USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Як учасникам АТО на Волині (не)виділяють земельні ділянки

4 Лютого 2016 20:30
Понад два десятки учасників АТО на Волині подали заяви на отримання земельних ділянок. Втім, більше ніж півроку, чиновники не хотіли реєструвати документи, ховаючи їх у шухлядах. Як наслідок – бійці АТО отримали відмову. В цій ситуації нарікають на протизаконні дії губернатора та працівників ГУ Держземкадастру у Волинській області.

Детальніше про ситуацію розповідає у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини один із учасників АТО, який подавав заяву, В’ячеслав Савчук.

«Торік наприкінці травня я та інші учасники АТО, нас було більше 20 чоловік, написали заяви, що хочемо отримати земельні ділянки під садівництво по 8 сотих. Дехто з бійців заради цього навіть зі сходу приїхав, бо ж заява має бути написана власноручно. Документи подали у відділ Держземкадастру. Їх прийняли, сказали, що все гаразд. А вже в червні нам повідомили, що заяви потрібно писати повторно, буцімто, це якась спеціальна процедура. Ми так і зробили. Після цього щомісяця нас кормили «завтраками». Зрозумівши, що щось відбувається не так, ми в грудні знову прийшли дізнатися, де наші заяви, і на якому етапі розгляд питання.

З’ясувалося, що їх взагалі не зареєстрували. Ми здивувалися, чому їх дістали з шухляди і тримають незареєстрованими в якійсь папці. Працівниця Держземкадастру не захотіла їх дати нам на руки й нічого не пояснила, а пішла до начальника, після чого вийшла і сказала, що їх вже реєструють», – розповідає волинянин.
Краянин каже, що замість того, аби, повернувшись із фронту, відпочити та пройти належну реабілітацію, доводиться «воювати» з місцевими чиновниками.
На службу ж пан В’ячеслав пішов ще в травні 2014-го року добровольцем. З того часу пережив не одне бойове зіткнення з російсько-терористичними військами. Служив Савчук у контррозвідці й демобілізувався 5 березня 2015-го року.

Зрозумівши, що самому складно подолати «бюрократичну машину», звернувся за допомогою до депутата обласної ради від Волинської обласної регіональної політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександра Омельчука.
«У цій справі я побачив очевидне порушення законів України. Люди в травні звернулися, їм давали обіцянки, що все буде гаразд, а поки ті в грудні не пішли шукати свої заяви – їх не реєстрували. Таким чином, воїнів АТО вводили в оману. Можливо, це зробили для того, щоб притримати унаділи для «потрібних» людей з інших областей, хто б мав за це якусь винагороду. Зваживши на все це, я направив депутатський запит у прокуратуру й Держземкадастр», – коментує ситуацію обранець громади.
На запит депутата Олександра Омельчука в Держземкадастрі відповіли, що заяви зареєстровані вчасно у системі електронного документообігу у встановленому порядку відповідно до типової інструкції.

Також чиновники, посилаючись на доручення Віце-прем’єр Міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Гройсмана В.Б. від 08.10.2014 року, звернулися в Пульмівську сільраду за дозволом виділити земельні ділянки.

На це в сільраді дали відмову, посилаючись на, як вказано у документі, «обмежену кількість вільних земельних ділянок».
Прокуратура тут теж виявилася бездіяльною, мовляв, не має повноважень.

«Положеннями Закону України «Про прокуратуру», які набрали чинності з 26.10.2014 року в органів прокуратури відсутні повноваження представництва інтересів громадян», – йдеться у відповіді на звернення.
Втім, правоохоронці зауважили важливу деталь, що відповідно до частини 7 статті 118 Земельного кодексу України, розгляд заяви мав відбутися у місячний строк, після цього б учасники АТО мали б отримати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні. Зауважимо, що й негативна відповідь – теж не є останнім словом, адже рішення можна оскаржити в адміністративному суді.

Такий стан справ не задовольнив ні учасників АТО, ні депутата, який взявся опікуватися питанням. Тому проблему винесли на розгляд постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Її засідання відбулося сьогодні, 4-го січня, в обласній раді.

Питання почали ставити начальнику управління землеустрою та охорони земель головного управління Держземкадастру на Волині Нелі Коблюк. Чиновниця вперто відповідала, що всі заяви зареєстрували.

«Питання стосувалося земельних ділянок поблизу озера Світязь, поділ зроблений на 170 ділянок. Мешканцям Пульмівської сільради, які є воїнам АТО, дали 117 ділянок, ще 4 – сім’ям загиблих воїнів. Загалом іногородніх заяв надійшло 284. Щодо заяв 26 людей, то вони надійшли нам, усі зареєстровані, і на них ми відповіли, що неможливо надати цим людям земельні ділянки», – пояснювала Неля Коблюк.
Депутати так і не почули відповіді, чому заяви не зареєстрували вчасно, а місяцями людям «морочили» голови.

На це чиновниця відповіла, що кожен громадянин має право контролювати своє звернення. А з приводу затягування процесу реєстрації, то дорікнула, що воїни АТО принесли їм не повний пакет документів.

Неправдивою відмовкою назвав це голова Громадської організації «Волинське обласне об’єднання учасників АТО та волонтерського руху» Юрій Рудницький.

«Учасники АТО надали всі необхідні документи, які ви казали нам принести. Й на місці нам теж казали, що все гаразд, більше того, обіцяли дати земельні ділянки. Чому ви тепер говорите зовсім інше?! І взагалі, я спілкуюся з усіма громадськими організаціями, які представляють інтереси АТОшників і бачу, що землі отримали лише 5%, не більше», – наголосив Рудницький.

Для присутніх учасників АТО В’ячеслав Савчук пояснив, що не претендує на ділянки сімей загиблих воїнів чи поранених, мовляв, коли зверталися, було вільних більше 30 ділянок. Також краянин назвав дії Голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, який дав вказівку не давати в Шацьку землі АТОшникам з інших районів, «сепаратизмом місцевого значення».

«Коли ми вперше звернулися з заявами, то на той час вже 166 ділянок виділили воїнам АТО, вільними було ще 36 наділів. Саме тому ми і писали заяви. Більше того, ми маємо на це право, бо є відповідні закони України, які дозволяють просити земельну ділянку будь-де на території нашої держави. Тому навіщо вдаватися до сепаратизму місцевого масштабу, даючи якісь вказівки, які суперечать законодавству. Він (губернатор, - ред.) – представник виконавчої влади – починає видавати свої вказівки, які перевищують рішення Верховної Ради. Ми розуміємо, що потрібно, в першу чергу, давати загиблим та пораненим, але далі має бути черговий розподіл», – пояснив Савчук.
Потому голова постійної комісії Анатолій Вітівнаголосив, що в діях управління Держземкадастру вбачає корупційні дії.

«Я вбачаю корупційні дії у діяльності управління, тому пропоную направити в прокуратуру й поліцію звернення від комісії, щоб правоохоронці розібралися, чому чиновники тримали заяви так довго без реєстрації, а тим часом давали землі іншим людям. Можливо, це робили за якусь особисту винагороду. Тому цю справу повинні розглянути уповноважені органи», – висловив пропозицію, і більшість ухвалила таке звернення.

Насамкінець, секретар комісії Олександр Курилюк додав, що до управління Держземкадастру є серйозні питання щодо недопрацювання. Відтак, депутати хочуть заслухати звіт їхньої роботи вже під час наступного сесійного засідання облради.

Після засідання комісії, у коментарі ІА Волинські Новини учасник АТО В’ячеслав Савчук додав, що допоки депутати шукатимуть правди в чиновників, він радиться з юристами, аби звернутися у Феміду за справедливістю з приводу дій працівників управління Держземкадастру.

«Це вже справа честі, потрібно розібратися зі справою й винні мають бути покарані», – підсумував волиняни, який один із перших пішов добровольцем на фронт захищати Батьківщину від іноземного агресора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
123 Показати IP 4 Лютого 2016 20:36
Давати учасникам АТО по місцю проживання
1234 до 123 Показати IP 6 Лютого 2016 09:07
Згідний, але в Луцьку землі також не має
Анатоль_ Показати IP 4 Лютого 2016 20:37
Де той землі набратися на усіх атошників?
Аня до Анатоль_ Показати IP 6 Лютого 2016 09:12
Так могла сказати тільки тилова криса! Хлопці воюють і є закон, землі насправді достатньо, але лакомі кусочки вже викуплені і ви знаєте яким чином.. Василенко то є корупціонер вищого гатунку!!!
Хлоп Показати IP 4 Лютого 2016 21:05
Почекайте, ось барiн вiдпочине та надасть вам землю. Не треба поспiшних рiшень)))
Анонім Показати IP 4 Лютого 2016 21:09
Землю треба давати без права перепродажі,забовьязувати користуватися,коли ні ,то забирати через рік.Відразу охота відпаде
Душман до Анонім Показати IP 4 Лютого 2016 21:27
Кому яке діло продасть чи ні ! Одну ділянку надали і бувай здоров , більше не звертайся !
за АТОшніків Показати IP 4 Лютого 2016 21:26
по 8 соток можна дати кожному, владе не в*ереться. як не є хлопці знаходяться на сході, життям ризикують.
А Показати IP 4 Лютого 2016 21:29
А по два раба?
000 Показати IP 4 Лютого 2016 21:36
Хай би депутати ВР менше п..@.ли.Пообіцяли землю-нехай виділяють. Для себе коханих вони все знаходять,а тут за своє по колу ходиш і тільки різні відписки дають.
Я Показати IP 4 Лютого 2016 21:38
Якщо там не дають, то нехай звертаються в Камінь-Каширський, Маневицький, Старовижівський та інші райони, а то всі хочуть до Світязя поближче. Там на всіх не вистачить.
ти до Я Показати IP 6 Лютого 2016 08:45
Який ти розумний) Доречі в Маневичах, як найшли бурштин то також не дають. А я бачу була би твоя воля ти АТОшнікам видав би землю на Луганщині і Донечині
Анонім до ти Показати IP 6 Лютого 2016 10:58
,,,бо вони кажутьщо то їхня земля...
123 Показати IP 4 Лютого 2016 21:51
Поки вася буде керувати усією землею за межами населених пунктів доти буде процвітати корупція у Держгеокадастрі на всіх рівнях від області до району
До Я Показати IP 5 Лютого 2016 01:28
Ти мудак
Петро Показати IP 5 Лютого 2016 02:52
Треба землю, що знаходиться за межами населеного пункту віддати у розпорядження сільських рад, а Вас я не хоче підписувати позитивні висновки по Старовижівському районі та Рожищенському, щоб самому керувати. Та гнати його в шию.
22 Показати IP 5 Лютого 2016 08:35
Мені дуже цікаво, а де в с.Пульмо взялося стільки учасників АТО, мабудь чужі приписалися... Хай пишуть заяви в себе, по місцю проживання, а своїм людям, як завжди немає ділянки, пишуть відмову, то плану немає тощо
пролетарий Показати IP 5 Лютого 2016 09:14
а что с этой землей АТОшник будет делать..? он же гол как сокол..
Анонім до пролетарий Показати IP 5 Лютого 2016 10:18
Продасть...
Я так думаю Показати IP 5 Лютого 2016 09:39
Блатним там землі понароздавали за бабки і так ого-го . Не впадуть в гріх як дадуть цим хлопакам. Хай Гунчик та інші поступляться своїми наділами.
Смерть москалям Показати IP 5 Лютого 2016 10:38
Взяти всіх цих чиновників за одне місце і на передову.Нехай там попрацюють.Цікаво чи довго проживуть???
Анонім до Смерть москалям Показати IP 5 Лютого 2016 15:14
Коли за пільги,то довго...
лучанка Показати IP 5 Лютого 2016 10:47
а де працюють ті учасники АТО, яуі отримали землю у Пульмі? Чи не у міліції, прокуратурі, СБУ? Герой публікації на вигляд також не простий хлопець з села. Чомусь не написано у якому батальйоні служив.
українець Показати IP 5 Лютого 2016 12:36
Гнати Васю в шию, бо порядку не буде!!!!!!
Буде до українець Показати IP 5 Лютого 2016 13:09
порядок як Савчук очолить посаду, хоч якусь. Йому по барабану лісовиком чи земельником. Сезон мародерства вже закінчився в АТО вже робити немає що там
сам такой до Буде Показати IP 7 Лютого 2016 12:15
Лісівники дали відсич йому взяли кватирка, у земельників теж облом, надо "боротись" собі за землю в пульмі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus