USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Частина ковельських школярів – без підручників

27 Вересня 2016 16:12
Днями закінчується перший місяць нового навчального року, а в Ковельських школах й досі учні четвертих, сьомих та восьмих класів не можуть повноцінно вивчати предмети, оскільки не забезпечені підручниками. В міському управлінні освіти про цю проблему добре знають, більше того, навіть визначили відповідального за цю проблему, - інформує ПроКовель.

Методист управління освіти Ігор Щур, який наразі займається цією нагальною справою, розповів, що вищезгадані класи міських шкіл уже частково отримали необхідні підручники, і наводить цифри: чотирикласники забезпечені книгами на 56 відсотків, а семикласники – на 49 відсотків від потреби.

Що стосується восьмих класів, то тут ситуація подібна - трохи більше 50 відсотків від необхідності.

Ігор Романович каже, що проблема могла б і не виникнути, якби не кілька «але». По-перше, держава сама визначила видавництва, які нині займаються друком підручників (для ковельських школярів їх готують аж 20 видавництв зі всієї України, найближче розташоване на Львівщині), по-друге, вперше Міністерство освіти і науки дозволило безпосередньо школам і навіть вчителям визначатися з автором шкільного підручника, по якому хочуть викладати той чи інший предмет.

У результаті, до управління освіти, зі слів Ігоря Щура, надійшли замовлення від двох до п’яти авторів на один шкільний предмет. До речі, всі рекорди тут побила хімія, викладачі якої забажали її читати з підручників п’яти різних авторів. Відповідно і оформляти замовлення освітянам довелося в різних видавництвах.

Підручники для восьмих класів друкувалися лише коштом держави, однак це замовлення й досі повністю не виконали. В управлінні освіти кажуть, що школи отримали 12 із 21 найменування необхідних підручників. А для школярів четвертих та сьомих класів оплата відбувалася за формулою 50 на 50. Тобто, половину суми від замовлення платила держава, а решту – міський бюджет.

Ігор Романович твердить, що місто повністю заплатило за підручники необхідні кошти, однак нічого не може сказати за гроші, які мали б надійти з бюджету держави. Тому й виникла патова ситуація з окремими видавництвами. Вони стверджують, що вже виконали свої зобов’язання і надіслали місту всі примірники шкільних книг, а тут їх переконують, що недоотримали чотири найменування підручників для сьомих і два – для четвертих класів (ці книги мали бути надруковані коштом держави). В управлінні освіти не розуміють, що в такій ситуації робити далі, навіть подумують ту частину підручників друкувати за гроші міста.

Також освітянам доводиться ще й вирішувати питання щодо доставки шкільних підручників у Ковель, бо, зі слів Щура, у договорах з окремими видавництвами не прописані ці послуги.

В управлінні освіти журналістів запевнили, що шкільними підручниками навчальні заклади будуть забезпечені, однак не змогли уточнити, коли ж це станеться. Кажуть, що від них у цьому процесі фактично нічого не залежить. І з острахом уже дивляться на наступний навчальний рік. Тоді учні перших класів навчатимуться за новою шкільної програмою, а отже необхідно буде друкувати нові підручники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
батько Показати IP 27 Вересня 2016 16:46
не тільки ковельські діти, луцькі - без підручників 7 класи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus