USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Львів’яни навчали волинян будувати велодоріжки

21 Травня 2015 16:33
Аби збудувати на Волині розгалужену систему велодоріжок, потрібно починати із маленьких шматочків, – на цьому наголошує радник Львівського мера. Він розповів, як «набивали гулі» у їхньому місті та дав поради.

Про це йшлося під час засідання робочої групи з питань планування, проектування та будівництва велосипедних доріжок в області, яке відбулося сьогодні, 12-го травня, в овальній залі обласної ради.

Радник Львівського міського голови Олег Шмід розповів, що кожен кілометр велодоріжок, який збудували 5 років тому, вже подвоєний-потроєний. З його слів, до розвитку цієї інфраструктури у Львові спричинив кумедний випадок.

«Був у нас радянський архітектор, його попросили зробити доріжки, а він сказав громадським активістам намалювати самим – ці так і зробили. Тоді чиновника засоромили, а справа почала просуватися», - пригадує львів’янин.

Він наголошує, що велодоріжки - це пазл, який необхідно скласти.

«Ми починаємо з однієї деталі та додаємо інші. Приміром, у нас у 2020-му році буде кістяк веломережі - 268 кілометрів. Далі ми будемо розвивати якісні показники. Ми використали чимало допомоги із-за кордону, зокрема грантів. Наголошу, що безпека велосипедистів – головна умова грантових програм Німеччини. Окрім того, цього року ми плануємо встановити велосипедні термінали – близько 20 місць, де можна взяти велосипед, доїхати до іншого терміналу та його лишити там», - розповідає Олег Шмід.
Завдяки велодоріжкам, наголошує львів’янин, у них в місті вдалося вирішити проблему із несанкціонованим паркуванням.

«На місці несанкціонованого паркування автомобілів ми влаштували смугу громадського транспорту, а поряд – велосипедну доріжку. Тепер рух - розвантажений. Загалом у нас є різні велодоріжки: облаштовані на дорозі, окремі смуги на тротуарах, проїзд неподалік пішохідної зони. Все - індивідуально», - каже радник Львівського міського голови.

Щодо «гуль», то не рекомендував Олег Шмід робити велодоріжки червоним кольором: марна трата коштів та псування асфальту. Натомість радить червоним позначати небезпечні ділянки.

Він зауважив, що гарне місце для велодоріжки в Луцьку - на проспекті Волі.

«Щодо вашого проспекту Волі, то дорога там має десь 6-6,5 метра. Колись робили такі широкі, аби забезпечити рух тролейбусів. А якщо відняти півтора метри, то для авто лишається 4,5 метра, а це - цілком достатньо, адже на магістралях ширина до 4 метрів», - вважає представник сусідньої області.

Втім, чи візьмуться волинські чиновники за розбудову велодоріжок – надії мало, адже після виступу гостя працівники ОДА почали нарікати, що це зробити складно, бо законодавчо це не врегульовано і є чимало перепон.

У відповідь велолюбителі їм наголосили, що не варто акцентувати увагу на тому, чому це неможливо зробити, а краще взяти приклад у тих, хто це зробив й шукати шляхи вирішення труднощів.

Зауважимо, що на окремих вулицях обласного центру уже роблять розмітку для велосипедистів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Яма, яма... Показати IP 21 Травня 2015 19:07
Нехай волиняни навчать львів'ян будувати дороги, а саме дорогу Н-17 Львів-Луцьк ( відрізок Стоянів-К-Бузька )

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus