USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Децентралізація: Луцьк може стати «глухою провінцією» часів Російської імперії

3 Липня 2015 14:28
Науковці б’ють на сполох, що влада Луцька не хоче розширювати межі міста, цим же унеможливлюючи розвиток населеного пункту в майбутньому. Якщо нічого не зміниться, то Луцьк може стати «глухою провінцією» й втратить статус центру, коли відбудеться об’єднання областей.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Процес децентралізації на Волині: здобутки та прорахунки», який відбувся сьогодні, 3-го липня, у Палаці культури міста Луцька.

Науковці вважають, що коли в процесі децентралізації Луцьк не об’єднається із навколишніми селами, то з часом стане глухою провінцією, подібно тій, яка була в часи Російській імперії.

З цього приводу аргументи наводить ­доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський.
«Ми хочемо в Євросоюз, але як ми можемо говорити за конкуренцію з Любліном у Польщі, якщо ми вже з містом Рівне не особливо конкуренти. Зараз відбувається децентралізація. Усе, цим радянський час закінчується й починається жорстка конкуренція за залучення інвестора. Втім, сьогоднішні процеси показують, що на Волині є величезні проблеми з містами обласного центру.

Як ми бачимо з Перспективного плану, приєднатися до Луцька не виявила бажання жодна сільрада. Аргументи наводять такі: «ми самодостатні». А ще, люди бояться міської експансії, що їхні інтереси будуть зневажати, відтак, село втрачатиме. Втім ми розуміємо й те, що, подекуди, у цьому не зацікавлені й самі сільські голови, які втратять на місцях владу», - розповідає науковець.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, для чого сільрадам на Волині об’єднуватися у громади.

Валентин Малиновський говорить, що його дивує незрозуміла політика Луцької міської ради, яка не хоче об’єднання із навколишніми селами.

«Я послухав в одному інтерв’ю пана мера Миколу Романюка. Він казав, що коли ми приєднаємо якусь сільраду, то з’являється повно проблем: там треба буде провести дорогу, а лучани будуть дорікати йому за нераціональне використання грошей.

Насправді ж, уся проблема в тому, що місто втрачає перспективи розвитку. Місто залишиться глибокою провінцією і буде не в змозі конкурувати з іншими подібними громадами. Інвестиції не підуть в Луцьк, бо їм немає куди іти. Інвестор хоче бачити території, а в місті їх немає. Межі не будуть розвиватися. Тому дивує, чому така позиція у міської влади?!», - додає науковець.
Зі слів Валентина Малиновського, передумови для розширення меж Луцька були ще в 2009-му році, коли депутати затвердили Генеральний план розвитку міста, який включав навколишні сільради. Науковець вважає, що через таку позицію владців, обласний центр Волині програє у конкурентоспроможності Рівному й коли відбуватиметься укрупнення областей, то пріоритет дадуть не древньому Лучеську.

«Кардинально інший приклад в процесі децентралізації показує Рівне. Там є 250 тисяч населення, аеропорт, серйозна автомагістраль від Києва до Європи, мають потужне залізничне сполучення. Це наш найбільший конкурент. Якщо ж подивитися на європейські супермаркети, то вони відкриваються в Рівному, а не в нас. Раніше піднімали питання, де буде центр нового регіону: в Луцьку чи Рівному. Про це знову будуть говорити через 10-15 років, то ми просто програємо у конкуренції за центр регіону. Якщо ж до Луцька долучаться навколишні села, то ми матимемо нові території і збільшення кількості населенні із 217 тисяч до 250 тисяч», - наголошує Малиновський.
Депутат Луцької міської ради Олександр Плісецький пояснює такий негативний стан справ тим, що в Луцьку досі «совкова» влада, яка приймає рішення одноосібно у себе в кабінетах, без врахування думки лучан.

«Села не хочуть об’єднуватися з містом, бо люди думають, що місто прийде й у них все забере. Аби люди так не думали, міський голова повинен прийти в навколишні громади зі своїми ініціативами. Він може зустріти там супротив сільських голів, втім, якщо вони не захочуть іти до об’єднання, то їх до цього підштовхнуть самі ж люди. Але, для цього їм потрібно пояснити про можливі перспективи і проблеми, які чекають на волинян. У нас досі - «совкова» влада, яка приймає рішення в кабінетах і не дає можливості громадам активно долучатися до розвитку регіонів. Як наслідок, люди приходять на сесії Луцької міськради, бо їх не чують», - вважає депутат.
Досліники прогнозують те, що відсутність бажання об’єднуватися місту і навколишнім селам створить величезні проблеми самим селянам.

«Навколишні сільради так переплетені з містом, що не одразу зрозумієш, де місто, а де село. Окрім того, більшість людей працюють в Луцьку, місто забезпечує навколишні села транспортним сполученням, медичним забезпеченням. Тому при розмежуванні виникнуть чималі проблеми в сільрадах. Їм скажуть, що садочки і школи в Луцьку для селян - закриті. ТАкож відкрите питання щодо пожежної безпеки тощо. З цього приводу відбувається недооцінка ситуації», - розповідає Валентин Малиновський.

Та додає, що подібна ситуація й з іншими містами Волині, для прикладу у Ковелі.

Валентин Малиновський висловлює сподівання, що пункти Перспективного плану щодо міст обласного значення та довколишніх сіл не затвердять в Кабміні й тоді двом сторонам доведеться сідати за стіл переговорів.

Раніше ІА Волинські Новини повідомляло, що потрібно знати громадам, аби об’єднатися, і де має бути центр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Ківерці Показати IP 3 Липня 2015 14:30
До Луцька можна приєднати і Ківерці.
упс до Ківерці Показати IP 3 Липня 2015 21:04
а яка з цього вигода ківерцям?
Луцьк Показати IP 3 Липня 2015 14:39
Пріоритет Рівному)))))) Не смішіть)))
упс до Луцьк Показати IP 3 Липня 2015 21:08
а чому тоді в рівному ціни нижчі?і чим тоді луцьк кращий?
Опецькуватий до упс Показати IP 4 Липня 2015 06:45
Брехня! Ціни в Рівному вищі за Луцьк. Завжди.
ківерчанин Показати IP 3 Липня 2015 14:41
ще у 70 роках була мова про тролейбусну лінію через прилуцьке по старій дорозі коли починалось буд-во крз
ас Показати IP 3 Липня 2015 14:55
нехай лутчан забезпечать роботою i порядок наведуть i дороги вiдремонтують, заводи i фабрики де? в польщi?
ну от про це і кажут до ас Показати IP 3 Липня 2015 15:11
Немає землі, де ті заводи будувати , треба села приєднувати!!! А мер не хоче різного гаміру перед виборами, йому і так добре собі тихесенько місто розкрадати, починаючи з Буратіно його сина.
соСНУ Показати IP 3 Липня 2015 15:07
Цікаво, як можна встигати бути керівником обласної держслужби і отримати доктора політичних наук, професора кафедри політології та державного управління. От як вплинула наука в УАДУ:))) на Ежена Потьє.(Кажуть в Африці їдять альбіносів) Хоча чому дивуватися в бідолашній Україні є і не такі хвеномини: то можу бути головою нбу, то спікером (і Кожу знімати), то премєр - міністром... як говориться:такі мудрі-аж страшно. А щодо впровадження територіальних реформ, то це така ж нісенітниця, як і вчорашній прийнятий закон про валютні кредити. Всіх відволікають від злободенних проблем:війни, інфляції, підняття цін, злочинних прорахунків влади на усіх напрямках. Щодо висловлювань новоявленого мудрогеля з політології і політичних наук, то це пусті балачки. Назвіть хоча б одне місто поблизу кордону, яке було неуспішним! P.S. Колись купити вчене звання у благословенному 99 році вартувало 2 тис.зелених, правда і однокімнатна коштувала стільки ж.
Лучанин Показати IP 3 Липня 2015 15:29
Це давно пора робити! Потрібно лише щоб мер махнув шапкою і проявив ініціативу!
Макс Показати IP 3 Липня 2015 15:34
Рівне Мегаполіс))))))))))) бо там проживає 250 тис))))) а у Луцьку 217 і це крах,смішно таке читати)
СВС Показати IP 3 Липня 2015 16:17
Ровно и только Ровно.А в Луцке и дальше пусть сосут пальцы и кое что другое.Ах да и построят коровник,на больше не способны.
ВВС до СВС Показати IP 3 Липня 2015 17:24
Нєт! Только Нью-Васюкі!
кевби джон Показати IP 3 Липня 2015 16:25
не смішіть мої тапки, всі будуть вирощувати буряки, не більш того.
марта Показати IP 3 Липня 2015 17:44
давно цей доктор став таким розумним7
Лемко Показати IP 3 Липня 2015 18:50
А вся біда в тому, що в Луцьку живуть переважно полішуки, які далі свого болота не бачать, а в Рівному - волиняни, які дбають про розвиток краю. Романюк - мер полішуків, для них це найкращий мер всіх часів і народів. А Сивий правду каже, років через 15 згадаєте його слова, але пізно буде.
СВС до Лемко Показати IP 3 Липня 2015 21:33
Что правда ,то правда.Прямо в яблочко.При таком мере не в далеком будущем так это и будет.А вместо троллейбусов будут ходить волы и коровы.
Роман Показати IP 3 Липня 2015 21:19
Мені 19, поїздив трохи містами України. Сказати що Луцьк не розвивається важко, за останні 2 рокі місто здобуло багато нових памяток і місць відпочинку в порівнянні з іншими містами, доречі дороги в нас одні з найкращих....
ас до Роман Показати IP 3 Липня 2015 21:49
а ти в Баварию чи Голандiю поiдь i порiвняй розвиток i рiвень хочаб в польщу що в нас розвиваеться? наука? промисловiсть? сiльськегосподарство? буде тобi 50 тодi i поймеш коли старiсть не за горами а бiднicть на порозi а в державi бардак
123 Показати IP 4 Липня 2015 04:55
Волиньньюз як завжди дивує розумними аргументами....
Патріот Показати IP 4 Липня 2015 09:42
В Рівному завжди були ціни дешевші. Навіть на деякі речв дуже! Оренда приміщень дешевша, кафешкі дешевші. А рейтинг вв економічному розвитку міст посідає 12 місце. Луцьк - 15! Аналізуйте, панове!
Сергій до Патріот Показати IP 4 Липня 2015 18:23
Не смішіть ,Рівне це село по духу і по суті ,ВОЛИНЬ з центром у Луцьку була і буде . Тільки коли відсутній смак краси у людини вона не може цього бачити.Луцьк приємний по енергетиці і красиве місто ,Рівне має одну вулицю ,інше то село.Медицина на Волині у Луцьку значно краща ,відчув на собі.Рівне тільки торгашами вуличними славне ,а супер магазини ,це в Луцьку ,,,І зупиніть цю дурню ВОЛИНЬ і ЛУЦЬК !!!!!!Назавжди,
Волинянин Показати IP 4 Липня 2015 09:51
ОЦІНЮВАТИ МЕРА ТА ГУБЕРНАТОРА ПОТРІБНО В ПОРІВНЯННІ З ЇХ КОЛЕГАМИ В РІВНОМУ. НА ЖАЛЬ РІВНЕ ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ В МІСТО А ЛУЦЬК В СЕЛО... В НАС НЕМА ЖОДНОГО ПІДЗЕМНОГО ПЕРЕХОДУ А В РІВНОМУ ВІСІМ...
Анонім до Волинянин Показати IP 5 Липня 2015 01:51
Не спеши с выводами. Почитай лучше вот http://zebra.city4people.ru/. Блоггер Варламов всерьез занимается планированием развития городов. Не смотри, что он кацап, дело не в национальности. Подземные переходы не есть добро и признак статусности города
Mik (галицька миша) Показати IP 4 Липня 2015 13:46
Волинськi мишi сперечаються, що краще, чи Рiвне, чи Луцьк. А галицькi мишi взагалi заперечують проти планiв об'єднання областей.
Сусідка Показати IP 5 Липня 2015 21:15
А де там науковці? і-?
Воля Показати IP 8 Липня 2015 10:31
Господи, знайшли з чим зрівнювати. З Рівним! Ось, недалеко є чудове місто Львів, яке обігнало по розвитку Луцьк і Рівне разом взяті і помножені. Треба прагнути його догнати, а не Рівне. Ви всі дискутуєте, а хоч частина з вас була НОРМАЛЬНО у Рівному? Це ж просто велике село. Єдине, де нормально - це вулиця в центрі. Інше - це совкові будинки рожевого кольору, обкладені плиткою. Розширення? До цього треба підійти грамотно, а не просто дев'ятиповерхівок у полі натикати. Ви звертали увагу на планування вищезгаданого Рівного? Як на мене, у ньому провели розширення для галочки, і користі від цього небагато. Тому що візуально - це жахливо, та і жити, я впевнена, там не зручно. Йдеш по вулиці, а там: дев'ятиповерхівка, хата, розвалина, дев'ятиповерхіка, сарай, ще кілька хатинок, знову дев'ятиповерхівка. Бачила й таке, що стоїть новобудова, а у дворі, замість звиклих дитячого майданчику та лавочок, стоять старі хати з сараями і коровами. І ви вважаєте, що це є нормою? Велика територія у даному випадку - це просто безглузда формальність. Кажете: "зрівняйте з Європою, які у них там території міст, а яка у Луцька". Хвилиночку, люди, у Європі міста з хорошим плануванням. Є великі, є маленькі, але там місто - це МІСТО. Тому, як на мене, це треба добре спланувати, а тільки тоді робити, бо розширемо територію для галочки, і будуть через цю ВЕЛИЧЕЕЕЗНУ територію коров на пасовище водити.
микита Показати IP 24 Липня 2016 11:27
БАГАТО років у ФРГ столицею був маленький БОНН , а не Кельн чи Мюнхен .АЖ поки не відбулось обєднання з НДР і повернулися до БЕРЛІНА . Так І в нас буде. ДОВЕДЕМО до ладу Луцьк , то села самі стануть прилипати і проситися --прийміть !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus