USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Русский» Кучма не голосував за Незалежність, – Лук'яненко

25 Серпня 2016 07:54
Про написання Акту проголошення незалежності України 25 років тому і про те, що Україні дала Революція гідності, розповів Герой України, колишній радянський дисидент і екс-депутат Верховної Ради Левко Лук'яненко.

Про це повідомляє Рoliteka.

– Левку Григоровичу, ви автор Акту проголошення незалежності України. Як писали цей документ?

– Акт проголошення незалежності України я писав 23 серпня. Після серпневого путчу комуністи почали здавати позиції. Вони були розгублені. Частина з них навіть вступили до Народної Ради. Тому я запропонував депутатам якнайшвидше проголосити Україну незалежною державою.

Дмитро Павличко доручив мені написати документ, який мав би відповідати нашим намірам. Я взяв з собою депутата Леонтія Сандуляка і ми пішли вулицею Грушевського, сіли на лавку й почали писати. У нас було півгодини.

Це мав бути документ, який не викличе жодних дискусій. Він мав містити мінімальну кількість слів. Назвати його вирішили Актом. Бо це не закон, а назва Універсал – термін політичної термінології Української Народної Республіки. Акт не викликає асоціацій ні з «петлюрівщиною», ні з «бандерівщиною».

Оригінальний Акт містив текст: «Відновлення української держави». Мої партійні товариші виправили на «проголошення», щоб не виглядало так, що ми відновлюємо Гетьманщину чи УНР. Комуністи, а вони представляли більшість в парламенті, не проголосували б за таке тлумачення.


– Чому Акт про незалежність в парламенті зачитували не ви?

– Справді, Акт проголошення незалежності України мав проголосити я. Але Леонід Кравчук, який вів засідання Ради, чомусь викликав Володимира Яворівського. Потім всі були страшенно злі на Яворівського, бо згідно з рішенням Народної Ради я мав піднятися на трибуну і зачитати документ.

Думаю, Кравчук спеціально не пустив мене читати Акт, адже боявся, що комуністи в такому разі не проголосують. Яворівський був для комуністів своєю людиною. Я віддаю належне обережності та прозорливості Кравчука.

– Чому депутати від комуністичної партії проголосували за незалежність?

– Після виступу Володимира керівник КПУ Станіслав Гуренко запропонував перерву. Комуністи пішли на перемовини. Один з них говорить: «Чим же ми провинилися перед Москвою, що маємо відокремлюватися?». Уявляєте, який був рівень національної свідомості. А інший каже: «Ні, треба відокремлюватися, бо в Росії може початися гонитва на комуністів, як це було в 1956 році в Угорщині».

Такі були мотиви більшості комуністів проголосувати за українську незалежність. Все одно – це був найщасливіший день у моєму житті. Після голосування ми підхопилися, почали обніматися. А увечері на Майдані Незалежності відбувся загальноукраїнський мітинг, люди з’їхалися з усіх областей. Членів Народної Ради носили на руках.


– Правда, що другий президент України Леонід Кучма тоді не голосував за проголошення незалежності?

– Так, він не голосував. Кучма від природи українець, але за документами і думками – росіянин. У першій Верховній Раді в картці з обліку кадрів Кучма написав, що він «русский».

– Як на Заході відреагували на факт проголошення незалежності України?

– Захід був дуже обережний. Нас не сприймали самостійною державою. Проголосити – ще не означає стати незалежними. Західний світ визнав незалежність України лише після референдуму, де понад 91% населення висловилися за суверенність. Такий результат став вирішальним ударом по Московії.

– В одному з інтерв’ю ви заявляли, що Україна досі не здобула незалежність. Чи змінили ви свою думку після Революції гідності?

– Революція гідності може стати переломним моментом вітчизняної історії. Я би провів аналогію між Євромайданом і українським підпільним рухом часів Другої світової війни.

Український рух тоді представляли мельниківці і бандерівці. Перші були досвідченішими. Вони знали, що битимуться з двома імперіями і не зможуть перемогти, тому швидко здалися. А бандерівці були молодші й цього не розуміли. Вони воювали аж до п’ятдесят шостого року без жодної зовнішньої допомоги. Вони створили епоху, а не мельниківці.

Зараз теж є «мудрі» політики – Кличко, Турчинов, Яценюк, Порошенко. Однак революцію зробили не вони, а молодь. Саме молодь творитиме нашу історію, а не ті «мудрі» базікали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ато Показати IP 25 Серпня 2016 08:35
правильно зробив
----- Показати IP 25 Серпня 2016 11:29
Судячи по фото живе в квартирі з ремонтом 91р. Всім не до таких ЛЮДЕЙ
ну так Показати IP 25 Серпня 2016 23:47
цікаво мені, де тут видно квартиру?
Левко таку бомбу зал Показати IP 26 Серпня 2016 15:13
– Акт проголошення незалежності України я писав 23 серпня.(c)Левко Лук'яненко.Тепер читаем 1 абзац Акту " Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року,..."
Карти сепарам до Левко таку бомбу зал Показати IP 26 Серпня 2016 21:10
державним переворотом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus