USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мораторію на МАФи в Луцьку не буде, натомість пропонують конкурс

28 Вересня 2016 16:23
Депутати Луцької міськради не підтримали проект рішення Про окремі питання щодо розміщення тимчасових споруд на території міста. Натомість в міськраді заговорили про створення робочої групи, яка б напрацювала чіткий механізм видачі дозволів на встановлення тимчасових споруд у місті, ймовірно, на конкурсних засадах.

Про це стало відомо під час пленарного засідання 13 сесії Луцької міської ради сьогодні, 28 вересня.

Нагадаємо, рішення про введення «мораторію» на встановлення кіосків у місті обговорюється уже другий місяць. Однак 25 серпня 2016 року під час засідання комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва у її членів виникли побоювання, що цей проект рішення може утискати права підприємців.

А під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту депутат Ігор Поліщук заявив, що кількість МАФів у Луцьку врегулює не «мораторій», а сама економіка. У серпні проект рішення під час сесії депутати не розглядали, бо після того, як майже всі комісії не підтримали, його зняли з порядку денного.

Та уже на вересневу сесію підготували змінений проект рішення. Документом, повідомив заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко, пропонується тимчасово призупинити видачу дозволів на встановлення МАФів на 4 місяці - з 1 жовтня до 1 лютого. І не в усьому місті. У міськраді вирішили цього разу обмежитися 12 вулицями: Воїнів-Інтернаціоналістів, Кравчука, Конякіна, Володимирською, Дубнівською, Федорова, Ветеранів, Окружною, Гнідавською, Потебні, Бенделіані, Станіславського та бульваром Дружби Народів.

Депутат Олександр Волинець поцікавився, яка місту вигода від цих МАФів. На що отримав відповідь, що власники цих кіосків не платять жодних платежів до міського бюджету. Крім того, часто там працюють неоформлені працівники, можливо, неналежно зберігаються продукти.

Крім того, Сергій Григоренко зауважив, що Луцька міська рада вивчає івано-франківський досвід, де діє положення, щоб МАФи сплачували якусь частку в бюджет міста.

З його слів, на розробку схем для вказаних вище вулиць потрібно 130 тисяч гривень на оплату послуг ліцензованої фірми. Попередні схеми, згідно з відповіддю управління архітектури, проектна фірма виконала «з доброї волі».

Однак, депутат Григорій Пустовіт зауважив, що міська рада не має права забороняти і відмовляти встановлення тимчасових споруд. І наявність чи відсутність комплексної схеми не є суттєвим. Але автор проекту рішення переконує, що чинне законодавство має чимало прогалин щодо цього процесу, і порушення закону тут не вбачає. Але депутат не погодився.

«Ці повноваження не властиві міськраді. Комплексну схему має робити рада, решта: надання дозволу, відмова на встановлення тимчасових споруд – повноваження виконкому», - пояснив Григорій Пустовіт і наголосив, що в проекті рішення є порушення нормативних документів.

Натомість депутат, начальник управління підприємництва і реклами Луцької міської ради Олександр Козлюк нагадав, що виконком має положення про послуги виконкому, затверджене сесією. І саме на сесію виноситься питання про призупинення певних послуг.

«Цей проект рішення виноситься, щоб упорядкувати і провести обговорення на цих вулицях, де є наболілі питання», - зауважив він.

Депутат Ігор Поліщук, своєю чергою, вважає, що наведення ладу в місті з МАФами – це позитив, але, на його думку, це відбувається занадто радикально. Натомість в місті варто розробити концепцію надання дозволів розташування МАФів.

«Люди втрачають роботу і бізнес. На мою думку, діючий порядок отримання дозволів на встановлення тимчасових споруд - недосконалий. Коли з’являється вільне місце, то там встановити кіоск має право той, хто звернеться перший. Але це має бути на конкурентних засадах. Хто запропонує кращі умови, кращий вигляд, той має виграти це місце. Думаю, ми ініціюємо створення робочої групи, до склади якої варто запросити підприємців, активістів, аби напрацювати механізм, який би впровадив конкурентні засади у процес встановлення тимчасових споруд», - пояснив він.

Але депутат Євгеній Ткачук зауважив, що ті підприємці, які мають великі кошти, виграватимуть конкурси, а бідніші - ні. Тим більше, треба підтримувати місцевих виробників.

На що депутат Ігор Поліщук додав: група може напрацювати низку критеріїв, за якими буде проводитися конкурс. Він додав, що дороговизна не повинна бути єдиним критерієм.

Урешті, депутати вирішили голосувати. Та проект рішення не набрав достатньої кількості голосів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 28 Вересня 2016 20:17
Мафи не просто псують облік міста... вони вбивають ділову активність (не знімається оренда, відповідно не будуються нові обєкти... будівельники без роботи, немає нових потенційних робочі місць, не сплачуються податки.
Анониму до Анонім Показати IP 29 Вересня 2016 09:24
Так давайте добьём малое предпринимательство, и всё внимание уделим магнатам строительства. Отсутствие толерантности и гибкости подчёркивает совершенную глупость политика, который "гнёт" подобную линию.
Анонім до Анониму Показати IP 30 Вересня 2016 00:05
Хто вам мішає взяти в оренду приміщення... на ринку зараз ціни більш ніж адекватні ( в центрі знімаю приміщення за 100 грн кв м2). Інколи навіть вигідніше зняти хороше приміщення по правилам чим домагатися всіма правдами і неправдами (відкати...) встановлення тих Уродців...
Анонім Показати IP 30 Вересня 2016 07:55
А кому заважав кіоск " Хлібна крамничка" нашого луцького виробника на розі вулиць Шопена і пр Волі. Невже при прийнятті рішень геть мозги відшибло? Тут проживає повно старших людей, зручно було купляти хліб- завжди свіжий, з гарним асортиментом. Це що так правильно? Генделиків, розливачок пивних повно - вони не заважають , а хліб продавати в кіоску завадило Григоренку??? Може треба хоч коли небудь включати голову ??? соромно за таке рішення!!!!!
Анонім Показати IP 30 Вересня 2016 07:57
І укропівц і таку наругу над жителями Волі і Шопена проковтнули - чи Вам це не вигідно??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus