USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Ковельщині відкрили меморіальну дошку видатному художнику

6 Січня 2017 16:18
Меморіальну дошку пам'яті видатного українського художника та педагога Андроника Лазарчука відкрили на фасаді Свято-Троїцької церкви, яку нині відроджують у селі Уховецьк на Ковельщині.

Як свідчать документи, саме у цьому храмі 4 січня 1870 року і був охрещений видатний уродженець Уховецька, - повідомляє «Телевізійний центр Ковель».

«Храм є в центрі села. То ж кожен, хто буде проїжджати, зможе зупинитись і прочитати, що з Уховецька походить художник Андроник Лазарчук, який, як свідчить історія, навчаючись в Почаєві, брав участь у розписах Печерного храму лаври і Свято-Троїцького собору. Навіть вказується, що він розписував ікони Хрещення Русі, Життя та страждання Ісуса Христа, Дух Святий...», - каже настоятель Свято-Троїцької церкви села Уховецьк Ієрей Миколай Качмар.

Автор меморіальної дошки - рівненський скульптор Леонід Гринбокий.

Священики Ковельського районного деканату Волинської єпархії УПЦ КП відслужили панахиду за упокій душі Андроника Лазарчука. Про життя та творчість видатного художника, педагога та культурного діяча говорили учасники літературно-мистецької години у місцевій школі. Вже багато років у ній діє історичний музей, де чільне місце відводиться Андронику Лазарчуку.

«Долучалися школярі, вчителі. Можна сказати — все це створене власними силами. Копії документів, де можна дізнатися про його життя і творчість. І звичайно, репродукції картин, адже вони виконані майже як оригінали..», - говорить завідувач історичного музею ЗОШ Уховецька Тетяна Савицька.

В Уховецьку та в сусідніх селах проживає чимало родичів Андроника Лазарчука по лінії його старшого брата — Степана. Праправнучата племінниця художника Мирослава Чирук, яка й сама творить чудові картини-вишивки, серйозно досліджує багатий родовід Лазарчуків.
«Ми почали досліджувати з однією ученицею з 11 класу — також вона з моєї родини. Почали питати людей. Багато нам допомагала Ольга Холченкова-Боброва, вона також паралельно вела свій пошук. Багато людей знають, що вони з роду Лазарчуків і вони нам допомагали: дати називали, фотографії передавали. Це робота всього роду — не моя... Я швидше — упорядник», - розповідає вчителька ЗОШ с.Уховецьк Мирослава Чирук.

Уже багато років земляки художника мріють і про окремий музей Андроника Лазарчука, аби споглядати його картини, які нині зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею, не вряди-годи, а повсякдень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus