USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Ковельські залізничники проти хоспісу на базі їхньої лікарні

26 Вересня 2016 20:00
З метою підтримки багатотисячного колективу залізничників, які проти створення на базі залізничної лікарні хоспісу, вчора, 25 вересня, у Ковелі відбулося віче.

Упродовж двох днів ковельчани зібрали 10 тисяч підписів щодо збереження «Вузлової лікарні станції Ковель» цілісним майновим комплексом, як комунальне підприємство «Вузлова лікарня станції Ковель» Волинської обласної ради.

Гроші на лікарню почали виділяти за пропозицією «УКРОПу»

Нагадаємо, що до 2015 року Ковельська вузлова лікарня фінансувалася з державного бюджету, оскільки підпорядковувалася Державній адміністрації залізничного транспорту. У цьому ж році почався процес передачі закладів від Міністерства інфраструктури до місцевих громад. У червні 2015 року облрада ухвалила намір прийняти у комунальну власність «Державний заклад «Вузлова лікарня станції Ковель» державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця». Однак, тривалий час невирішеним лишалося питання з форматом роботи цього медзакладу та його фінансуванням. З проханням зберегти лікарню, як цілісний майновий комплекс, звернувся колектив лікарні до голови облради Ігоря Палиці ще зимою під час одного з чергових прийомів громадян. Після цього голова облради відвідав Ковельську вузлову лікарню та зустрівся з колективом.

За пропозицією голови фракції «УКРОП» в облраді Вячеслава Рубльова, на захищені статті вузлової лікарні з вільних залишків обласного бюджету виділили 1,8 мільйона гривень. Також депутати звернулись до Кабміну з проханням конструктивно вирішити питання збереження медзакладу.

Ковельська вузлова лікарня має потужну базу для комплексного якісного лікування хворих, проведення психологічної та фізіологічної реабілітації пацієнтів. Частину доходів медзаклад отримує від страхових внесків, проте не має фінансової можливості власними силами модернізувати застаріле обладнання. Річний бюджет лікарні на зарплату персоналу та енергоносії – 15 мільйонів гривень.

Медзаклад має на своєму балансі 17 об’єктів нерухомого майна: 14 з них знаходяться у Ковелі, ще 3 – в Ківерцях.

У лікарні проходять медичні огляди залізничники, надають послуги з амбулаторного та стаціонарного лікування, обстеження, проводять передрейсові огляди працівників, робота яких пов’язана з безпекою руху на залізницях.

Також лікарня надає невідкладну медичну допомогу пасажирам, які користуються послугами залізничного транспорту, безпосередньо бере участь у ліквідації наслідків аварій, катастроф та інших непередбачених ситуаціях на залізницях.

До слова, заклад працює і по системі страхової медицини. Тут діє добровільне медичне страхування залізничників і пенсіонерів через страхові компанії та створену на Львівській залізниці «Лікарняну касу». Завдяки цьому медзакладу вдається заробляти кошти, які покривають витрати на лікування та харчування пацієнтів (а це 4,5 мільйона гривень).

Майновий комплекс медкзакладу прийняли в обласну комунальну власність

На липневому засіданні сесії облради депутати проголосували за прийняття в обласну комунальну власність майнового комплексу Ковельської залізничної лікарні. Іншим проектом рішення пропонувалося створити комунальне підприємства «Ковельська госпрозрахункова поліклініка» Волинської обласної ради. Питання викликало дискусію, адже дехто з народних обранців зауважував, що поліклініка не матиме перспективи у майбутньому.

Голова облради Ігор Палиця пропонував, перш за все, прийняти в обласну комунальну власність майновий комплекс лікарні, а згодом під час засідання комісій визначитися зі зваженим рішенням щодо майбутнього закладу.

Депутат Сергій Слабенко («Батьківщина») стверджував, що, прийнявши майно, працівників лікарні залишать без засобів виробництва, тож постане питання працевлаштування працівників. Він зазначив, що держава могла б зберегти лікарню.

Голова облради наголосив, що звільняти працівників ніхто не планує, а продовжувати фінансувати чуже майно з обласного бюджету недоцільно. Ігор Палиця зазначив, що може скластися ситуація, коли з обласного бюджету до кінця року виділятимуть кошти на лікарню, а потім «Укрзалізниця» може вирішити, наприклад, продати майно лікарні якомусь бізнесмену. Він відзначив, що лікарні як такої немає, адже обладнання туди завозили востаннє 15-20 років тому, натомість є фахівці. Таким чином, потрібно прийняти зважене рішення про те, які заклади діятимуть на базі лікарні – можливо, частину займатиме поліклініка, частина належатиме медичному училищу, частина буде хоспісом.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик погодився, що у разі, якщо майно лікарні лишатиметься на балансі державного бюджету, отримати компенсацію коштів з держбюджету буде неможливо, адже у 2016 році у центральному бюджеті їх не передбачалося.

Питання щодо створення госпрозрахункової поліклініки зняли з порядку денного.

В економії ковельський мер не зацікавлений

Нещодавно долю Ковельської вузлової лікарні обговорили чиновники. Зустріч відбулася за участі голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка, ковельського мера Олега Кіндера. Участь у ній взяли і голова облради Ігор Палиця та голову фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов.

Облдержадміністрація запропонувала реорганізувати лікарню залізничників у відділення №2 обласного хоспісу, яке буде розраховане на 80-90 ліжок. Тут можуть працевлаштувати 106 працівників. Утримання цього хоспісу обійдеться для обласної казни у 10 мільйонів гривень. Інші приміщення майнового комплексу чиновники запропонували використовувати під пункт екстреної медичної допомоги, міської поліклініки та під госпрозрахункову поліклініку. Однак, кому і на яких умовах слід надавати майно під функціонування вже нових медкзакладів повинна вирішити сесія.

На нараді нинішній керівник лікарні Наталія Віслогузова запевнила, що такий варіант рішення підтримає більшість колективу. За її словами, сьогодні у медкзакладі – 224 працівники. З них 106 не проти перейти на роботу в хоспіс, 79 людей можуть бути працевлаштовані у пункті екстреної медичної допомоги, 4-ро вже знайшли інше місце роботи, 16 – підуть на заслужений відпочинок. Однак, 19 працівників лікарні і досі не визначилися.

На нараді обговорили також й ситуацію з теплопостачанням лікарні. ОДА та міський голова Олег Кіндер наполягали на під’єднанні вузлової лікарні до централізованої системи теплопостачання. Голова облради Ігор Палиця запропонував облаштувати там автономну котельню, яка окупиться вже за 9 місяців. Цю думку підтримав і голова фракції «УКРОП» в облраді, голова тимчасової контрольної комісії облради з питань перевірки підприємств спільної власності територіальної громади сіл, селищ та міст області Вячеслав Рубльов.

Залізничники кричали Кіндеру «Ганьба!»

Учора залізничники розпочали масову акцію, головна мета якої – збереження цілісної вузлової залізничної лікарні. Люди кажуть, що вона безстрокова і триватиме доти, доки влада врешті не вирішить дане питання. Лікарі, депутати, пацієнти спочатку зібралися на мітинг, а далі на годину перекрили міжнародну трасу «Київ-Варшава».

«Це попереджувальна акція, аби нарешті вирішили долю залізничної лікарні, – пояснює завідувач хірургічного відділення Олег Казіміров. – Це абсурдне рішення, зробити на 80 ліжок хоспіс і лишити не задіяними бальнеологічне та фізіотерапевтичне відділення. Може, краще все-таки зробити стаціонар для обслуговування залізничників та людей з інвалідністю, і ті, які приходять з АТО, і ті, які мають післяінсультні стани? Трудовий колектив думає як зберегти робочі місця, цілісний майновий комплекс».

«Гунчик обіцяв, що лікарня буде збережена. Обіцянки обіцянками і все. Тут планується хоспіс, госпрозрахункова поліклініка. А разом з тим не задіяними лишаються ще 2 поверхи лікарні. А, відтак, розглядається варіанти здачі приміщення в оренду. Прикро це читати. Але ми виступаємо за збереження цілісного майнового комплексу. Хай це буде КП «Вузлова лікарня» обласного підпорядкування, щоб всі могли сюди приїхати, щоб тут могли проходити реабілітацію бійці АТО. Такі як я пенсіонери заслуговують на лікування у нашому закладі», – говорить залізничниця із 43-річним стажем Любов Анікушена.

Прийшов на мітинг до залізничників і міський голова Олег Кіндер. Але замість того, аби налагодити діалог з учасниками акції, розповісти, що ж він конкретно зробив для того, аби вирішити дане питання, він звинуватив УКРОП та облраду… в обмані залізничників та назвав їх такими, які «обіцяють золоті гори».

На іншу тактику годі й було сподіватися. Бо що ж може сказати мер про вузлову залізничну лікарню, коли він нічого не зробив?

Та, схоже, ковельчани вже давно зробили висновки щодо свого керівника містом. Бо «спіч» Кіндера навіть ніхто не слухав, люди почали кричати «Ганьба!» та розходитися.

Вже два роки у питанні вирішенні долі залізничної лікарні Кіндер участі практично не бере. За цей час від міських чиновників по суті – жодного кроку у напрямку підтримки колективу.

Згідно із відповіддю Ковельської міськради від 14.09.2016 №1.04/477 на запит міського депутата (фракції «УКРОП») Галини Стасюк, «податкові надходження коштів до міського бюджету від підприємств залізниці Ковеля за даними фінансового управління становлять за 2015 рік – 18 285,8 тисячі грнивень та за І півріччя 2016 року – 14 891,5 тисячі гривень».

У той час, як залізничники дають такий дохід міському бюджету, ковельський мер практично ігнорує проблеми найбільш чисельної групи мешканців Ковеля.

Насамкінець

Реорганізація залізничної лікарні у Ковелі вже понад два роки викликає чимало дискусій. Та коли ще серед медиків такі розмови стали звичними, то для Ковельського мера Олега Кіндера ця тема, схоже, виключно для того, «а ліш би поговоріть». Адже по суті далі його солодких обіцянок, звинувачень «всіх і вся», ситуацію по лікарні залізничників він і не думає врегульовувати. Ба, навпаки, його публічні «випади» щодо цієї теми радше можна назвати палками в колеса усьому колективу медкзаладу та й зрештою усім тим пацієнтам, які користуються тут послугами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
В чому інтерес? Показати IP 27 Вересня 2016 01:08
От написали "В економії ковельський мер не зацікавлений " Ствердили категорично! А чи так це? Якщо "ОДА та міський голова Олег Кіндер наполягали на під’єднанні вузлової лікарні до централізованої системи теплопостачання" це ж однозначно дешевше і оперативніше отримати тепло з уже готових міських тепломереж, аніж будувати з нуля автономну котельню, яка окупиться вже за 9 місяців.
Ковель Показати IP 27 Вересня 2016 08:21
Ви йдіть пікетуйте"Львівську залізницю",яка зберігла медзаклад у Львові,а відмовилась від Ковельської.Скільки потрібно тих медзакладів.Адже немає лікарні лісників,шахтарів,аграрників,і живуть же якось люди.
До ковельчан Показати IP 27 Вересня 2016 11:17
Сумно констатувати той факт, що приміщення ковельської лікарні стоїть напівпорожнє, а ковельчани, зокрема і медики, не хочуть тут облаштувати хоспіс. Це - що? Вони проти того, щоб тяжкохворі, приречені люди не мали належного догляду в останні дні свого життя? Для Волині хоспіс - це велика проблема. Де людське милосердя, звичайне співчуття до людей, яким залишилося жити лічені місяці чи навіть дні?
Тихий жах! Показати IP 27 Вересня 2016 13:50
Це яким моральним вир***м треба бути, щоб на європейській трасі носитися з плакатом "Хоспіс несумісний з лікувальним закладом"?! Яке треба мати варварство в душі аби збирати мітинг проти хоспісу бо там бач "перебувають важкохворі з прогнозованим летальним наслідком"? Лікувати важкохворих цим ескулапам огидно? То хай інші таких страдальців лікують, а відомчі чистоплюї будуть "стригти" легкий хліб на медоглядах переважно здорових залізничників? Хіба це лікарі? Хіба вони думають про хворих? За одне це таких псевдомедиків треба розігнати за порушення Клятви Гіппократа!
ВІКТОР Показати IP 28 Вересня 2016 11:24
Детально проаналізувати хто і скільки там за рік лікується , яке навантаження на персонал !!! ЯКЩО там воно напівпусте ,--безперечно , закрити і перепрофілювати .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus