління лісового та мисливського господарства Володимир Неводнічик.

Коштують ялинки в горщиках від 300 гривень. Зрізані деревця - дешевші. Ось такі - трохи більше двох метрів виростають приблизно за 10 років.

"Цьому дереву - один, два , три…12 років. Хвойні дерева, такі як ялина звичайна і ялиця біла у віці до 10 років дають незначний приріст. Якщо подивитися на приріст річний, то тут 10-15 см", - каже Володимир Неводнічик.

А це - дворічні саджанці ялини. На підприємстві їх спеціально вирощують для майбутніх плантацій новорічних дерев.

Зараз в області на плантаціях росте більш ніж півтора мільйона ялин. На цій ділянці - п'ятирічні деревця. Їх уже починають зрізати на продаж. Вибирають найпринадніші.

А вже навесні на місце зрізаних висадять нові саджанці.

"Зусиль потребує. Треба сказати, перший рік треба робити догляд. Проходимо сапкою, потім косою. Порядка 4-5 доглядів треба зробити, щоби не заростало!, - розповідає лісничий СокИричівського лісництва Леонід Чубела.

Уже зараз волинські лісники реалізували майже 50 тисяч зелених красунь. А що ближче до свят - попит зростатиме. Ціна стартує від 40 гривень за деревце. Вартість залежить від розміру та виду.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus