USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі депутати отримають планшети за кошти громади

2 Липня 2015 12:45
Луцькі обранці громади отримають планшети, які обіцяють закупити без жодних тендерів. Про інновації по-луцьки пишуть Хроніки Любарта.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло раніше, що депутатам Луцької міської ради, а також членам виконавчого комітету за кошти міського бюджету цього року закуплять сучасні планшети на суму майже у 100 тисяч гривень.

Відповідне рішення депутати Луць­кої міської ради ухвалили у квітні 2015 року. Відтоді громадськість почало цікавити, навіщо таке нововведення у роботі міських чиновників, які моделі планшетів отримають обранці громади, а також скільки коштів із бюджету Луцька на це витратять.

Головним ініціатором закупівлі сучасних ґаджетів для членів виконкому та депутатів Луцької міської ради став секретар міськради Сергій Григоренко. У квітні за його поданням до проекту рішення «Про внесення змін до бюджету міста Луцька на 2015 рік» включили питання про виділення 99 900 гривень для придбання комп’ютерної техніки виконавчому комітету Луцької міськради.

З його слів, закупівля планшетів для виконавчого органу міської ради дасть змогу зекономити чимало бюджетних коштів. На його думку, витрачені на планшети гроші вже за два роки окупляться.

«Ми обирали не найдешевші планшети. Їхня ціна коливається в межах трьох тисяч гривень. Вони матимуть діагональ екрану 7 дюймів, працюватимуть на операційній системі Windows. Також у них має бути об’ємна оперативна пам’ять, потужний процесор, аби усі програми працювали коректно і потрібні документи відкривалися у пристрої без жодних проблем. Нині одна із фірм, яка, мабуть, і постачатиме планшети, надала нашим комп’ютерникам зразок потрібного пристрою. Наші «технарі» його протестують і нададуть свої висновки щодо цього планшета», – зазначив Григоренко.

Як стало відомо, планшети, якими користуватимуться обранці громади, мають назву «MY TAB Garda» (U80GT), і коштує ця модель 3294 гривні. Принаймні таку ціну готова заплатити за один пристрій Луцька міська рада.

Працює ґаджет на операційній системі Windows 8.1, має один гігабайт оперативної пам’яті, а також вбудовану 16-гігабайтну пам’ять, семидюймовий екран з IPS матрицею, працює на чотириядерному процесорі Intel Baytrail-T Z3735 (з частотою 1.83 ГГц). Окрім того, у нього є вмонтований 3G-модуль, GPS-навігатор і акумулятор – 4 500 мА, що дає змогу користуватися пристроєм в автономному режимі майже вісім годин.

Планують, що за кошти міського бюджету закуплять більш як 30 таких пристроїв, два з них будуть резервними. Планшети, згідно з попередніми даними, отримають 23 депутати міської ради й 13 членів виконавчого комітету. Решта обранців громади зголосилися придбати планшети власним коштом.

Міська рада більше не друкуватиме депутатам документи «на халяву»

Проекти рішень для депутатів та членів виконкому розсилатимуть на їхні персональні електронні пошти, як це робили й раніше. У встановлені регламентом терміни депутати отримуватимуть порядок денний сесії, а також проекти рішень. Якщо ж обранець громади матиме бажання отримати ті чи ті документи у паперовому вигляді, то це він робитиме самостійно і поза межами міської ради.

Такі зміни, на думку секретаря Луцькради, дозволять не ризикувати здоров’ям працівників установи, які змушені постійно друкувати на принтерах величезну кількість документації.

«Наші співробітники витрачають майже два дні, аби надрукувати величезну масу проектів рішень та додаткової документації. У приміщенні, де стоять принтери, відчувається запах фарби, а це негативно може впливати на дихальні шляхи людей», – зазначив секретар міськради.

Григоренко також заявив, що щойно з’являться планшети, у сфері обслуговування депутатів міськрада повністю перейде на електронний документообіг. Тільки в голови міськради будуть паперові оригінали проектів рішень, а депутати всю інформацію матимуть в електронному вигляді.

Крім того, кожен депутат, який забажав отримати у користування планшет, напише розписку про те, що він несе відповідальність за зберігання пристрою і у разі поломки та втрати зобов’язується компенсувати витрати. Планшети будуть службовим майном, яке видають депутату на час його каденції і після складання депутатських повноважень він зобов’язується його повернути.

Планшети придбали без проведення жодних тендерів

Враховуючи те, що сума, передбачена у міському бюджеті для закупівлі планшетів, не перевищує 100 тисяч гривень, то жодного тендеру проводити не будуть. Адже законодавством України передбачено, що дотендерною сумою коштів (до ста тисяч гривень) міська влада може розпоряджатися на власний розсуд.

Відомо також, що три луцькі комп’ютерні фірми, а також один приватний підприємець виявили бажання стати постачальниками планшетів для міських чиновників. Зокрема, ПП «Фірма Парана», ТзОВ «ІТ – ІНТЕГРАТОР», ФОП Олексій Філюк а також ТзОВ «Лафіт», яке і обрала міська рада для постачання планшетних пристроїв.

Зазначимо, що приватна фірма депутата Луцької міської ради Миколи Яручика, яка спеціалізується на продажу оргтехніки, навіть і не подавала пропозиції бути потенційним продавцем планшетів для обранців громади. Зі слів Григоренка, депутату Яручику пропонували, аби його фірма внесла свої пропозиції щодо закупівлі ґаджетів, але той навідріз відмовився.

Для того, аби дізнатися точну суму коштів платників податків, яку витрачають на різні канцелярські потреби міської ради, а також яка фірма заробить майже 100 тисяч гривень на постачанні планшетів, журналісти звернулися з офіційним запитом до керівника справами виконкому Юрія Вербича.

Ми з’ясували, що в середньому міська рада у 2013 і 2014 роках витратила близько 70 тисяч гривень на закупівлю лише одного паперу. За станом на червень 2015 року витратили майже 37 тисяч гривень. Проте на фарбу для принтерів йде значно менше коштів. Наприклад, у 2013 році на це витратили близько 25 тисяч гривень, у 2014-му – 21 тисячу гривень.

Якщо ж говорити про кількість паперу, яку щороку «з’їдають» відділи Луцької міської ради, то у 2013 році закріпили 1592 пачки паперу по 500 аркушів. У 2014-му трохи менше – 1393 пачки. Постачальником паперу для держслужбовців та депутатів міськради є фізична особа, приватний підприємець Олена Феоктістова.

Тож, якщо порахувати щорічні витрати на папір та фарбу для принтерів, то загалом виходить та сама сума, яку збираються витратити на закупівлю планшетів.

Попри усі переваги використання у роботі обранців громади планшетних пристроїв, є ризик того, що депутати міської ради відволікатимуться під час важливих обговорень, граючи в ігри або «блукаючи» інтернет-простором. Григоренко визнав, що такий ризик дійсно є і не виключає, що після емоційного обговорення певного питання та словесної баталії депутат захоче зняти напруження і «розкинути картішки». Але все ж секретар Луцької міської ради сподівається, що обранці громади цього не робитимуть.

Що кажуть потенційні власники комунальних планшетів

Крім того, варто зазначити, що у Луцькій міській раді є декілька депутатів, яких обирають уже десятки років поспіль, і для яких може бути проблематично опанувати керування сучасним ґаджетом. Але, зі слів Григоренка, для усіх депутатів проведуть невеличке навчання із користування комунальним планшетом.

Ми поцікавилися в кількох різних за віком обранців громади, чи готові вони замість паперових документів використовувати планшети під час сесії, чи підтримують ідею купувати планшет за кошти луцької громади, а також, чи вміють користуватися сучасними ґаджетами.

66-річний депутат міської ради Василь Гриб зазначив, що рішення про закупівлю планшетів для обранців громади та членів виконкому підтримував, адже ініціатором був його однопартієць Сергій Григоренко.

«Нам не потрібні стоси паперів, які не поміщаються в одну папку. Планшет дасть змогу депутатам без зайвих витрат на папір ознайомитися з усіма документами в електронному вигляді і ухвалювати за ними рішення», – сказав депутат.

На запитання журналіста, чи вміє обранець громади користуватися таким пристроєм, Василь Гриб відповів, що для нього сучасні ґаджети не є диковинкою і він користуватиметься комунальним планшетом «одною лівою».

Натомість його колега, 58-річний свободівець Юрій Вега проти того, аби планшетні пристрої купували за кошти місцевої громади і не розуміє, чому хтось хоче нав’язати депутатам роботу не з оригіналами документів, а з їхніми електронними копіями.

«Планшети треба купувати за кошти тих депутатів, які вважають це за потрібне. Громада не має за це платити. Тим більше, працюючи з планшетом, ти маєш на руках не оригінал документа, а електронні копії проектів рішень, що не мають жодної юридичної сили», – зауважив депутат.

Також Юрій Вега зазначив, що він не голосував за виділення коштів на планшети і переконує, що ніхто силоміць не змусить його працювати із сучасним ґаджетом. Він не має власного планшетного пристрою і тим паче, не хоче його отримати від громади.

Головний опозиціонер міської ради 38-річний Андрій Осіпов повідомив, що питання закупівлі планшетів для обранців громади можна було б розглядати лише тоді, коли український народ не був би таким бідним і в країні не було б кризи. На його думку, ця тема викличе більше осуду з боку громади, яку буде важко переконати в тому, що ґаджети стануть корисними для міськради й допоможуть заощадити кошти на папері.

«На жаль, для багатьох громадян планшет асоціюється із предметом розкоші. На мою думку, це питання не на часі, я голосував проти такого рішення і вже написав заяву про те, що планшет, придбаний за кошти громади, мені не потрібен. У такому випадку мені доведеться придбати такий пристрій, але вже за власні кошти. Мені не відомо, чи після ухвалення цього рішення секретаріат більше не друкуватиме проекти рішень, але це може стати проблемою. У нас в раді є депутати, які не знають навіть, з якого боку вмикається комп’ютер. Тому для цього скликання міської ради запроваджувати електронний обіг документів є недоцільно», – вважає Осіпов.

А 35-річний депутат Луцької міської ради Микола Яручик заявив, що має власний планшет, а тому для нього не є актуальним питання про закупівлю таких ґаджетів за бюджетні кошти.

«Я голосував за цей проект рішення. Але враховуючи те, що до закінчення нашої каденції залишилося декілька місяців, вважаю, що це питання - вже не на часі. Я знав, що нормального планшета, який коштує доларів 300-400 нам ніхто не купить, та мені навіть і не хочеться, аби витрачали таку суму з міського бюджету. Я як продавець комп’ютерної техніки скажу, що планшет, куплений за 120 доларів, довго не пропрацює», – сказав Яручик.

Він підтвердив, що до нього справді звертався Григоренко із пропозицією, аби його фірма була постачальником ґаджетів для міської ради. Але депутат відмовився від цього, мотивувавши це тим, що у разі поломки планшетів, які коштують трохи більш як 100 доларів, винним буде постачальник.

У декількох українських містах депутати вже «юзають» на сесіях планшети

Для порівняння ми з’ясували, чи була практика заміни паперових документів на електронні в інших містах України й чи виникали ідеї запровадження планшетів для ефективної роботи депутатів інших місцевих рад.

Торік депутати Київради теж захотіли закупити за бюджетні кошти планшети з метою економії паперу і зменшення витрат на нього.

Депутат Київради Олександр Пабат на своїй сторінці у «Facebook» повідомив, що пакет документів для депутата, а це папка на 500 сторінок (проекти рішень, пояснювальні записки, супровідні документи), обходиться в 60-70 гривень за одиницю. Крім 120 примірників для депутатів, щоразу готують додаткові 10-20 пакетів для заступників голови міськадміністрації, для Кабміну і Верховної Ради.

Також ще у 2012 році депутати Черкаської міськради, знову ж таки задля економії паперу, вирішили придбати за кошти міського бюджету планшети. Черкаський міський голова Сергій Одарич ще тоді пояснював, що практично всі проекти рішень сесії депутати отримують в друкованому вигляді, на що витрачається чимало коштів. Багато паперів при цьому просто не переглядають і викидають. Депутат, який отримує планшетний комп’ютер, відмовляється від отримання проектів рішень на папері. Три роки тому на таке нововведення з міського бюджету Черкас мали витратити 150 тисяч гривень.

Рішення про закупівлю планшетів для роботи обранців громади у 2012 році ухвалили депутати Харківської міської ради. Але вони вирішили не обмежуватись бюджетними планшетними кoмп’ютерами, адже захотіли, щоб їм за кошти громади придбали недешеві планшети марки «Apple» – «Ipad 2».

Директор Департаменту інфор­маційно-комп’ютерного забезпечення харківської міськради Олександр Фетісенко пояснював це так: «Головне завдання цих нововведень – відійти від паперового документообігу, тому що з бюджету міста витрачаються великі кошти на закупівлю паперу, фарби для принтерів тощо для підготовки проектів рішень сесії. Пристрої закуплять у рамках створення системи електронного робочого місця депутата міськради. Крім того, у сесійній залі міської ради збільшать кількість точок доступу Wi-Fi».

Утім жоден з ініціаторів закупівлі планшетів для депутатів Луцької міської ради не може гарантувати, що робота обранців громади буде ефективною і ніхто з політиків не гратиме в ігри під час сесії. Журналісти і волинських, і всеукраїнських видань неодноразово ловили депутатів різних рівнів за недобросовісним виконанням обов’язків, коли сучасні ґаджети були важливіші для політиків, аніж голосування за проекти рішень.

Але в Іспанії знайшли спосіб, як боротися з такими депутатами. За ігри на планшетах народних обранців іспанського парламенту штрафуватимуть на 300 євро. Таке рішення уряд Іспанії ухвалив через випадок, коли одні парламентарі під час засідання обговорювали закон про податки, а інші бавилися в ігри на своїх планшетах і телефонах. Можна цей приклад взяти на олівець, чи не так?

На завершення зазначимо, що вже у липні цього року обранці громади отримають на руки планшети і ще до місцевих виборів матимуть змогу попрацювати з ними кілька сесій міської ради.

Марко НЕБЕСНИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Олесь Показати IP 2 Липня 2015 13:00
"Планшети треба купувати за кошти тих депутатів, які вважають це за потрібне. Громада не має за це платити. " Цитую Вегу... Повністю підтримую...Дорогі наші рішайли.- тю, пробачаюсь- депутати.... Самі купляйте!. А гроші - Народному тилу. На АТО. Слабо?
ВОНО Показати IP 2 Липня 2015 13:13
все лучшее шо есть в стране голодающим депутатам міськради, бо вони ж діти народу!!!!
Що сказати Показати IP 2 Липня 2015 13:15
" ініціатором закупівлі сучасних ґаджетів для членів виконкому та депутатів Луцької міської ради став секретар міськради Сергій Григоренко". БЮТівський любитель теплих місць і чужих грошей.
Жанна Показати IP 2 Липня 2015 13:17
ууууу)) уявляю,що зараз буде))
григоренко Показати IP 2 Липня 2015 13:18
це на пам"ять депутатам про їхню "плідну" роботу,адже залишилось чотири місяці роботи.
Лучанин до григоренко Показати IP 2 Липня 2015 13:27
Стережіться! Бо на пам'ять депутати не зовсім чисті на руки типу григоренки можуть "забрати" багато що.
Сергій Показати IP 2 Липня 2015 13:21
Нормальна ініціатива! Постійно псувати тисячі пачок паперу - це минуле століття та закляклий анахронізм.
Олесь до Сергій Показати IP 2 Липня 2015 13:35
Мова НЕ ПРО ІНІЦІАТИВУ!!!!! а про те- ХТО ЗА ЦЕ ПЛАТИТь.....
Сергій до Олесь Показати IP 2 Липня 2015 13:59
Наразі за папір та друк щороку по 100 тис платить громада
Просто Показати IP 2 Липня 2015 13:38
Почав дивитись що то за планшет, наткнувся на розетку де він 2999! Мало того якщо 99900/3294=30,33(питання: 0,33 планшета КОМУ??????)
123 до Просто Показати IP 2 Липня 2015 14:07
Якщо купляеш 33 планшети знижка мінімум 20%
Галина Показати IP 2 Липня 2015 13:46
Не має на що гроші витратити,в нашому місті вже все добре тільки ще в депутатів планшетів не було,в такий час простим людям "гайки вже не просто закрутили а перекрутили" на всьому економ,а депутатам планшет,може ще одяг купити чи устриць в столовку заказати,ганьба
молодці Показати IP 2 Липня 2015 13:59
як ім там на сході захіщати лучан без планшету.
Колік Показати IP 2 Липня 2015 14:21
"Планують, що за кошти міського бюджету закуплять більш як 30 таких пристроїв, два з них будуть резервними. Планшети, за попередніми даними, отримають 23 депутати міської ради й 13 членів виконавчого комітету". Перше питання - де ще два планшети? "З’ясувалося, що в середньому міська рада у 2013 і 2014 роках витратила близько 70 тисяч гривень на закупівлю лише одного паперу". Питання друге - а що , усі відділи міської ради перестануть працювати? ЧИ увесь цей папір(Якщо ж говорити про кількість паперу, яку щороку «з’їдають» відділи Луцької міської ради, то у 2013 році було закуплено 1592 пачки паперу по 500 аркушів. У 2014-му трохи менше – 1393 пачки) пішов на обслуговування депутатів? То виникає третє питання для чого нам такі "дорогі" депутати?
Оля до Колік Показати IP 26 Січня 2016 00:05
ви ще не порахували, що 23 депутати і 13 членів виконавчого комітету - це 36... ще + два резервні. Закуплять більш як 30 ... чи все ж майже 40 :) От така математика, майже як в нових сучасних підручниках
Kexfyrf Показати IP 2 Липня 2015 14:23
Вже такі бідні, що тільки з торбами ходити з довгою рукою - подайте на планшетик! Може хай згадають скільки отримують за голосування потрібного питання!
АС Показати IP 2 Липня 2015 14:44
А ще, за кошти бюджету закупіть їм презирвативи........
Лучанка Показати IP 2 Липня 2015 14:47
Правильно закупіть планшети і сидіть дома на дивані чекайте рішення яке потім прочитаєта нащо ходити на сесій, люди останні копійки віддають на потреби АТО, дітям немає ніяких оздоровлень з бюджетів, а депутатам які вже скоро будуть перевибиратися купіть планшети , аже наше місто прекрасне і коли починається злива чи сильний дощ то можна , ще закупити пару надувних човнів, це буде раціональне використання коштів бюджетних, а біля першої поліклініки можете ламати ноги на тротуарі який в ідеальному стані , його не потрібно привести в порядок, а планшети обовязково потрібні.
123 Показати IP 2 Липня 2015 15:01
ломакою по спиняці від громади
Лучвнка Показати IP 2 Липня 2015 15:33
"Дорогі ж наші депутати" , вони до Європи йдуть, в них все повинно бути цивілізоване, сучасне,, щоб вони могли без проблем швидко і надійно рішити всі проблеми міста та його громадян, а люди можуть пожити і при натуральному господарстві....краще б ці кошти перерахували на проїзд в тролейбусі, а не піднімали ціни на квитки. Ой багато хочеться написати, але чи допоможе іїм і нам?
анонім Показати IP 2 Липня 2015 17:16
а вони п**ари продажні за свої не можуть купити?розстрілювати їх треба,а гроші в державу,с**и розжиріли,хатів навколо Луцька набудували,б***о ко**ене
Соня Показати IP 4 Липня 2015 11:38
Вважаю, що це не продумане питання, толку не буде. Але від наших дописувань нічого не зміниться. Їх все одно закуплять, бо треба дати комусь зоробити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus