USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Неатестований працівник поліції виграв суд і поновився на роботі

2 Квітня 2016 08:00
Вже є перше судове рішення, яким звільнення з посади працівника поліції у Кіровоградській області на підставі рішення атестаційної комісії, визнано незаконним. Працівника поновили на посаді та зобов'язали управління поліції виплатити втрачений заробіток за час вимушеного прогулу. А висновки атестаційної комісії, на кшталт «високі корупційні ризики», «захищає стару систему», «не бажає змін», - суд піддав сумніву. Письмові ж матеріали атестування, не доводили, на думку Феміди, професійну непридатність поліцейського.

Про це стало відомо з постанови суду від 17 березня 2016 року, що внесена у єдиний реєстр судових рішень.

Так,Кіровоградський окружний адміністративний суд розглянув позов підполковника поліції, який до звільнення перебував на посаді старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах управління внутрішньої безпеки в Кіровоградській області. Правоохоронець подав позов про визнання протиправними та скасування рішень атестаційних комісій, наказу про звільнення, поновлення на роботі і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Представник позивача пояснив, що атестація була призначена за відсутності правових підстав, які визначенні чинним законодавством. Він стверджував, що позивач набрав допустиму кількість балів під час тестування загальних навичок та професійних знань.

Позивач, зі свого боку, стверджував, що надав вичерпні відповіді на всі запитання членів атестаційних комісій, аналіз яких не міг вказувати про схильність до вчинення корупційних діянь та негативну оцінку його професійних якостей.

Він також звернув увагу суду, що в атестаційному листі не містились відомості про його професійні досягнення під час служби в органах внутрішніх справ (міліції), оскільки це не вказав безпосередній керівник.

Позивач пояснив, що в атестаційному листі висновок керівника Департаменту поліції з'явився після висновків атестаційних комісій.

Представниця поліції, зі свого боку, стверджувала, що під час співбесіди з членами атестаційних комісій, останні зробили негативні висновки стосовно особи позивача у зв'язку з тим, що він ухилявся від прямих відповідей і не зміг надати розумних пояснень щодо інформації з відкритих джерел.

Разом з тим, зазначила, що позивач не зміг описати жодного досягнення в роботі, не бажає змін і не розуміє суть реформи.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, зробив висновок про задоволення позову.

Зокрема, згідно з результатами тестування позивач набрав 37 з 60 балів (загальні навички) і 41 з 60 балів (професійні знання).

Але згідно з висновком атестаційної комісії позивач займаній посаді не відповідає і підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність.

Згідно протоколу засідання комісії, позивачу ставились питання, які стосувались професійної діяльності поліцейського та мотивації щодо подальшого проходження служби та інше. Однак у протоколі не зазначено перелік запитань та відповіді на них. Під час співбесіди не вівся аудіо запис її перебігу.

Атестаційна комісія зазначила, що підставами прийняття рішення про невідповідність займаній посаді є така оцінка особи позивача: не відвертий; від прямої відповіді ухилявся; високі корупційні ризики; не бажає змін; з приводу інформації з відкритих джерел не зміг надати розумних пояснень; захищає стару систему; не зміг описати жодного досягнення у роботі; відсутня здатність до змін; не розуміє суть реформи; низький професійний потенціал; ризик неприйняття нових цінностей та стандартів поліції.

Однак у суді з’ясували, що позивач прийнятий на роботу в поліцію як особа, яка виявила бажання проходити службу в поліції, шляхом видання наказу про призначення за його згодою на відповідну посаду (а не шляхом проходження конкурсу на посади), як визначено п. 9 розд. 11 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону 2).

Суд визнав, що підстав для атестування прийнятого на службу в поліцію позивача, не було, а тому вважає проведення атестування незаконним. Крім того, досліджуючи документи, які вивчали атестаційні комісії, суд встановив, що атестаційні комісії не досліджувала інформацію про результати службової діяльності позивача згідно з функціональними обов'язками.

У Постанові йдеться, що негативний висновок стосовно особи позивача атестаційні комісії зробили за відсутності інформації про результати службової діяльності і висновку прямого керівника, наявність яких є обов'язковою.

Крім того, позивач в останнє притягувався до дисциплінарної відповідальності у 2007 році і протягом служби у органах внутрішніх справ неодноразово заохочувався.

Проаналізувавши у сукупності матеріали, суд не виявив доказів, які доводили б, що позивач не відповідає займаній посаді.

Голова Поліції, як і суд, не мала змоги ознайомитись з перебігом співбесіди та оцінити відповіді позивача.

Письмові ж матеріали атестування, які суд визнав частково допустимими доказами, не доводили його професійну непридатність. Суд постановив поновити підполковника поліції на посаді старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах управління внутрішньої безпеки в Кіровоградській області.

Крім того, суд встановив, що після звільнення позивач не працевлаштувався, отже, йому виплатять середній заробіток за час вимушеного прогулу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
лучани Показати IP 2 Квітня 2016 08:04
Чого воно рветься на важку ненормовану низькооплачувану роботу?
правда до лучани Показати IP 2 Квітня 2016 15:59
Тобі ніколи не зрозуміти. бо ти не обирав професію ще навчаючись у школі і не ходив у берцях в юності, ще навчаючись у виші. Ти просто після закінчення школи сидів у кабаках і інколи відвідував заняття.Тобі не зрозуміти,що обрана професія може бути назавжди,а не скакати і працевлаштовуватись тільки там,де багато платять. Тобі і таким як ти не зрозуміти цього.
1111 до правда Показати IP 3 Квітня 2016 21:25
От черестаких і злочиність виросла бо цей міліціонер та інші бездари.
Просто Показати IP 2 Квітня 2016 08:10
Правильне і законне рішення. Цікаво як поведуть себе волинські судді - політичні проститутки в т.ч. адмінсуд. Якщо далі прийматимуть політичні рішення, то на черзі їхня *атестація*.
До шпиги Показати IP 2 Квітня 2016 08:25
Підвальний генеральчик
суддя Показати IP 2 Квітня 2016 08:43
Да,Карл, так оно и лучше!!!
Анонім Показати IP 2 Квітня 2016 08:59
І питання відразу із кого потрібна була переатестація. Саме із суддів.
Вася Показати IP 2 Квітня 2016 09:28
черговий провал реформи, чергова лажа грузінок!
все вірно Показати IP 2 Квітня 2016 09:53
в такій ситуації із людьми треба було поступати по-людськи (наприклад виплатити грошову компенсацію, дозволити вийти на пенсію за умовами прийому коли вони призначались на службу та ін.), тоді б і позовів не було і реформа відбулась. А так поступили із людьми як із останніми ск...ми, викинули як непотріб, і роби що хочеш. Чому ж тоді у вижих ешелонах влади сидять люди по декілька скликань, провалили взагалі все що можна, загнали весь народ в "мезезойську еру" і їх ніхто не зачіпає та не проганяє?
лучани до все вірно Показати IP 2 Квітня 2016 10:52
Міліція повністю себе дмскредитувала. Нема жодного, який би чесно там працював.Всі потрібно звільнити без права пільг та пенсій.
коля до лучани Показати IP 2 Квітня 2016 15:18
а ви там були , працювали і взагалі знаєте, що таке робота в міліції, щоб рівняти всіх під планку і казати, що всі хабарники і нечесні. Таке можна сказати взагалі про багатьох: і про лікарів і про викладачів і про прокурорів, судів, про всіх.. Ти піди і сам попрацюй в тій системі, почергуй ночами, у всі святкові вихідні побудь на роботі без сім"ї, після цього всього получи мізер , а потім вже кажи за всіх.
Воля до лучани Показати IP 2 Квітня 2016 16:08
Тебе хтось із них обідив. Але не узагальнюй .Той,хто порушував закон, не скаже добре слово про міліцію.
Vaya con Dios до Воля Показати IP 3 Квітня 2016 08:18
У моєму випадку навпаки - той, хто не порушував, мало добрих слів скаже. Але я проти пороговного звільнення з міліції. Є там і нормальні люди. Але мало.
777 до Воля Показати IP 4 Квітня 2016 11:53
чесних там не має всі чесні або звільняються,або стають не чесними а якщо важко працювати ,то ніхто не тримає
Анонім до лучани Показати IP 3 Квітня 2016 10:54
а ніхто не питає в яких умовах там працювали, як там виживали і т.д. з боку чесати то всі мастаки..
Григорій Іванович до все вірно Показати IP 2 Квітня 2016 11:32
Тобто корупціонерам., хабарникам, перевертням, яким місце на зоні "виплатити грошову компенсацію, дозволити вийти на пенсію за умовами прийому коли вони призначались на службу та ін.), тоді б і позовів не було і реформа відбулась."? Довіра до правоооронних органів і особливо міліції дорівнювала нулю. ОЗГ в погонах, тому власне і виникла потреба проводити реформи. Починати звичайно потрібно було б із суддів, прокурорів. Тоді і не було б таких справ: висловили недовіру - заніс у суд бобла - і ти знову білий і пухнастий.
все вірно Показати IP 2 Квітня 2016 09:54
в такій ситуації із людьми треба було поступати по-людськи (наприклад виплатити грошову компенсацію, дозволити вийти на пенсію за умовами прийому коли вони призначались на службу та ін.), тоді б і позовів не було і реформа відбулась. А так поступили із людьми як із останніми ск...ми, викинули як непотріб, і роби що хочеш. Чому ж тоді у вижих ешелонах влади сидять люди по декілька скликань, провалили взагалі все що можна, загнали весь народ в "мезезойську еру" і їх ніхто не зачіпає та не проганяє?
Вася Показати IP 2 Квітня 2016 09:55
рішення правильне, як можуть хворі люди які не знайшли себе в цьому житті атестувати ?
Кент Показати IP 2 Квітня 2016 10:02
а чого тут так слюнями розкидаються активісти? атестувати потрібно було дотримуючись Закону а не з власних обід та задоволення своїх неповноцінностей....
до Вася Показати IP 2 Квітня 2016 10:07
До чого тут грузинки ? ти хоч можеш відрізнити мін ю стиціі і мін ВС? не говорю вже про вищу раду суддів? не знаєш-не ляпай
Горохів Показати IP 2 Квітня 2016 10:10
Хто відновиться відправте шпигунчика в підвал!
Вася до Вася Показати IP 2 Квітня 2016 10:37
Доманська то ти тут грузинок захищаєш? Обсудим це коли грузинки Хатія та Ека разом з двома Арсенами та Антоном будуть у розшуку!
Рома Показати IP 2 Квітня 2016 10:39
У нас на Волині є люди яких варто повернути в ряди поліції, але є і винятки (яких не потрібно повертати), такі як Муковоз, Балицький і т.д.
Знаючий Показати IP 2 Квітня 2016 10:43
Ну шо активісти. Готуйесь по судах ходити. котлюк шелеп климчук кушнер і точка (крапка).
Вася до Знаючий Показати IP 2 Квітня 2016 11:02
Суд керується законами та іншими нормативними актами, викликати до суду Хромадських активістів не має потреби вони не є особами владних повноважень. Такі активісти вже привели владу яка зробила людей ніщими, голодними, безхатьками , війна в державі вони силові органи розганяють......
freeShabala Показати IP 2 Квітня 2016 14:59
гади пручаються...
небайдужий Показати IP 2 Квітня 2016 15:10
Гнати в шию цих активістів (в переважній більшості це ледарі і скандалісти) Атестація в МВС мала б бути, але на зовсім інших умовах : чіткі критерії, публічність, аналіз ділових якостей, громадське обговорення та ін. При цьому в районах а не в області.
да Показати IP 2 Квітня 2016 16:12
і з членів атестаційних комісій ще треба було моральну шкоду стягнути на 30000 грн отоді б вони точно приху.ли....
Малий Показати IP 2 Квітня 2016 17:12
Коли вже продажних журналістів будуть люструвати.Рік тому плюси і деякі ін. співали деферамби Саакашвілі після конфлікту власника каналу і Міхо плюси реально травлять Саакашвілі кожен день.
Я Показати IP 2 Квітня 2016 22:57
В Кіровограді ще атестації не було. Шо вони за брєд пишете?
Юрко до Я Показати IP 3 Квітня 2016 00:57
Читай уважно ,неосвідченний! Ст. о/у в ОВС ВВБ ! Вони проходили аттестацію в Київі раніше всіх!
Ayfnjksq Показати IP 3 Квітня 2016 00:15
Я,тільки можу уявити, як журналісти будудь здавати атистацію та проходити люстрацію,закожну брехню треба буде відповісти,а вона наяву,а відмазатись як.І гроші багатьох навряд чи спасуть.
Анонім до Ayfnjksq Показати IP 3 Квітня 2016 14:17
атЕстація!! А люстрація стосується тільки держслужбовців. До чого тут журналісти? тобі аби ляпнути..
Остання буква в алфа Показати IP 3 Квітня 2016 00:19
ВБ відносить до міністерства ВС то в них і пройшла атестація

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus