USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Хресна хода МП: що це було і хто отримав дивіденди

29 Липня 2016 18:46
Хресна хода Української православної церкви Московського патріархату завершилася нещодавно в Києві. Похід під егідою священиків став особливо резонансною подієюі плацдармом для політичних суперечок.

Нагадаємо, 22 червня 2016 року Верховна Рада ухвалила історичний заклик до Вселенського патріарха надати українській православній церкві автокефалію, що фактично було кроком для майбутнього визнання канонічності УПЦ Київського патріархату.Це рішення Ради викликало обурення у лавах УПЦ Московського патріархату, після чого вони організували масштабну всеукраїнську акцію –так званий "Хресний хід – за мир, любов та молитву за Україну".



Правоохоронці попереджали про можливі провокації, у зв'язку з чим до охорони порядку було залучено 4,5 тисячі правоохоронців, півтори тисячі нацгвардійців і півтисячі оперативних працівників СБУ. На щастя, хресна хода та молебен минулась загалом без ексцесів. Декілька спроб провокацій було припинено завчасно, про що повідомили представники Нацгвардії, - пише Українська правда.Київ. Зокрема нацгвардійці затримали чотирьох осіб з добровольчого батальйону "Січ".

Як пишуть Факти, спочатку під час Хресної ходи в центрі Києва були затримані 2 людини. Вони не пройшли через металошукачі. Поліція відвезла затриманих з місця події. Пізніше, поліція затримала ще кількох людей з гострими предметами. Двоє учасників Хресної ходи були госпіталізовані через погіршення самопочуття через спеку. Від підвищеного артеріального тиску постраждали люди похилого та середнього віку. Подробиці відомі лише про літню жінку, якій стало погано на підйомі на шляху до Лаври у кінці колони.

Також глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання силовиками 5 провокаторів з плакатами «Донбасс – это русский мир».

ЩО ЦЕ БУЛО? ДУМКИ ПОЛІТОЛОГІВ

«Хресна хода» Української православної церкви Московського патріархату – це ніщо інше, як елемент «гібридної війни» зі сторони РФ.

Про це в ефірі "5 каналу" під час телемарафону "Україна понад усе" заявив політолог центру "Ейдос" Віктор Таран.

"Це був гібридний компонент. І тут багато учасників, організаторів цієї ходи. І я переконаний, що там є і московський слід, і донецький, і Новинський. І вони всі були зацікавлені в двох речах: перше, зібрати достатньо чисельну масу людей, якою, дійсно, полякати владу. Але їм цього не вдалося, тому що чисельність була не та, якою можна було залякати", – сказав він.

Таран додав: "І друге, чого на щастя теж не відбулося, – це зробити провокації, можливо, навіть з кривавими частинами, щоб показати, що в Києві чинна влада, хунта ображає представників "руского міра".

Між українськими політичними силами та деякими представниками церкви існує зв’язок, який використовується з метою впливу на вірян.

На думку політолога та політтехнолога Катерини Одарченко, Хресна хода стала певною мірою демонстрацією сили опозиції в українському політикумі.

«Я можу чітко стверджувати, що цей хід був неформально, але демонстрацією сили в тому числі зараз опозиційних сил, у яких найбільш таким яскравим флагманом є нині «Опозиційний блок». І депутати цієї партії в тому числі яскраво спекулювали на ситуації з Хресним ходом», - сказала експерт в ефірі радіостанції Голос Столиці.

Вона додала, що в Україні існує певний зв’язок між політичними силами та окремими представниками церкви, який використовується з метою впливу на вірян.

«Це все рахується, і це все дійсно цинічні речі, про які неприємно говорити. Мені дуже не хочеться ображати почуття вірян, але тим паче, треба розділяти світські відносини, в тому числі вибори, політичні ідеології, і відносини духовні, там де це інтимна річ кожної людини, яка не має обговорюватися в широкому загалі», - зазначила Одарченко.

Раніше політичний експерт Петро Охотін в ефірі цього ж ЗМІ відзначив, що під час проведення Хресної ходи та релігійних заходів у Києві 27 липня правоохоронні органи показали, що вони можуть забезпечувати право громадян на мирні зібрання.

«У цьому випадку великими позитивом є те, що агресія, яка нагніталася різними таборами, була фактично зведена до нуля роботою поліцейських. Тобто вони з одного боку попередили про можливі провокації, знайшовши певні муляжі», - сказав експерт.

ОРЕЛ І РЕШКА

Заслужений журналіст України, мистецтвознавець Броніслав Куманський на сайті Рідний край зазначив, що Московський патріархат вирішив зіграти в «в орла і решку», організувавши хрестовий похід на Київ із двох підпорядкованих йому християнських монастирів – зі сходу і заходу, мовляв, з усієї України.

"Можемо констатувати, що закінчився він як звичайна хода, хоч і досить чисельна, але така, що нікого не переконала в бажанні українців зібратися під омофором патріарха Кирила і «хресно» вирушити у світле минуле російської імперії. Ідеологи «Русского мира» в черговий раз прорахувалися. Уже на самому початку бадьорим молодикам довелося прибрали зі своїх грудей георгіївські стрічки та значки з портретом українофоба і антисеміта Миколи Другого, а під кінець вони і взагалі кудись зникли. Головну масу мирян на Володимирській гірці склали чоловіки і жінки середнього та старшого віку. Ніскільки не сумніваюсь, що більшість із них щиро молилася за мир в Україні, а от чи розуміли вони, з чиєї вини розпочалася війна на сході, хто її підготував, розв’язав і для чого, - не певен. Бо деякі з прочан, коли у розмовах з журналістами заходилося про війну, заперечували: "А при чем тут Москва?", - зазначає мистецтвознавець.

ХТО ОТРИМАВ ДИВІДЕНДИ

Політолог Микола Спірідонов в ефірі Голосу Столиці пояснив, що ажіотаж навколо Хресної ходи був спричинений бажанням відвернути увагу населення від соціально-економічних проблем, і деякі політики, такі як Нестор Шуфрич і згаданий раніше Віктором Тараном Вадим Новинський, можуть отримати політичні дивіденди.



«В організації хресної ходи фігурували такі політики, як Вадим Новинський, Нестор Шуфрич. І якщо хресна хода була досить масштабною, напевно, вони отримали від цього якісь політичні дивіденди.

Окрім двох вищезгаданих осіб, серед учасників ходи був помічений співголова фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді України Юрій Бойко.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини писало, що так звана хресна хода показала, кого суспільство наплодило за двадцять п’ять років незалежності в тому числі через бездіяльність та байдужість сірих мас.

Зокрема, йшлося про високопосадовця зі спецслужб Юрія Тандіта, одного зі спонсорів та ідейних керівників маршу на Київ Олександра Вілкула-молодшого та ідеолога маршу псевдожурналіста В’ячеслава Піховшека.

ФІЛАРЕТ: РОСІЇ НЕ ВДАЛОСЯ ДОСЯГТИ УСПІХУ

Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет, відповідаючи на запитання ТСН, зазначив, що хресний хід УПЦ МП напередодні показав сильні сторони нашої країни і не дав розгулятись провокаторам. "Вітаємо ми цей хресний хід? Вітаємо. А що ми не вітаємо? Не вітаємо використання Росією цього церковного заходу у політичних намірах. Але успіху вони не досягли. Які в них були наміри? Наміри були зробити провокацію хресного ходу та показати – дивіться люди, що робиться в Україні! Україна не може навести в себе порядку. Тому треба її підпорядкувати. Але держава показала, що може підтримувати порядок і мирно пройшла ця хресна хода", - зазначив Філарет.



Соцмережі обговорюють скандальний захід

Користувачі соціальних мереж з'ясовують, чи причетна «московська агентура» до заходу, обурюються запровадженими обмеженнями, а також обговорюють суперечливий зовнішній вигляд учасників ходи.

«Слово і Діло» зібрало цікаві коментарі із соцмереж:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
василь Показати IP 29 Липня 2016 19:12
що ж, те саме сміття, релігійне і політичне, знову в одному возі. але народ вже вчений і мудрий: у віз сучих колабраціоністів не впрягся. а стане ще мудрішим - вимете шуфричів-онуфріїв та іже з ними поганою мітлю до своїх північних хазяїв - і матиме спокій Україна
Правий Показати IP 29 Липня 2016 19:14
На їх переконання ми усі повинні молитись за ...Путіна http://www.pravoslavie.ru/91384.html
Василин Показати IP 29 Липня 2016 19:21
Розглядати ту "хресну ходу" тільки з точки зору , що це є путінська акція , думаю є неправильно ! Це , на мою думку , є багатоходова комбінація як путінської п'ятої колони , так і української влади, а саме голови держави Порошенка . Наближається момент імплементації зрадницьких, антиукраїнських, антидержавних угод, які ЗРАДНИК Кучма за вимогою ЗРАДНИКА Порошенка підписав у Мінську ! Захід неоднозначно дав зрозуміти , - немає виконання угод Україною , немає санкцій проти Росії ! Тобто Україна ПОВИННА НАДАТИ ОСОБЛИВИЙ СТАТУС САМОПРОГОЛОШЕНИМ ДНР-ЛНР , НАДАТИ ПРАВО ВЕТО ДЕПУТАТАМ ВР ВІД ЛНР-ДНР НА ВСІ ЗАКОНИ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ ЗІ СВІТОМ , ОГОЛОСИТИ ПОВНУ АМНІСТІЮ ВБИВЦЯМ УКРАЇНЦІВ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО , СКІЛЬКИ ЖИТТІВ ВІН ЗАБРАВ ! Тепер ЗРАДНИКУ Порошенку потрібно на щось спиратися , коли його фракція ЗРАДНИКІВ у ВР буде узаконювати МІНСЬКУ ЗРАДУ УКРАЇНИ ! І ота "хресна хода" відіграє свою роль... Мовляв, це не ми, це "народ, християни" цього хочуть... І на Сході , і на Заході... А ми ж "народні депутати", хоч більшість і не христіяни, а іудеї.... але за ТАКІ ГРОШІ і у мечеть підуть...
Іпполіт Показати IP 29 Липня 2016 19:38
Хода - провокативний захід богобоязливих ягнят.
555 Показати IP 29 Липня 2016 20:32
Заказуха! Противно це читати...
Анонім до 555 Показати IP 30 Липня 2016 14:03
але ж прочитав, сам собі суперечиш. Боїшся признатися самому собі що правда написана
555 до Анонім Показати IP 30 Липня 2016 19:27
Не дочитав...Противно.
пп до 555 Показати IP 5 Серпня 2016 14:04
Волиньньюз вперто пробиває дно за дном. Закінчиться це трохи гірше, ніж вони думають.
Анонім Показати IP 29 Липня 2016 21:31
И еще: хваиит дергать за ниточку под названием "Верховна Рада звернулась до Вселенського патріарха" и "майбутнє визнання КП". Уважайте своих соотечественников и бросьте манипулировать нашим сознанием. Все итак все понимают.
margo Показати IP 29 Липня 2016 22:11
не страдайте х---й .пішли одиниці.будуть мільйони.
алла Показати IP 30 Липня 2016 00:02
Скоро вибори!
Україна руїна Показати IP 30 Липня 2016 09:57
Який піп, така й парафія...Який народ, така і обрана влада ! Не думаємо ми про наслідки вчинків наших і всього, що проходить в Україні-руїні..
факт Показати IP 30 Липня 2016 10:06
я ненавижу власть и деньги, когда они в чужих руках...
пр Показати IP 31 Липня 2016 16:59
троньте церковь и киев падет...
пп до пр Показати IP 5 Серпня 2016 14:05
не тронуть. по-перше, страшно. по-друге, навіть серед бандюків є купа віруючих і вони тримають паритет. візгу багато, так, але до серйозного не дійде.
Семен Показати IP 1 Серпня 2016 00:07
Балооооболи в моді, але Хода відбулась За Мир в Моїй країні. І ніякі провокатиро ні правого сектору ні руді зорі не змогли крім своїх фантазій перешкодити цій події. Бог бачить усе.
Любов Показати IP 2 Серпня 2016 16:53
Слава,БОГУ! Хресна хода відбулась! Тільки ті хто не хочуть миру в нашій країні можуть віднестись жл цього негативно, комусь добре коли йде війна...... А хочу, щоб наша країна була єдина, мирна і православна ! Слава, БОГУ за все!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus