USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині спалювати сміття хочуть за півкілометра від людських осель

26 Жовтня 2016 08:00
Поблизу сміттєзвалища, від якого більше 30 років потерпають мешканці села Брище і навколишніх населених пунктів, хочуть звести сміттєспалювальний завод. Попри те, що ніхто не взяв до уваги категоричні протести селян, фундамент під завод вже заливають, попередньо викорчувавши там дерева.

Про це стало відомо під час «круглого столу» на тему: «Проблеми зі сміттям: шляхи вирішення», ініційованого депутатами фракції «УКРОП» в Луцькій міській та Волинській обласній радах.

Історія «з душком»

Під час зборів громади 21 жовтня місцеві жителі вирішили заборонити спорудження сміттєспалювальної печі поблизу полігону твердих побутових відходів, що може становити загрозу для здоров’я людей. Саме тут вже кілька десятків років знаходиться луцьке сміттєзвалище.

Історія із зведенням сміттєспалювальної печі розпочалася кілька років тому з того, що в 2008 році селищна рада ухвалила рішення про виставлення на аукціон земельної ділянки площею 6,1 гектара для будівництва заводу з переробки сміття. Земельна ділянка розташована за межами населеного пункту біля полігону твердих побутових відходів у селі Брище. Але про те, що на аукціоні землі знайшли нового власника, селищна рада і місцеві депутати дізнались ледь не в останній момент.

У червні 2015 року до Рокинівської селищної ради звернулось ТзОВ «Луцьк-Еко» про погодження звернення ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» щодо встановлення обладнання призначеного для термічного знищення твердих відходів на території нового полігону.

Рішенням сесії заяву задовольнили і дозволили розміщення та монтаж вищезазначеного обладнання. ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» у визначені терміни не розпочали належні роботи зі встановлення печі, а в квітні 2016 року ініціювало звернення до Рокинівської селищної ради про те, щоб дозволити встановити сміттєспалювальну піч в іншому місці – на території орендованої ними земельної ділянки, площею 6,1 гектара. Рішенням сесії цей дозвіл надали (8 з 15 депутатів проголосували «за»).

В лютому 2016 року Луцька райдержадміністрація провела аукціон з набуття права оренди та уклала договір оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування заводу з переробки сміття терміном на 49 років з ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів», зареєстрованим у Київській області.

Громаду поставили перед фактом

Голова Рокинівської селищної ради Леся Яцушик запевняє, що сільську раду буквально «поставили перед фактом», коли землю під завод надали в оренду на 49 років. З її слів, піч спочатку збирались запустити на території діючою сміттєсортувальної лінії, проте звідти її прибрали і стали шукати землю. До слова, селищна рада не є стороною договору. Також зазначає, що депутати селищної ради минулої каденції погодили встановлення цієї печі.



Депутат Рокинівської селищної ради Валентина Куць уточнила, що спершу її колеги проголосували «за» лише з другого разу, коли «ініціативна група» почала просити переголосування. І лише з другого разу, з мінімальною перевагою депутати проголосували за проект рішення.

Юристконсульт всеукраїнського громадського об’єднання «Маємо право» Вікторія Яковишина зазначила, що відповідно до чинного законодавства потрібно було створити погоджувальну комісію, яка не менш ніж на половину буде складатись з представників громадськості. Ця комісія і має вирішувати всі спірні питання між сторонами.

«Поки не буде такої комісії, громада в праві забороняти таке будівництво», - переконує Яковишина.

Керівник ініціативної групи місцевих жителів, які проти встановлення сміттєспалювальної печі на території Рокинівської селищної ради Тамара Кашуба переконує, що піч хочуть встановити проти волі мешканців, їх думки не дослухались. Мовляв, вже 240 підписів передали сільській голові, аби призначити схід, проте «віз і нині там».



Жінка каже, що місцеві побоюються, що в цій печі будуть палити в тому числі і біологічні та медичні відходи. До того ж, з її слів, відповідно до чинного законодавства, мінімальна відстань від такого об’єкту до осель селян має становити не менше 3 кілометрів, у той чай як найближчі будинки знаходяться вже за 500 метрів від потенційного заводу.

«Будемо перекривати дороги, але не допустимо цього бардака. Вдячні УКРОПу, що допомагають, але лише вони одні взялись за нашу проблему. Ми молимо вас, прислухайтесь, ми влітку не можемо відкрити вікно – в нас нічим дихати через сміттєзвалище», - у відчаї каже жінка.



Керівник відділу екології ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» Василь Мацьків каже, що встановлювати планують утилізатор марки УТ 3000Д та переконує, що спалювати рештки тварин та медичні залишки не планують. З його слів, утилізатор має 4 фільтри, і в результаті згорання небезпечних речовин в атмосферу викидатись не буде.



Цю тезу підтримує і спеціаліст технічного відділу ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» Микола Галетевич. Мовляв, утилізатор дійсно може спалювати вищезгадані рештки, проте використовувати його в таких цілях підприємство не буде. Кажуть, що палитимуть лише гуму, пластмасу, сміття тощо.

Депутат Валентина Куць зауважує, що раніше ніхто не бачив представників фірми, яка хоче встановити піч-утилізатор. Не вдалось знайти контактних осіб ні в мережі, ні в офіційних реєстрах.

Цю думку підтримують і представники громади, які прибули на «круглий стіл». Люди цікавляться, чому документи щодо потенційного встановлення утилізатора отримують лише під тиском. Мовляв, коли вони хотіли поцікавитись будівництвом, особи, які знаходились на об’єкті, відмовили їм у цьому в грубій формі.

Зупинити будівництво хочуть через прокуратуру і ДАБІ

Зрештою, депутат Луцької міської ради та голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук зауважив, що місцевим мешканцям слід зробити звернення від громади в прокуратуру та поліцію щодо самовільного випилювання дерев забудовниками заводу. Також з приводу перевірки законності будівництва та наявності всіх дозвільних документів.
Також звернутись слід до Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Волинській області з метою встановлення, чи має ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» декларацію про початок будівництва об’єкту. Якщо ні, після цього готуватимуть позов до суду про зупинення будівництва та демонтаж встановлених об’єктів. В межах позову Поліщук порадив подати клопотання щодо видання ухвали суду на призупинення будівельних робіт до вирішення справи по-суті.

Цю думку підтримав Начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук, який зазначив, що забудовник понесе відповідальність, якщо дійсно самовільно зрізав дерева на території, де хоче збудувати завод по спалюванню відходів.



Окрім того, представники громади передали звернення голові Луцької РДА Ігорю Ярмольському, який виставив землю Рокинівської сільської ради на аукціон, навіть не повідомивши її про це.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Туристка Показати IP 26 Жовтня 2016 13:10
Побувавши в Парижі я бачила там в центрі міста мега сміттєпереробний завод... Можите погуглити і переконатися .Наші люди не вивчивши ситуації вже протестують... І так у більшості ситуаціях. Шкода
ТТ до Туристка Показати IP 26 Жовтня 2016 19:00
Такий завод працює в передмісті Хелма, хто їздить через Ягодин - Дорохуськ знає, по ліхтарях його роботу видно вночі. Нічого поганого. Тільки от жителі с. Брище видоюють з голови міста пільги з неіснуючої проблеми, європейці доморощені. По-суті на пільги заслуговують усі жителі Рокинь, Сирників і частини Княгининок, як такі, що знаходяться на однаковій відстані від сміттєзвалища, а не лише кругом одні пихаті від пільг брищанці.
Від доморощених пиха Показати IP 26 Жовтня 2016 22:29
Шановна пані Туристко! Це Ви вивчіть ситуацію, перш ніж коментувати такі важливі статті. Мова ведеться не про сміттєпереробний завод, а про сміттєспалювальний. Це Ви погугліть, і тоді побачите різницю:) Такі заводи для Європи це позавчорашній день, а людям хочуть побудувати його вітчизняні діячі, без жодних екологічних та будівельних дозволів. Тому будьте ввічливими та обізнаними, бо образами та незнанням Ви собі шани не робите. Ви ж наче туристка, мали б знати не лише європейські устрої, але й європейську культуру та вихованість.
777 Показати IP 27 Жовтня 2016 09:36
Скандинавская страна стала настолько хороша в переработке отходов, что им приходится импортировать мусор из Великобритании, Италии, Норвегии и Ирландии, чтобы обеспечить 32 электростанции, работающие на основе сжигании отходов. «Отходы сегодня являются товаром, это совершенно другой подход, чем был ранее. Сегодня это не только мусор, это бизнес», объясняет менеджер по связям с общественностью шведской организации Swedish Waste Management Анна-Карин Грипвелл (Anna-Carin Gripwell). Каждый год среднестатистический швед производит 461 килограмм отходов и эта цифра немного ниже средней полутоны по Европе. Но что отличает Швецию от других стран – это использование программы по сжиганию отходов, которая уничтожает более двух миллионов тонн мусора в год. Этот процесс также отвечает за преобразование половины мусора страны в энергию. «Когда отходы находятся на свалках, происходит выброс метана и других парниковых газов, это явно нехорошо для окружающей среды», говорит Грипвелл о традиционных свалках. Поэтому Швеция сосредоточилась на разработке альтернатив, чтобы уменьшить количество токсинов, просачивающихся в землю. В основе шведской программы лежит иерархическая система управления отходами, направленная на сокращение вреда окружающей среде: уменьшение количества мусора, повторное использование, переработка, альтернативы утилизации (получение энергии при помощи электростанций), и только потом свалка. Перед тем, как отходы заберут грузовики на электростанции, мусор фильтруется в домах и на предприятиях; разделяются органические отходы и бумага из корзин для бумаги, а любые предметы, которые могут быть восстановлены и повторно использованы, извлекаются. Согласно шведским законам, производители отвечают за все расходы, связанные со сбором, переработкой или утилизацией своей продукции.
жителям Показати IP 27 Жовтня 2016 21:31
подивіться на фото...хто знає поблеми смиіття ?? - ніхтто...а на остьанньому фото сидить голова районної ради приходько, хі хі хі..дивіться серіал кандидат!!!!!!....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus