USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Десять обіцянок Сергія Мартиняка*

19 Вересня 2014 18:00
Кілька років тому Сергій Мартиняк не був публічною людиною, його не знаходили пошуковики інтернету, не знали люди, які не працюють у сфері аграрного бізнесу. Нині ім’я діючого депутата Верховної Ради України - на слуху.

Відтоді, як у протоколах ЦВК навпроти прізвища Мартиняк було зазначено результат 29,36% голосів виборців, а мешканці Горохівського виборчого округу делегували народному обранцю повноваження представляти їх інтереси в українському парламенті, життя на окрузі завирувало.

Благодійний фонд «Європейський вектор», який розпочав реалізовувати соціальні проекти ще у 2010 році, коли успішний бізнесмен-аграрій Сергій Мартиняк був депутатом Волинської обласної ради, досі активно діє, залучаючи до роботи все більше ініціативних сільських громад.

У 2013 році Агропромислова група «Пан Курчак», яку заснував Сергій Мартиняк, святкувала 20-річний ювілей. За ці роки підприємство розрослося і стало одним із лідерів на сільськогосподарському ринку Волині та України. Разом з тим підтриємства, які входять до агропромгрупи, часто стають рятівним колом на селі, працевлаштовуючи хоч якусь частину місцевих жителів. І хоча у 2012 році тоді ще кандидат у народні депутати Сергій Мартиняк відійшов від бізнесових справ, АПГ під керівництвом Сергія Горлача й досі не зменшила обертів.

1. Ефективне управління у територіальній громаді

Молодому парламентарю Мартиняку за два роки у депутатському корпусі Верховної Ради та в окрузі вдалося зробити більше, ніж окремим народним обранцям за кілька п’ятирічок у кріслі нардепа. Мешканці 5 районів – Луцького, Рожищенського, Турійського, Локачинського та Горохівського довго звикали до візитів Сергія Мартиняка в округ, бо були переконані, що проблемами громади народні обранці цікавляться, як правило, лише напередодні або під час виборів.

Тож міф про таких депутатів Сергія Мартиняк успішно розвіяв, адже спілкувався і спілкується з мешканцями навіть малочисельних сіл, де ноги жодного народного депутата ніколи не було.

Віра в результат, активна життєва позиція громади та бажання покращити умови проживання на селі – найважливіший показник, якого очікує народний обранець, зустрічаючись із виборцями. Навіть проаналізувавши кількість проектів, які профінансував благодійний фонд «Європейський вектор» за останні роки, можна чітко сказати, яка з громад найактивніша, бо зазвичай саме там за депутатства Мартиняка зроблено найбільше.

Народний обранець не оминає увагою жодного звернення чи прохання, утім жодного разу не дозволив собі кинути слова на вітер. Про кожну обіцянку та масштабний проект пам’ятає та контролює особисто. Всі розпочаті проекти обов’язково будуть завершені.

2. Збудувати церкву

На прохання мешканців села Галичани Горохівського району, за півтора року в селі з’явилася нова дерев’яна церква, розрахована на сотню прихожан. Сергій Мартиняк, завершивши будівництво, розповів, що завжди мріяв побудувати храм. А коли дізнався, що в Галичанах церква горіла двічі, вирішив звести її на новому місці. Храм побудували з дерев’яного брусу без жодного цвяха. Його минулої осені освятив сам Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.

Разом із тим, фінансову допомогу на реставрацію та будівництво постійно отримують храми, релігійні громади яких звернулися з таким проханням до «Європейського вектору». Щомісяця на ці потреби виділяється кілька десятків тисяч гривень.

3. Сучасне медичне обслуговування

Обіцянку про забезпечення автомобілями швидкої допомоги усіх районів округу, задекларовану у передвиборчій програмі народного депутата,

Сергій Васильович виконав за неповних два роки. Тепер сучасні реанімобілі - на сторожі здоров’я пацієнтів Луцького, Горохівського, Турійського та Рожищенського районів. Останній п’ятий автомобіль швидкої допомоги проходить процедуру розмитнення і найближчим часом поїде обслуговувати мешканців Локачинського району. Реанімобілі довели свою ефективність, коли під час революційних подій у лютому транспортували важкопоранених майданівців до волинських мед закладів. Адже у цих автомобілях є необхідне обладнання на складні випадки.

Тим часом ще одна обіцянка осучаснити медичне обслуговування в районних лікарнях активно втілюється в життя. Завдяки народному обранцю, відремонтовано неврологічне відділення в Локачинській, приймальне та хірургічне відділення в Турійській, хірургічне відділення в Луцькій районних лікарнях, завершують ремонт в акушерсько-гінекологічному відділенні Рожищенської районної лікарні.

4. Допомагати сім’ям військовослужбовців

Сергій Мартиняк з колегами-депутатами, одні з перших взялися підтримувати військовслужбовців 51-ої механізованої бригади. Однак на цьому народний обранець не зупинився – зустрічався з матерями військовслужбовців у Турійську, організував та профінансував дві поїздки рідних волинських солдатів на полігон Широкий Лан, де 51-ша бригада очікувала передислокації, декілька разів особисто їздив на схід, де передавав військовослужбовцям в зоні АТО бронежилети, нічні приціли та інше військове устаткування.

Горохівський виборчий округ – найбільший в Україні за кількістю населених пунктів, тому і мобілізованих у першу хвилю виявилось майже 800 чоловіків. Аби хоч якось допомогти сім’ям військовослужбовців у матеріальній скруті, доки чоловіки воюють, Сергій Мартиняк вирішив надати їм допомогу. Майже 600 тисяч гривень за 10 днів розвезли по сільських радах округу помічники народного депутата та вручили їх матерям і дружинам солдатів.

5. Працювати над законами

За два роки парламентської роботи народний депутат Сергій Мартиняк у співавторстві з іншими парламентарями розробив понад 40 законопроектів. Підтримано Верховною Радою та підписано Президентом України 2 закони, ще декілька чекають візи глави держави. Найактуальніші законопроекти, подані депутатами до парламенту: «Про невідкладні заходи з подолання кризи в Україні», «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відкритості інформації про доходи високопосадовців», «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» (щодо відшкодування коштів на лікування учасників АТО за кордоном), «Про внесення змін до статті 170 Податкового кодексу України (щодо оподаткування благодійної допомоги постраждалим внаслідок участі в АТО) ».



6. Оздоровлювати дітей із найвразливіших категорій за власний рахунок

Завдяки ініціативі народного обранця, два роки поспіль у кращих літніх таборах Волині оздоровили майже сто дітей із складними долями із Луцького та Горохівського району. Сергій Мартиняк виконав свою обіцянку щороку оздоровлювати дітей із виборчого округу. Тож на черзі ще дітлахи з Рожищенського, Турійського та Локачинського районів.

7. Шкільні автобуси

П’ять шкільних автобусів, переданих благодійним фондом Сергій Мартиняка «Європейський вектор», курсують сільськими шляхами Горохівського, Турійського та Луцького районів. Учні села Шепель Луцького району, Скобелка Горохівського району, Гайки, Туропин та Перевали Турійського району тішаться можливістю щодня діставатися до школи в комфортних умовах. Народний обранець переконаний, що для дітей дуже важливо їздити на уроки та повертатися додому в не гірших умовах, ніж у навчальних закладах інших країн, де система шкільного автобуса працює давно і ефективно.

8. Покращення умов у сільських школах та дитсадках

За підтримки німецьких партнерів «Європейського вектору» - Конвойної групи «Вальдек Франкенберг», щороку на Волинь прибувають тонни гуманітарних вантажів, у яких переважно медичні меблі та обладнання, шкільні парти, дошки, стільці. Таким чином оновлюється матеріально-технічна база сільських шкіл, у яких подекуди діти навчаються за тими ж партами, за якими сиділи ще їх бабусі та дідусі.

Завдяки грантовій діяльності фонду, в багатьох школах та дитсадках встановили енергозберігаючі вікна і двері, провели ремонти та облаштували ігрові майданчики, відкрили нові групи у донедавна занедбаних дошкільних навчальних закладах.

Крім того, розпочато будівництво спортзалу в Мар’янівській школі Горохівського району та в навчальному закладі села Павловичі Локачинського району, завершується ремонт санвузлів у Буянівській школі Луцького району, ліквідовано провалля та відремонтовано частину дитячого садка «Сонечко», що у селі Маньків Локачинського району.

9. Збереження екології сіл та містечок шляхом налагодження вивезення та утилізації побутових відходів

Для виконання цієї обіцянки народний депутат започаткував проект «Чисте село», який має на меті очищення сільських територій від твердих побутових відходів. Проект викликав чимало дискусій, а часом і образ. Адже стартував він напередодні минулих парламентських виборів та мав наочно продемонструвати у селах дію самоорганізованої системи вивезення сміття. Утім, за звичкою, виборці вирішили, що це не взірець для наслідування, а безкоштовний дороговартісний подарунок. Тому коли громада відмовилась продовжувати проект самостійно, євроконтейнери передали у села, де програма запрацювала. Задля того, щоб задовольнити потребу в смітниках, благодійний фонд «Європейський вектор» придбав більше сотні євроконтейнерів, які обслуговують сучасні сміттєвози, та надав їх у безкоштовну оренду сільським громадам округу, які зголосилися оплачувати вивезення сміття спецтранспортом на сміттєзвалища самостійно. До слова, один такий контейнер коштує більше 4000 гривень.

«Чисте село» кілька років ефективно діє та розростається за межі селища Торчин Луцького району. Перші здобутки та результати є й у Турійську районі, де місцеві мешканці зрозуміли переваги та роблять своє містечко чистішим. Однак в окремих районах програма не прижилась, оскільки не всі громади готові самостійно налагодити систему вивезення побутових відходів та справно сплачувати кошти за ці послуги.

Разом із тим у Верховній Раді України був зареєстрований Проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення навколишнього природного середовища», співавтором якого є Сергій Мартиняк.

10. Підтримка вразливих категорій громадян

Впродовж трьох років благодійний фонд Сергія Мартиняка надає допомогу м’ясною та ковбасною продукцією, яку щомісяця закуповує для територіальних центрів та будинків милосердя округу.

Продуктові набори до Великодня щороку отримують одинокі малозабезпечені мешканці Луцького, Рожищенського, Турійського, Локачинського та Горохівського районів.

Тисячі гривень щомісяця йдуть на цільову фінансову допомогу людям, які потребують лікування або термінової операції.

Зауважу, усе це зреалізоване за два роки одним відповідальним народним депутатом. Скажете, мало? А чи зробив хтось більше у 372 населених пунктах округу не за 2 роки, а за 5? Якщо так – дайте знати, хочу потиснути йому руку.

Микола Штельмах

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus