USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Частина «Правого сектора» увійде до складу СБУ

20 Серпня 2015 17:45
Штатним підрозділом у складі СБУ стане частина «Правого сектора». Про це в коментарі Громадському заявив командир 5-го окремого батальйону ДУК «Правий сектор» з позивним «Чорний».

З його слів, це дасть можливість добровольцям легалізуватися. А це означає, що вони отримають статус учасника АТО, законну зброю, постійну зарплату і можливість постійного перебування на передовій.

«Це було важке рішення, тому що ми розуміємо, що це ще одна причина для того, щоб нам закиди різні робити, що, мовляв, «Правий сектор» - сбушники, і ми говорили, що вони такі, а ви не вірили, а на Майдані вони були сформовані СБУ чи ФСБ - це на совісті тих людей. Я думаю, що служба для наших хлопців в ЦСО «А» СБУ - це не найгірший, а найкращий варіант з тих, що ми можемо запропонувати. Якщо ви подивитесь на вимоги, які висуваються до кожного бійця, а це - найелітніший підрозділ, який є в Україні, ну якщо вони будуть там служити - то це честь для нас. Той, хто хоче воювати, для того є шанс постійно бути на передовій, тому що 6-ий підрозділ постійно в зоні проведення АТО», - повідомив командир батальйону.

Як розповів «Чорний», серед критеріїв відбору: психологічні якості, поліграф, відсутність судимості, фізична підготовка. Віковий ценз - від 20 до 45 років. Відповідний контракт для рядових - від 3-х до 5-ти років, в офіцерів - від 1-го до 5-ти. Щодо зарплати, зі слів комбата, рядовий отримуватиме 5,5 тисяч гривень плюс рахуватиметься перебування в зоні АТО - множиться на 2. У офіцерів - 7,5 тисяч гривень плюс ті самі умови за перебування в зоні АТО.

«Там ще є градація по вислузі років, але далі ми не вникали, нам би зараз запустити цей процес. Але головне: ті люди, які хочуть служити у державних структурах, мають повну можливість, і ми маємо можливість їм таке запропонувати. Якщо до нас будуть питання, легалізовані ми чи ні, ми можемо показати списки - ось, ці люди служать в легальних підрозділах, до нас не має бути жодних запитань», - підкреслив «Чорний».

На питання журналіста, що робитимуть ті, хто не захоче служити у спецпідрозділі, комбат відповів, що «вони без можливості служити не залишаться».

«Ми завжди маємо можливість брати участь у бойових діях, і ми їх до цього часу ведемо. Все дуже просто: наші підрозділи, як би комусь не хотілося, розвідка і все інше, завжди перебувають в зоні АТО», - додав «Чорний».

Водночас, підкреслив комбат, ніхто не закриває двері перед тими бійцями, які хочуть воювати у складі ЗСУ.

«Хлопці, які пройшли вишкіл у «Правому секторі», якщо вони розуміють, що можуть воювати, розуміють, що таке військо і що вони можуть робити спокійно на контракті, то можуть туди йти. Відповідно, я пишу рапорт про те, що я рекомендую людину на службу в такому-то підрозділі. Вони йдуть з цим документом у відповідну структуру і далі служать. Це - звичайна практика. Є зараз певна кількість людей, які служать в збройних силах. Деякі ходять навіть з нашими шевронами. Тобто, з шевронами своєї бригади і «Правого сектору». Ніхто цього не забороняє. Хочу сказати, що «Правий сектор» - це не секта, яка вирішила, що от, всі будуть у нас - і все, ніхто нікуди не піде. Півтора року ми спокійно відправляли людей в ті підрозділи, в яких вони хотіли служити. В той же самий СБУ теж. Ніхто про це, правда, не знає, що позаштатниками там служать більше 40 чоловік. Які пройшли вишкіл в «ПС», потім відповідні тести у СБУ - і їх взяли».

Як повідомив командир 5-го окремого батальйону ДУК «Правий сектор», формування штатного підрозділу в СБУ не відбуватиметься швидко. Тому що стандартний відбір кожного бійця триває 6 місяців. Щоправда, зі слів «Чорного», в СБУ погодились скоротити цей термін до 2-х місяців.

«Чорний» також підкреслив, що єдина структура, з якою у «Правому секторі» не ведуть переговорів щодо легалізації, то це МВС. Бо вимога, яку у корпусі висунули до відомства - відповідь по винним і причетним до подій на Майдані, досі не виконана.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus