USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На межі: корпус школи ще не добудували, а він уже – загроза для життя

24 Квітня 2016 18:00
Додатковий корпус школи у селі Прилуцькому почали зводити з порушенням будівельних норм. Тепер громада вже бореться не за його добудову, а за знесення. Будь-якої миті споруда може рухнути на дітей, які на перервах та уроках фізкультури бігають поблизу аварійної будівлі. Під час останнього засідання сесії Волинської обласної ради депутат фракції «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Олександр Омельчук озвучив цю проблему у своєму депутатському запиті, який адресував голові облдержадміністрації. З Олександром Омельчуком журналісти і приїхали у школу.

ОСВІТА В РУКАВИЧЦІ

Школа в селі Прилуцькому збудована ще у 1967 році. З вигляду – охайна, з енергоощадними вікнами, значну частину з яких закупили за кошти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Краєвиди з класів чудові, адже школа розташована поблизу місцевого озера. Нещодавно на дорозі біля освітнього закладу поклали новий асфальт. Тепер місцеві школярі влаштовують тут перегони на роликах.

Як розповідає директор Прилуцької школи Оксана Сущук, їхній освітній заклад розрахований на 140 дітей, а вчиться 247. Тому уроки тут у дві зміни. Через це гурткову роботу в школі організовувати складно, невеличкі класи постійно зайняті. Спортзал маленький, інвентар давно потребує оновлення, треба відремонтувати підлогу. Тут немає роздягалень. Тому хлопчики та дівчатка переодягаються по черзі у якомусь із класів.

Директор школи Оксана Сущук


Торік знайшли можливість у позаурочний час організувати в спортзалі безплатні заняття з боксу, цього року – з баскетболу. А на факультативних заняттях дітей вчать плести з бісеру, вишивати, технічної та художньої майстерності. У школі є невеликий комп’ютерний клас. Вбиральні розташовані всередині.

«Згідно зі стандартами, в класі може навчатися до 30 дітей, – розповідає директор Оксана Сущук. – Однак у наших кабінетах не поміщається більш як 16 учнів. Ми змушені брати дозвіл у санепідемстанції на поділ класів (тобто якщо в класі більш як 30 учнів, то він ділиться на дві групи, для яких проводять окремі уроки, – ВН), але це все одно ситуацію не рятує. Діти ростуть і місця їм катастрофічно бракує».

У тісних класах парти стоять щільно. Відстань до дошки дуже маленька. Заступник директора з виховної роботи Галина Домбік каже, що саме через це у деяких школярів виникають проблеми із зором. Причому короткозорість розвивається дуже швидко.

Відстань від перших парт до дошки дуже мала

У школі зовсім немає гардеробу. В бібліотеці уже давно слід замінити підлогу, зробити ремонт у їдальні. Цього року за виділені з сільського бюджету кошти перекрили дах на майстерні.

Шкільна бібліотека давно потребує ремонту

В цьому освітньому закладі нав­чається кілька діток з особливими потребами. Офіційно всі вони – на індивідуальній формі навчання. Однак більшість часу проводять тут – серед однолітків.

ДОБУДОВА ЯК БАРТЕР ЗА ЗЕМЛЮ?

Поблизу основного корпусу школи у квітні 2010 року розпочали зведення ще одного. До слова, фактично напередодні місцевих виборів. Депутат Прилуцької сільради Іларіон Маковський розповідає, що будівництво розпочалося з ініціативи колишнього голови райдержадміністрації Леонтія Кричкевича за кошти підприємця Святослава Хорошенка. Зі слів депутата, влада виділила цьому підприємцю 12 гектарів землі неподалік в’їзного знака в обласний центр з боку Ківерців. Натомість Хорошенко дав кошти на будівництво. Директором школи тоді був Андрій Квач. Жителі Прилуцького розповідають, що саме він кроками і визначив місце під зведення корпусу, вказав на його протяжність та ширину. А ще, кажуть місцеві, на цю добудову бізнесмен дав півтора мільйона гривень, знач­ну частину суми – готівкою...

У телефонній розмові підприємець Святослав Хорошенко повідомив, що землю поблизу знака «Луцьк» він справді отримав. Але – два гектари. Зі слів Святослава В’ячеславовича, виділення земельного наділу відбулося згідно із чинним законодавством на підставі зібраних документів. Святослав Хорошенко каже, що громада звернулася до нього з проханням виділити кошти на розвиток Прилуцького. «Це був мій добровільний внесок як благодійника на розвиток громади. До землі це жодного стосунку не має. Звіту про використання цих коштів не вимагав, адже це була благодійна допомога», – зазначає підприємець.

Зводили корпус господарським методом, без жодної проектно-кошторисної документації. Як робочу силу залучали і представників тутешньої громади, в тому числі й батьків.

У результаті сьогодні ніхто точно не знає, скільки сюди вкладено грошей, а саму добудову ще не здано в експлуатацію, але вона вже в аварійному стані. Тріщини у фундаменті та стінах видно здалеку. В коридорі не передбачено жодного вікна. Перепад висоти будівлі – понад півметра (!). Найцікавіше – крайніх немає.

Скільки коштує аварійна добудова – невідомо

Директор Прилуцької школи Оксана Сущук розповідає, що, ставши керівником, зверталася з приводу аварійної добудови у всі можливі інстанції.

«У школі немає жодного документа ні на закуплені матеріали, ні на ремонтні роботи, – каже Оксана Іванівна. – Була заява і в обласну прокуратуру. Ми звертались у різні інстанції, просили коштів на добудову. Потрібно близько 18 мільйонів гривень. Наразі розібрати цю добудову ми також не можемо, на неї немає документів».

Не може вплинути на ситуацію й Прилуцька сільська рада, адже, як каже сільський голова Валентин Арчибасов, у цьому випадку вони хіба що можуть звертатися з листами у вищі органи влади.

З районного бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації добудови корпусу Прилуцької школи виділили 97 тисяч гривень. Розглядають два варіанти – знесення та початок будівництва з нуля або ж укріплення вже зведеної споруди.

Батьки ж учнів категорично проти другого варіанту. Голова батьківського комітету Катерина Мартинюк та її заступник Олена Поліщук кажуть, що укріплювати цю споруду небезпечно. Мами мріють, що їхні діти все-таки з часом матимуть можливість вчитися в одну зміну, у сучасних комфортних класах. Саме в цьому корпусі планували розташувати ще 10 просторих класних кімнат.

Ці першачки мали б навчатися у нових просторих класах

Фахівці Волинського філіалу «НДІпроектреконструкція» ще у 2012 році провели обстеження технічного стану будівельних конструкцій щодо відповідності будівельним нормам та правилам добудови. Також виконано інженерно-технічні вишукування, а саме: топогеоде­зичне знімання, інженерно-геоло­гічні вишукування та обміри й обстеження новозбудованого при­міщення школи – товариством з обмеженою відповідальністю «Проектно-вишукувальний інститут «Волиньагропроект». Згідно із результатами обстеження добудови примі­щень де­сяти класних кімнат ЗОШ I-III ступенів с. Прилуцьке, експерти вказують, що стан будівельних конструкцій добудови приміщення незадовільний. Будівництво проведено при низькій якості виконання будівельних робіт із влаштування фундаментів, стін, кроквяної системи з покрівлею. Не зроблено вентиляцію приміщень та порушено вимоги пожежної безпеки об’єктів будівництва. Крім того, під час обстеження встановили, що стіни звели з блоків, які на сьогодні без навантаження від ще не виконаного перекриття, мають неприпустимі тріщини й підсиленню вже не підлягають. Враховуючи ці факти, Технічна рада інституту дійшла висновку, що аварійне новозбудоване приміщення школи підлягає зносу з будівництвом на цьому місці дво- або триповерхової школи з дотриманням усіх нормативних, конструктивних і технологічних вимог.

Незавершений корпус


Вивчивши експертні висновки, депутат облради, укропівець Олександр Омельчук також вважає за доцільне аварійну добудову демонтувати, а на її місці звести компакт­ний двоповерховий корпус школи з дотриманням вимог будівельних норм та правил. Також Олександр Володимирович каже, що готує депутатські звернення у правоохоронні органи та органи влади, аби все ж таки з’ясувати, хто має відповідати за таке халатне будівництво і створення небезпеки для життя та здоров’я прилуцьких дітей.

Довідка. «НА МЕЖІ» – новий соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною регіональною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» розпочинає новий соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ». Спільно з депутатами від УКРОПу ми відвідаємо соціальні заклади області, які потребують реконструкції, добудови чи перепрофілювання. Ми покажемо чиновникам, у яких умовах навчаються наші діти. Ми запитаємо у влади, чому так відбувається і як можна розв’язати ці проблеми.

Ми поїдемо туди, де освіта, медицина, спорт та культура перебувають на межі – на межі розуміння, на межі терпцю громади, ба навіть на межі безпеки для життя.

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, зателефонуйте:

волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
! Показати IP 24 Квітня 2016 19:29
Ну, ніяк не переведуться на Волині дураки. Перше: характерний прояв корупції ! Друге: яскраво виражена дурь!Третє: соціолого -психологічний діагноз - 1діоти. А про правові наслідки має вагоме слово сказати прокуратура. А якщо не скаже, - сміливо можна і їх відносити до першого.
Ганс Показати IP 24 Квітня 2016 21:33
все про**али
axabnrg Показати IP 25 Квітня 2016 16:25
Джерела ресурсів, що доступні об'єднаним територіальним громадам: https://www.youtube.com/watch?v=J5SnSYErPiI
Ківерці Показати IP 26 Квітня 2016 02:19
Ви що не можете залити новий фундамент і обкласти фасадною цеглою цю будівлю (утепливши між стінами простір). Реально до 1 вересня це можливо зреалізувати. Наївні, ви що думаєте хтось виділить гроші на ваші мрії? Скоріше розділять школу, а дітей будуть возити до базової школи в Ківерці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus