USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Навіщо російському олігарху громадянство України. Думки експертів

31 Травня 2016 14:52
Олігарх біжить від боргів в Росії і може активніше зайнятися українською політикою, щоб розширити бізнес, вважають аналітики, - інформує "Сегодня".

Відомий російський олігарх Костянтин Григоришин отримав громадянство України, - повідомляє низка ЗМІ з посиланням на джерела в МВС. На думку експертів, таким чином, він біжить від кримінального переслідування в РФ і намагається захистити свій бізнес в Україні.

У Міграційної служби повідомили, що Григоришин звернувся в одне з їхніх відокремлених підрозділах з заявою про набуття громадянства України в спрощеному порядку за територіальним походженням (він народився в Запоріжжі).

За часом ця подія збіглася з тим, що в Росії Костянтина Григоришина оголосили в розшук у справі про ухилення від сплати податків на суму близько 10 мільйонів доларів. Разом з тим, цей факт тоді не став перешкодою для запуску процедури з отримання громадянства України.

"Положення статті 8 Закону "Про громадянство України" не містять підстав, які б унеможливлювали отримання громадянства України за територіальним походженням. Отже, наявність будь-якого кримінального судочинства на території України, або наприклад, Російської Федерації щодо особи не є підставою для відмови в прийнятті позитивного рішення про придбання особою громадянства України за територіальним походженням", - пояснили в Міграційної служби.

Як відомо, Костянтин Григоришин хоч і прожив значну частину життя в Москві, але його бізнес-активи, в тому числі підприємства енергетики, судно- і машинобудування в основному зосереджені в Україні. Так, Григоришин очолює групу "Енергетичний стандарт", володіє компанією "Запоріжтрансформатор" - монополістом у виробництві силових трансформаторів, є мажоритарним акціонером сумського НВО ім.Фрунзе, "Укррічфлоту", а також співвласником дев'яти українських обленерго.

Ім'я цього олігарха вже не раз фігурувала в різних корупційних скандалах в Україні. Так в українських ЗМІ не раз з'являлися повідомлення, що компанії Григоришина причетні до різних корупційних схем з продажу українським держпідприємством продукції за завищеною вартістю.

Особливого резонансу викликала інформація про те, що Національна енергетична компанія "Укренерго" в 2015 році мала намір закупити і "Запоріжтрансформатору" партію трансформаторів на суму 4 мільярда гривень. Експерти тоді звертали увагу на завищену вартість запорізьких трансформаторів в порівнянні з зарубіжними аналогами. Сумніви також викликала і сама необхідність в настільки терміновому оновленні трансформаторного парку "Укренерго" в запланованих обсягах. Як повідомляли ЗМІ, на керівних постах в "Укренерго" працювали вісім вихідців з структур Григоришина.

У січні 2016 року голова МВС Арсен Аваков на засіданні Кабміну звернувся до тодішнього міністра енергетики Володимира Демчишина з проханням розібратися в ситуації навколо "Укренерго" і "Запоріжтрансформатор".


Поки про якісь офіційні результати розслідувань щодо компаній Григоришина не повідомлялося.

Чому Григоришин вирішив змінити громадянство?

На думку експертів, у російського олігарха було кілька причин, щоб стати громадянином нашої країни.

Основне завдання - уникнути переслідування за економічні злочини в РФ, вважає директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець. "Йому інкримінують несплату податків. Але, отримавши українське і відмовившись від російського громадянства, він стане недосяжним для російської прокуратури. Україна не видає своїх громадян для відбування в третіх країнах", - пояснив експерт, додавши, що в Україні, очевидно, олігарх кримінального переслідування не боїться.

"Якщо він себе так спокійно відчуває, одержуючи українське громадянство, значить, він має впевненість в тому, що його не будуть тут переслідувати", - зазначив експерт.

Більш того, зараз Григоришин намагається зміцнити свої бізнес-позиції в Україні, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Ці іміджевий захист бізнесу. Важко захищати активи в Україні, тим більше розширювати свій бізнес в Україні - а це основна стратегія Григоришина - будучи громадянином РФ в світлі російської агресії і фактично війни між РФ і Україною. Ця прогалина в іміджі і репутації Григоришина могла б привести до того, що весь його бізнес-корабель міг би потонути і передумови до цього вже спостерігалися", - пояснив експерт Сегодня.ua.

Як відомо, в січня 2016 на той момент прем'єр Арсеній Яценюк прямо заявляв, що Григоришин - це агент Кремля. "Там реальні кримінальні виробництва. Вони крадуть гроші з бюджету, а потім фінансують першою чергою антиукраїнські політичні сили і звітують в ФСБ. Як, наприклад, робить, громадянин Російської Федерації Григоришин, який пасеться на українському енергетичному секторі останні 10 років. Чистий агент!", - заявив Яценюк.

У депутатських колах також припускають, що Григоришин розширює свої бізнес-інтереси.

"Коли настає велика приватизація залишків обленерго і інших підприємств енергетичного сектора, партнер президента, російський бізнесмен Григоришин вирішив отримати українське громадянство. Така любов до України викликана новою нормою в законодавстві, яка забороняє громадянам країни-агресора брати участь в приватизації. Тепер слово за президентом", - написав член комітету з ПЕК, нардеп з Радикальної партії Юрій Чижмарь на своїй сторінці в Facebook.

Що далі?

Експерти не виключають, що в майбутньому Костянтин Григоришин постарається наростити свій вплив на українську політику, щоб мати можливість захистити і розширити свій бізнес.

"Він буде намагатися грати. Абсолютно логічно - для того, щоб зберегти свій бізнес, свій вплив в Україні потрібні якісь політичні розклади - потрібно домовлятися і т.д.", - сказав заступник голови Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

І він, в принципі, це вже робить, додає Тарас Березовець. "Довгий час ЗМІ називали його причетним до фінансування Компартії України. Зараз вважають, що він фінансує низку українських медіа-проектів, а також фінансово підтримує молодих депутатів Ради", - зазначив він.

Крім того, не виключено, що на Україну чекає велика війна за переділ активів, говорить Вадим Карасьов. "І, можливо, починається такий період, коли участь в політичних проектах може стати більш важливим для рентабельності бізнес-активів", - сказав експерт, додавши, що орієнтуватися або приєднуватися Григоришин буде до БПП або супутнім проектам, які знаходяться в орбіті або сфері впливу влади.

Раніше в інтерв'ю ЗМІ глава Адміністрації президента України Борис Ложкін заявля, що Костянтин Григоришин хоче очолити АП, для чого і отримує українське громадянство.

Разом з тим експерти вважають такий сценарій малоймовірним. "У нього дуже неоднозначне реноме", - зазначив Олексій Голобуцький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus