USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучани проти будівництва багатоповерхівок над Сапалаївкою

27 Липня 2015 22:08
Частина мешканців будинку, що на вулиці В’ячеслава Чорновола, 22 не бажає бачити по сусідству три багатоповерхівки, які хочуть звести над самою Сапалаївкою. Причиною свого рішення називають побоювання зсуву ґрунту та руйнації прилеглих будинків, адже нині на місці майбутнього будівництва – болото.

Про це стало відомо під час зустрічі місцевих мешканців, представників фірми-забудовника та активістів «Народного Контролю» сьогодні, 27 липня.

Забудовником є ТОВ «Сучасний Дім Плюс» (засноване лише в листопаді 2014 року), одним з власників якого, згідно з інформацією видання «Під прицілом», є давній бізнес-приятель мера Луцька Андрій Покровський, який свого часу забудовував річку Сапалаївку поблизу Київського майдану. Там нині розміщений торговельно-розважальний комплекс «Сіті-Парк». Земля, на якій планують зводити багатоквартирні будинки (а це три ділянки), раніше була у приватній власності під цільовим призначенням «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд» (тобто, фактично, присадибна ділянка).
Проте, як розповів юрист ТОВ «Сучасний Дім Плюс» Павло Павлюк, забудовник звертався за зміною цільового призначення до Луцької міської ради – там клопотання задовольнили. Проте, згодом прокуратура міста Луцька подала скаргу на це рішення, назвавши його незаконним. Суд став на бік прокуратури, а тому зміну цільового призначення відмінили. Після чого Луцька міськрада звернулася до Львівського апеляційного суду, який, все ж, постановив – зміна цільового призначення - цілком законна.
Нині це рішення знову намагається оскаржити прокуратура, але воно поки має законну силу. Натомість, згідно з інформацією публічної кадастрової карти України, вказана ділянка все ще не змінила свого цільового призначення.
Більше того, ТОВ «Сучасний Дім Плюс» для забудови хоче отримати ще одну ділянку, поруч з наявними трьома. Нині вона перебуває у комунальній власності міста, проте, під час минулої сесії Луцької міської ради цю ділянку з цільовим призначенням «для багатоповерхової забудови» віддали в оренду Управлінню капітального будівництва. Але, зі слів активіста «Народного Контролю» Михайла Шелепа, під час чергової сесії, яка відбудеться 29 липня, її хочуть передати в суборенду фірмі, яка є близькою до співвласника забудовника ТОВ «Сучасний Дім Плюс» пана Покровського.

Юрист фірми-забудовника Павло Павлюк пояснює, що обурення місцевих жителів даремне, адже, з його слів, вони лише виграють від побудови декількох багатоповерхівок по сусідству з ними. Мовляв, схожий досвід облаштування рекреаційної зони вже є, тому забудовник хоче повторити сценарій з «Сіті-Парком» і на об’єкті, що на вулиці Чорновола:

«Тут гарантовано розчистять русло річки, облаштують рекреаційну зону. Я, так само, як простий мешканець конкретного району, зацікавлений, щоб поруч зі мною світилося світло, було чисто, плавали качки, гуляли діти і каталися на велосипедах. Якщо ви бачили, що було там, де був «Сіті-Парк», то знайте – за цим проектом стоять ті самі люди, і в них підхід такий самий, як і з «Сіті-Парком».
Місцеві жителі стверджують, що свої квартири вони купували «з видом на парк», а тому не хочуть, щоб під їх вікнами зводили будівництво. Але в таких поглядах одностайні не всі. Зокрема, дехто з мешканців нарікає, що за 10 років люди так і не зорганізувалися для того, аби хоч якось прибрати берег Сапалаївки.
Мешканці приватного сектору, який знаходиться «по той бік» Сапалаївки переконують, що меліорацію тут розпочали не випадково – мовляв, готують місце під будівництво. А також нарікають, що місце навколо річки приємним для прогулянок можна назвати з натяжкою. Мовляв, тут часто збираються наркомани та пияки, гуляти там дітям теж небезпечно.
Проте, як розповіла місцева жителька Любов Лещук, будуватися на такому ґрунті неможливо. З її слів, жодна установа не може гарантувати того, що будинок на схилі вистоїть та не завалиться.

«Це основне питання: ви маєте будувати два багатоповерхових будинки. Скажіть, яка установа дає гарантії того, що на тому схилі можна будувати такі будинки, і це не стане причиною осадків ґрунтів та їх зрушення? Проектна організація не дає жодних гарантій, ще не один проектант не згнив в тюрмі», - переконує жінка.
Отож, активісти стверджують, що будуть рекомендувати Луцькій міській раді під час наступної сесії не приймати жодних рішень щодо надання ще однієї ділянки поруч в суборенду для забудови.

«Потрібно все детально вивчити, провести громадські обговорення і приймати зважене рішення», - пояснює Михайло Шелеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
45 Показати IP 27 Липня 2015 23:02
По нормативах має бути дотримана захисна смуга біля малої річки не менше 25м. При бажанні в цьому випадку формально можна втулитись в цей норматив, але реально то абсурд будувати БАГАТОповерхівки ТУТ. Фундамент по-любому порушить природну фільтрацію та грунтове живлення річки... Та й всю потрібну інфраструктуру тут не помістиш...
Луцьк до 45 Показати IP 28 Липня 2015 08:32
я також хочу щоб у звязку з будівництвом на Чорновола мені зробили прибудинкову територію на Конякіна.Громадяни не ведіться на цей бред Данильчуків Шеплепів.Яка паркова зона там крім наркоманів і алкашів ніхто більше не відпочивав і ще деколи на машинах заїджають щоб з дівчатами розважитись.І це 5 мешканців має вирішити,що робити з мікрорайоном.А проблеми обвалиться чи ні будинок це явно не компетенція сусідів які житимуть за 500 метрів.Ви запитайте любого будівельника а не піарщика що буде з будинком і подивіться на будинки на Набережній.
Сусід Показати IP 27 Липня 2015 23:09
Хай буде болото, хащі і це подобається таким шелепам,які в своєму житті будки собачоі не побудували.
сусіду до Сусід Показати IP 27 Липня 2015 23:38
Треба дотримуватися технічних норм,будинок звичайно можна побудувати,але коли він почне валитися,тоді,що робити?
Баба яга Показати IP 27 Липня 2015 23:25
Особисто я, проти!
Об'єктивна реальність Показати IP 27 Липня 2015 23:44
Представники забудовника прийшли на зустріч взагалі не підготовлені для розмови з мешканцями будинків, ніяких конкретних пропозицій щодо облаштування прибудинкової території не прозвучало. Що це за ген.план? Ми не хочемо ходити і дивитися на облаштування ТЦ "Ринг", підготуйте будь ласка нормальний проект забудови і облаштування прибудинкової території, а не папірець схематично намальований від руки, і тоді ми з вами зустрінемось для конструктивного обговорення.
Знаючий до Об'єктивна реальність Показати IP 27 Липня 2015 23:50
Важко буде Покровському, цей дідуган (на передостанньому фото) за*бе(саме так) любого.
Kovpak Показати IP 27 Липня 2015 23:44
А вы что думали - он возле общаги на Клима Савура просто так мост и очередную забегаловку благоустроил - чтобы вы там гуляли и гусей кормили?)))) А строить в заащитной полосе - Покровский мастер - он даже себе хату в Рованцах в 80 метрах от Стыря построил - как раз там, где переодически заливает в хороший снежный год))))
сусідський сусід Показати IP 27 Липня 2015 23:48
Ці *амновладці, що хочуть будувати, давно це все спланували. Міська рада недарма проводила чистку та реконстукцію р.Сапалаївка. мали, мають і будуть мати з таких проектів власну користь.
ВАся Показати IP 27 Липня 2015 23:48
Дурень Шелеп і тут народ бунтує. Краще хай буряни ростуть, ніж будинок зведуть. О так і завжди. Народ геть здурів
пеТЯ Показати IP 27 Липня 2015 23:52
шЕЛЕП готується до виборів. Йому аби кричати.
Той хто живе навпроти Показати IP 27 Липня 2015 23:56
Будинок могуть взагалі не будувати, але наведіть лад з територією, а то вже дістали крики, візги по півночі.
69 Показати IP 28 Липня 2015 00:00
Та годі тобі, незаздрь.
Бублик Показати IP 28 Липня 2015 00:46
Так, про себе, цє частина річечки уявлялась як каскад ставків з деревцями на бережку. Ще існує генплан який бажано порівняти з тим клаптем паперу. Про "нормальний проект забудови і облаштування прибудинкової території" можна обговорювати в тому випадку коли на ньому в кутовому штампі будуть проставленні всі підписи і дати і проект затверджений. Як правило наші проектанти не поспішають ставити підписи бо в курсі куди дує вітер. А вибори підганяють.
Іван Показати IP 28 Липня 2015 00:54
В цьому районі живе близько тисячі чоловік, на фото 15, з них Активісти і представники забудовника, людині яка думає одразу видно що заказуха а не акція!!!
Сусід Показати IP 28 Липня 2015 01:01
народний контроль - ПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА http://antikor.com.ua/articles/46502-narodnij_kontrolj_dobrodomova__proekt_medvedchuka
Silver Показати IP 28 Липня 2015 01:03
Якщо там будуть багатоповерхівки і так як на сіті парку, то однозначо за. В таких місцях будувати можна, впевнений, порушень там нема, сапалаівка не дніпро))) а як громада хоче, жити у ла*ні, ходити через ла*но, то нехай так і продовжує. Браво!!! Лучани!!!
Будівельник Показати IP 28 Липня 2015 03:57
Побудувати можна, благоустрій зробити, але куди подіти всіх якіх жаба душить, що не вони там жити будуть)))
Будівельник Показати IP 28 Липня 2015 04:08
Краще всіх у "хрущовкі" переселити, які точно не обваляться на "на твердому" грунті ще 50 років(((
Колега Будівельника Показати IP 28 Липня 2015 04:17
З такими "АКТИВІСТАМИ" нову державу точно не побудуєш! Тількі повернення в СРСР! Популізм перед виборами і все аби людей дурити, на свою користь схиляти! Де ти був, Миша, коли рік назад на цьому смітнику бомжи жили?!!!!
пасажир Показати IP 28 Липня 2015 07:42
Будуйте житло, хлопці, а прокурорів посилайте на х.!
шеф Показати IP 28 Липня 2015 09:06
через небажання влади привести в порядок цікаву територію біля річки іі пробують перетворити в цегляні джунглі.якість життя у місті де понапихувано багатоповерхівок втрачається.не все вирішується грошима навіть дуже великими.кінна пригода тому приклад.Романюк депутати лишіть долі шанс бути до Вас милосердною.
кака Показати IP 28 Липня 2015 09:51
будуйте хлопці будуйте!!! не слухайте цих прдурків!
Lawabiding Citizen Показати IP 28 Липня 2015 10:06
Пропоную викласти перший абзац в наступній редакції: "Частина мешканців будинків, що на вулиці В’ячеслава Чорновола, 18, 20, 22, 26 та 30 не бажає бачити по сусідству три багатоповерхівки, які хочуть звести над самою Сапалаївкою. "
Юрист Показати IP 28 Липня 2015 10:20
підтримую шефа влада не зацікавлена в благоустрії Ніхто навіть не згадує що згідно генерального плану та плану зонування ця теріторія . 70 соток яку Романюк пообіцяв Покровському належить до зеленої зони мешканці просто хотіли прийняти участь в конкурсі на благоустрій цієї теріторії зробити зону відпочинку ,влаштувати дитяче містечко А їх виставляють дурнями , які виступають проти забудови.Вони ж не проти забудови на приватних ділянках Покровського ,а хочуть щоб місто допомогло в проведенні благоустрію на землях комунальної поки що власності А так занедбану земельну ділянку можна за допомогою корупційних схем віддати" бескоштовно" друзям мера
1 Показати IP 28 Липня 2015 10:31
раніше всі були спецами в сільському господарстві- тепер у будівництві, сюди треба ще підключитись доценту майже народному депутату із самопомочі, та й паша десь пропав
Валентина Показати IP 28 Липня 2015 11:10
Я живу в приватному секторі біля Сапалаївки і кожний день хожу через той місток.Чому влада віддає землю під будівництво? Тому що сама не хоче займатися благоустроєм. Ото почистили русло річки, грошики списались чи малі, і на тому кінець. Краще віддати землю і відповідальність вся впаде на забудовника. А про людей Ви подумали? Там у вихідні дні відпочивають з дітьми. Подивіться якою природою нагородив нас Господь Бог а Ви її руйнувати?
Волинь Показати IP 28 Липня 2015 11:18
Любов Миколаївна Лещук своєю енергією та наполегливістю допомогла 14 000 вкладникам Західінкомбанку отримати свої вклади, котрі банда єнакієвського шапкокрада не повертала 5 років. Банда Іванющенка, котрий з януковичем шапки крав в Єнакієво , забрала Західінкомбанк у Гаврилишиних і 5 років розказувала вкладникам банку казочки. Але влітку 2013 року вкладники Західінкомбанку зібралися , обрали Любов Миколаївну Лещук повноважним представником ошуканих вкладників Західінкомбанку і МИ ЗА 8 МІСЯЦІВ ДОБИЛИСЯ ПОВЕРНЕННЯ ВКЛАДІВ . Тут мешканцям пощастило, з Любов Миколаївної вони доб"ються справедливості. Я хочу від імені усіх вкладників Західінкомбанку подякувати Л.М. Лещук за велику роботу . Дай Вам Боже здоров"я .
ВОВК Показати IP 28 Липня 2015 17:24
полышуки драні а пиво де має пити? Курва халуп наліпите ніде нормально посдіти не буде
Небайдужа Показати IP 31 Липня 2015 20:18
Будувати будинки в болоті і заселяти туди купами людей- величезний гріх. Це постійно вода в підвалі і вічний грибок. І знову тіснява, відсутність свіжого повітря. Від озера в парку до "Срібних лелек" потрібно зробити набережну для прогулянок з дітьми та катання на велосипедах , а також дитячі майданчики. Тому що будинки , які стоять по іншу сторону Чорновола наліплені один на одному. Наші забудовники такі як Вайман, Чорнуха, різні там Казкові оселі зовсім не думають, як будуть жити люди в тих будинках, де будуть гратися діти, сидіти на лавочках пенсіонери, стояти машини.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus