USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Кого обере Луцьк до Верховної Ради? ОПИТУВАННЯ

22 Серпня 2014 17:11
Незабаром обиратимуть новий Парламент. Ось-ось в кулуарах і в сесійній залі обіцяють назвати дату нових виборів народних депутатів. Не є новиною, що вони мають бути достроковими. Розпуск нинішнього складу Верховної Ради – одна з виголошених на всю країну обіцянок під час інавгурації президента України Петра Порошенка.

Тож, хто матиме честь захищати інтереси лучан у парламенті? За кого мешканці обласного центру проголосували б, якби вибори по мажоритарному округу №22 (Луцьк) до Верховної Ради відбулися вже цієї неділі? Як з’ясувалося, лучани обирають кандидата, який вже не раз представляв їхню громаду.

Інформаційне агентство Волинські Новини ініціювало опитування серед читачів, кого, на їхню думку, варто делегувати до вищого законодавчого органу країни. Особливо це важливо сьогодні, адже Україна повернулася до парламентсько-президентської форми правління. І, згідно з діючою Конституцією, саме парламент призначає уряд, хоч і з подачі президента.

І те, як йому вдасться налагодити діалог з новим парламентом, визначить шлях, яким Україна йтиме найближчі кілька років.

Кандидатів для інтерактивного опитування було 9: Володимир Бондар, Анатолій Вітів, Ігор Гузь, Борис Клімчук, Петро Кравчук, Святослав Кравчук, Ігор Палиця, Григорій Пустовіт та Юрій Савчук.

Спершу всі прізвища розташовувалися в алфавітному порядку, а згодом, залежно від рейтингу, їх порядок змінювався. Голосування тривало від ранку 19 серпня до 18:00 21 серпня.

Проголосувати міг будь-який читач ІА Волинські Новини, незалежно від того, чи авторизований він користувач сайту, чи ні. Редакція неодноразово наголошувала, що не варто зловживати накручуванням голосів, адже такі дії відслідковуються технічною службою.

Всього в опитуванні взяли участь 2422 читача.


Отож, згідно з результатами 3-відсотковий бар’єр не подолали б троє кандидатів. Поза виборчим човном впевнено опинилися кандидати Петро Кравчук, Юрій Савчук та Володимир Бондар.

Зокрема Петро Кравчук отримав 0,99% голосів. Він, свого часу, вже зміг побувати в парламентському кріслі – був депутатом Верховної Ради 5 та 6 скликань від «Блоку Юлії Тимошенко». До слова, колись його звинувачували у користуванні підробленим дипломом про вищу освіту. Скандал розгорівся 2010 року, а вже за рік його звільнили від кримінальної відповідальності згідно з його клопотанням із посиланням на «Закон про амністію 2011 року». Однак у 2012 році суд визнав дипломи недійсними. Кравчук дійсно не мав вищої освіти.
Варто зауважити, крім участі у виборах за партійними списками, він двічі балотувався до Верховної Ради самостійно. У 2010-му від виборчого округу № 21 (21 (м. Ковель, Ковельський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони), а у 2012-му – від мажоритарного округу №22 (Луцьк). І двічі йому не вистачило голосів.

Другий знизу - Юрій Савчук. На момент виборів-2012 - головний «ударівець» Волині. Нині він уже вийшов з парламентської фракції партії «Удар» і не очолює обласний осередок партії. Хоч саме цій політичній силі завдячує своїм приходом у владу. Щоправда, причина виходу з «Удару» досі незрозуміла: його колеги по партії запевняють, що виключили його за порушення фракційної дисципліни. Нещодавно він запевняв, що ще не вирішив до якої політичної сили приєднається надалі. Але визнав, він – командний гравець, мовляв, «один у полі не воїн». Йому довірили свої голоси 1,24% респондентів.

Екс-голова Волинської ОДА часів Ющенка Володимир Бондар удостоївся уваги 1,45 % опитуваних. Завзятий «помаранчевий» революціонер, на хвилі першого Майдану прийшов у владні коридори. Та Євромайдан-2013 не «вигорів». Безробітний революціонер після Революції Гідності залишився без посади, однак це йому не завадило купити квартиру в елітній новобудові. Не виключено, що він візьметься й за передвиборні обіцянки, адже минулої зими вдалося потренуватися в розмовах з масами з рупором в руках. Ще й довелося побувати в якості підсудного.

Наступна трійка кандидатів - Ігор Гузь, Анатолій Вітів та Григорій Пустовіт. Здолавши умовний 3-відсотковий бар’єр, ці політики не дотягнули до лідерства.

Відомий експресивний і запальний революціонер Ігор Гузь отримав 4,87% голосів. Мрія про крісло у Верховній Раді – не зовсім порожній звук, адже під час минулих виборів до парламенту він був одним з кандидатів від одномандатного виборчого округу №21 (м. Ковель, Ковельський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони). Тоді політик здобув понад 36% голосів, поступившись менш як одним відсотком переможцю Степану Івахіву. Заступник голови обласної ради свого часу також побував на лаві підсудних – його, як і ще кількох лідерів Євромайдану на Волині, намагалися посадити за ґрати. Та він відбувся домашнім арештом та електронним браслетом, а згодом справу закрили. Політику кілька разів погрожували, а він сам не раз брав участь у масових мітингах. Зокрема і в Білорусі, за що удостоївся заборони на в’їзд протягом 5 років. Напередодні виборів-2012 намагався захистити інтереси волинських селян, які за копійки здавали молоко молочним магнатам. Між іншим, якщо комусь прийде в голову свого часу скласти життєпис цього молодого, але вже неоднозначного політика, швидше всього, одним томом це не обмежиться – надто в багато подій в області, де він фігурує. Щоправда, така слава може обернутися й проти нього.

Головний «Свободівець» Волині Анатолій Вітів, згідно з результатами опитування, удостоївся 6,44% голосів. Він уже два роки є народним депутатом України. На хвилі підтримки національної ідеї йому й вдалося потрапити до Верховної Ради. Та ось, крім гучних слів, у «свободівців» на захист інтересів українців нічого не знайшлося. Хіба що, кулаки. Бо світ не раз вражали кадри того, як представники цієї політсили, коли закінчували словесні аргументи, починали розпускати руки. Чи то в парламенті, чи то в різних структурах. Запальні націоналісти у вишиванках, які вміють гарно використовувати парадигму національних ідей у своїх промовах, мають уже не таку шалену підтримку, як раніше.За короткий термін країна стала свідком фактичного фіаско партії, яка крикливо обіцяла очолити Революцію Гідності, а натомість стала не лише її гальмом, а й найбільш вразливим місцем.

Екс-голова ОДА Григорій Пустовіт, який відданий партії біло-сердечних, і очолює обласний осередок ВО «Батьківщина», - на 4 місці. Результат голосування за цю кандидатуру доволі солідний – 10,3%. Нині політик поки що безробітний, адже у квітні, у зв’язку з призначенням на посаду очільника ОДА, його звільнили з посади секретаря Луцької міськради. А вже в липні йому довелося поступитися новому керманичу облдержадміністрації Володимиру Гунчику. Свого часу, керуючи областю, Григорій Пустовіт пишався швидким відновленням вертикалі влади, коли на зміну «регіоналам» прийшли представники опозиційних партій, згідно квотного принципу. Та останній не припав до душі його наступнику. Керівник виборчого штабу кандидата в президенти Юлії Тимошенко поки що не з’являється на політичній арені. Та, не виключено, що під час передвиборної кампанії, він за підтримки своєї політсили, спробує поборотися за місце в парламенті.

Згідно з результатами опитування, визначилася й трійка лідерів передвиборної гонки.


Так, на третьому місці – одіозний Борис Клімчук, чию біографію під час зимових подій не раз обговорювали на майданах та вічах обласного центру. Педагог за освітою, екс-голова Волинської обласної ради (1992-1995), екс-голова Волинської ОДА (1995-2002, 2010-2014), працював Надзвичайним і Повноважним Послом України в Литовській Республіці та Республіці Азербайджан.

Та найсвіжіші спогади волинян про нього – події зими 2013-2014. Те, що він називав екс-президента України втікача Віктора Януковича «своїм Президентом» йому бонусів не додало під час Революції Гідності, як і те, що він був «стержнем» Партії Регіонів Волині. Однак, те, як він вийшов із ситуації, коли штурмували Волинську облдержадміністрацію, в мережах викликало бурхливе обговорення. Мовляв, стати на коліна перед громадою, аби «не допустити кровопролиття» - гідний вчинок, принаймні так вважала більшість коментаторів. Вочевидь, електорату Борис Петрович до кінця не позбувся. Адже 12,8% підтримки, за нього, як ймовірного кандидата, говорить про те, що Борис Клімчук ще може з’явитися на політичному обрії.

Другий результат – у нинішнього першого заступника міського голови Святослава Кравчука. Йому довірили свої голоси 13,75% лучан. Чиновник має майже 20 років управлінського стажу. В скандалах та гучних розбірках – не помічений. Про життя міста знає достатньо, бо на посаді був заступником двох міських голів, одного – двічі. Тому не виключено, що саме це спонукало лучан проголосувати за його кандидатуру в опитуванні. Та чи наважиться Святослав Євгенович змінити Луцьк на столицю – поки невідомо. Однак, підтримку з-поміж електорату таки матиме, й, не виключено, що досить вагому.

Найбільшу кількість голосів лучани вирішили віддати нинішньому депутату Верховної Ради від міста Луцька, народному депутату України 6 та 7 скликань Ігорю Палиці. Підтримка читачів доволі солідна – за нього проголосували майже половина респондентів – 48,1%. Нагадаємо, сьогодні Ігор Петрович – голова Одеської облдержадміністрації, і займається нині більше управлінською, аніж законотворчою діяльністю. Однак, його благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» не перестає активно допомагати лучанам. Тож, можливо, що саме такі результати опитування – оцінка роботи всієї команди, зокрема тих людей, які представляють організацію.

***

Парламентські вибори незабаром. Скоро стане відомо про справжніх, а не віртуальних кандидатів до Верховної Ради. А пізніше й про реальні результати. Залишається сподіватися, що Луцьк обере достойну людину, яка подбає про розвиток центрального міста мальовничої Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Громада Показати IP 22 Серпня 2014 17:15
Само собою, "ВН" належить Палиці
лучанка до Громада Показати IP 22 Серпня 2014 17:35
До чого тут це? Палиця робить РЕАЛЬНІ речі для людей - не такий скупий, як інші багатії.
Лучанин до лучанка Показати IP 22 Серпня 2014 18:20
Для кого? Я не бачу жодної корисної дії для Громади м. Луцьк від цього дЕПУТАТА... Де звіт (що обіцяв, а що зробив)?
Грім до лучанка Показати IP 22 Серпня 2014 22:56
Безкоштовний сир тільки у мишоловці!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Анонім Показати IP 22 Серпня 2014 17:18
выберить мене!
Дьодік Показати IP 22 Серпня 2014 17:18
Жодного з цих обирати не можна. Волиняни не продавайтесь за дурничку.
босяк до Дьодік Показати IP 22 Серпня 2014 20:07
100 пудов!!!!!! якби вони виконали хоч 10 %- вже був би не Луцьк-Санта-Луцьк
Лось Показати IP 22 Серпня 2014 17:23
Кравчука не там розмістили. Він набагато глибше.
Це правда до Лось Показати IP 22 Серпня 2014 17:32
Так, як і усі БЮТо-голові на чолі з Пустоцвітом.
поліщук Показати IP 22 Серпня 2014 17:36
Коли б голосування провели по всіх правилах і включили пункт "Інший кандидат" чи "проти всіх", то я думаю, що результати були бь зовсім інші. Навіть не думаю а упевнений.
незалежний Показати IP 22 Серпня 2014 18:45
Всі знову наступають на старі граблі , які незабаром довбонуть по вашій голові.Названі персоналії мали можливість в свій час зробити задля держави та українців, однак не зробили. Поставте на них крапку. Вони годяться для місцевого масштабу. В парламент потрібно направляти молодь. Запропонуйте названим кандидатам прийняти участь в АТО,і тоді побачимо хто чого вартий.
босяк Показати IP 22 Серпня 2014 18:49
лучани-виж за романюка забули!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! а всі вищеназвані- тільки до крісла-виборців в дупу!
10+ Показати IP 22 Серпня 2014 18:51
Шановні редактори "ВН", НЕ МАНІПУЛЮЙТЕ думкою громадян.
224 Показати IP 22 Серпня 2014 18:55
ні, це ви, пардон, припи.діли, ігорьок так просто не пройде...гантелі у нього добрі..плюс вже виходимо з відпустки...
Волинь Показати IP 22 Серпня 2014 20:07
Автор не написав, скільки раз обсц*кався після запою клімчук, одні дифирамби.
правда Показати IP 22 Серпня 2014 21:31
В Кравчука Петра, Вітіва і Гузя немає нічого. Це хтось їь наклацав. До п***и такий рейтинг.
Інсайдер до правда Показати IP 23 Серпня 2014 00:42
Дивує високий рейтинг Кравчука Славіка . "20 років стажу корупціонера, брав по тихому, але значні суми в "зелених" за прихватизацію комунального майна - маганзини, ресторани, їдальні , за безцінь (і за величезні відкати) порозпродував дитячі садочки". Це якраз із тієї когорти діячів, які за 23 роки керування довели державу до останнього місця в Європі по всім показникам якості життя. Чи можливо лучани думають що керувала не команда комуністів Климчуків, Кравчуків та іже з ними, вірнопіддано прислуговувавших Януковичам, Кучмам? А в Україні просто пороблено! Кращий аргумент проти демократії - 5-ти хвилинне спілкування з рядовим виборцем. У. Черчіль . Тобто, на превеликий жаль, лучан менше всього цікавить чи проукраїнська громадянська позиція кандидата, його порядність, чи не дуже липкі руки в канлидата, Їм аби кіло гречки і що б дустом не посипали. Правду казали давні мудрі греки - кожен народ має правителів на яких заслуговує. А здавалось після революції гідності криптокомуняцькі бізнес чиновники будуть в маргінесі......Сумно. А тут так - кому піп, а кому і попова дочка ...
Володимир Показати IP 23 Серпня 2014 02:08
Опитування свідчить, що виборці віддають перевагу поміркованим політикам, а не революційним пустомелям, які довели Україну до кривпавої бійні і втрати Криму
Інсайдер до Володимир Показати IP 23 Серпня 2014 11:25
Ви, безумовно, маєте право на свою особисту, помилкову думку - "опитування свідчить, що виборці віддають перевагу поміркованим політикам" - з яких це пір старі комунізди -казнокради стали називатись політиками? "Політика" у них одна - інтереси власного карману при будь якій владі! До чого тут міліція, як в дядька порося вкрали? До чого тут партія регіонів, януковичі, лукаші, портнови, гадіки колісниченки та їхні лизоблюди дрібненькі крипторегіноїди на місцях...Країна виявляється сама себе завела в прірву, поставила на краю могили з її чиновниками казнокрадами, продажними судами, озвірівшими і оху..ми від безкарності "правоохоронцями". Держава в центрі Європи на 136 місті в світі по рівню життя. Війна. А тут виявляється особи , які при владі останні 23 роки ні яким боком не причетні до цього, "помірковані", і нашим і вашим, і Богу молитву і чорту свічку. І тільки вони гідні бути в парламенті. Дивно , що той поліщук хоче якихось змін на краще........
Інсайдер до Володимир Показати IP 23 Серпня 2014 11:46
Володя, ти це серйозно думаєш, що "революційні пустомелі довели Україну до кривпавої бійні і втрати Криму"? Що ще в позаминулому році в Росіїї на Селігері ФСБшники не проводили підготовку "патріотів" ДНР під прапорами, які ми побачили тільки в березні цього року. Що анексія Криму не готувалась роками? Що в країні не було продажних судів. дрібних хапуг ДАІшників, та іншого ох..вшого від безкарності і вседозволеності бидла в погонах і так званої"бидлоеліти, В міліції звання навіть молодшої офіцерської ланки тільки за гроші. В лікарнях без грошей не лікують. Навіть бинти, вату, потрібно купувати. У вуз без хабаря на державну форму зась, будь ти хоч Ломоносовим. Обіцяних перед виборами 5 млн. робочих мість - смокчіть лапу! Заробітні плати найменші на європейському континенті, за те квартири в Луцьку дорожчі як в Берліні. Теж саме про автомобілі, побутову техніку, продукти. Корумповані чиновники- кравчуки, які на голому місті роблять проблеми, а потім за мзду самі їх і вирішують. А якісь збоченці мазохісти кричать - браво, є біс! на повторне коло "поміркованих". Давайте нас ще дустом посипайте та й спини наші засумували за нагайками. І дітям нашим ярмо на шию від народження у вигляді стомільярдного зовнішнього боргу. Бо ж у всьому "винуваті пустомел"і, янукович -шапкокрад і його лизоблюди їх не влаштовували.Обіцяв же Янукович , почекали б ще років з двадцять, можливо не останне місце було б по рівню життя, а передостанне!
888 Показати IP 23 Серпня 2014 15:34
ІНСАЙДЕРУ гарно ВАМ дякую ВИ розумна людина і патріот.щоб усі так мислили в УКРАЇНІ то цього не допустили.
Анонім Показати IP 23 Серпня 2014 16:33
Якщо Палиця буде діяти так само, як і на минулих виборах - шанси у нього найбільші. Хоча він і досі не склав депутатські повноваження, будучи третій місяць на посаді голови Одеської ОДА.
Володимир Кучер Показати IP 23 Серпня 2014 19:11
Переможе Радикальна Партія Ляшка та її кандидати по округах!
вадь Показати IP 26 Серпня 2014 11:36
Якщо переможе партія ляшка,то зразу буде ясно,скільки в україні пі..рів - явних та скритих.Яка користь з пі...рів для країни?
небайдужий Показати IP 31 Серпня 2014 15:40
читаю повідомлення і дивуюсь, а хто це пише. Як діти розмірковують. На весь край гудять про перезавантаження влади, якусь "люстрацію", а збираються висувати те що було. Невже немає інших кадрів? Ці лоботряси, які ж знову пропонуються, вже накерувалися, до розвалу довели. Чи може є ще що розділити? Не все прихватизували? Невже Україна така бідна на нормальних людей? Скільки українцям ще потрібно років щоб зрозуміти як і що будувати? Невже такими зачуханими і залишимось як ординські кацапи? А пнемося в Европу, де на нас зовсім не чекають, хоча і кличуть для годиться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus